Siirry sisältöön

Äidit töihin

Lasten kotihoidon tukea leikataan ja subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan. Muun muassa tällaisia uutisia kuultiin eilen kun Yle Uutiset julkaisi tietoja valtiovarainministeriön työryhmän listasta jolla on tarkoitus kuroa umpeen julkisen talouden kestävyysvajetta. Hallituksen budjettiriihen neuvottelut jatkuvat vielä tänään mutta keskustelu aiheen ympärillä kävi heti kiivana, puolesta ja vastaan. Mistä siitä kotihoidontuesta enää leikataan? Kenellä on oikeus viedä lapsensa päivähoitoon?

Täysremontti kotihoidon tukeen

Helsingin Sanomien mukaan nyt ei olekaan kyse kotihoidon tuen määrästä tai kokonaiskestosta vaan valmisteilla on laaja rakenneuudistuspaketti. Kotihoidon tukeen ollaan suunnittelemassa täysremonttia jonka myötä osa tukikaudesta varattaisiin isille. Kuulostaa ihan hyvältä. Valtaosan kaikista perhe-etuuksista käyttävät äidit ja on positiivista että etuuksia kehittämällä pyritään löytämään keinoja joilla hoitovastuu jakautuisi nykyistä tasaisemmin vanhempien välillä. Kun kokemusten ja selvitysten mukaan isät pitävät vain ne vapaat, jotka on osoitettu nimenomaan isille.

Mutta.

Lainsäädännöllä tätä asiaa ei voida kokonaan ratkaista. Suhtautuminen isien vanhempainvapaalle tai hoitovapaalle jäämiseen koetaan monilla työpaikoilla, erityisesti yksityissektorilla, edelleen hankalaksi. Uudistusten lisäksi työpaikoille tulisi saada perhemyönteisempi – työn ja perheen yhteensovittamiseen kannustavampi ilmapiiri.

Lisää työn tekoa – osa-aika työn mahdollisuudet

Eikä se äideilläkään aina se perheen ja työn yhteensovittaminen ole niin yksinkertaista. Suomessa pienten lasten vanhemmat ovat tyypillisesti joko kokonaan kotona lapsia hoitamassa tai kokoaikatyössä. Kansainvälisesti tarkastellen osa-aikatyön tekeminen on melko vähäistä. Tutkimustulokset viittaavat siihen että nykyistä selvästi useampi vanhempi haluaisi tehdä osa-aikatyötä, mutta osa-aikatyön esteenä pidetään muun muassa taloudellisia ja työn luonteeseen liittyviä tekijöitä.

Positiivinen uudistus tähän suuntaan on parhaillaan lausuntokierroksella oleva luonnos hallituksen esitykseksi jonka mukaan alle kolmevuotiaan lapsen vanhemmalle tai muulle huoltajalle maksettava osittainen hoitoraha korvattaisiin uudella joustavalla hoitorahalla. Etuuden määrä olisi porrastettu sen saajan keskimääräisen viikoittaisen työajan mukaan kahteen tasoon niin, että alempi määrä olisi 160 euroa ja korkeampi 240 euroa kuukaudessa. Uudistus on oikeansuuntainen ja näin kannustetaan pienten lasten vanhempia ansiotyön ja lastenhoidon joustavaan yhdistämiseen.

Subjetiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen

Samalla keskustellaan myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Helsingin Sanomien mukaan kyse olisi tilanteista joissa toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona, mutta lapsi on kokopäiväisesti päiväkodissa. Keskustelua päivähoito-oikeuden rajaamisesta käydään säännöllisesti. Usein unohtuu, että päivähoito on muutakin kuin vanhempien keino yhdistää ansiotyö ja perhe-elämä. Kaikissa tilanteissa kokopäivähoito ei varmastikaan ole lapsen edun ja tarpeen näkökulmasta paras vaihtoehto. Toisaalta perheillä tulisi olla myös todellisia vaihtoehtoja valita itselleen sopivin varhaiskasvatuksen muoto. Osapäivähoidon ohella tulee kehittää monipuolisesti erilaista kerhotoimintaa, leikkitoimintaa ja muita avoimia varhaiskasvatuspalveluja ja tätä kautta vastata perheiden erilaisiin hoitotarpeisiin. Uskoisin että avoimella keskustelulla vanhempien kanssa ja palveluohjauksella myös tässä asiassa päästäisiin aika pitkälle.

Hallitus pääministeri Jyrki Kataisen johdolla peräänkuuluttaa lisää työtä ja työn tekoa.
Tekeillä olevat päätökset kohdistuvat kuitenkin hyvin pitkälti lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin. Päätöksien vaikutuksia tulee arvioida hyvin tarkkaan myös tästä näkökulmasta.

Erityisasiantuntija Kaisu Muuronen

Kaisu Muuronen

Hankepäällikkö/erityisasiantuntija

Kaisu toimii keskusliitossa erityisasiantuntijana varhaiskasvatuksen ja ehkäisevän työn kysymyksissä. Lisäksi Kaisu tekee vaikuttamistyötä lapsi- ja perhepolitiikkaan liittyvien kysymysten parissa.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *