Siirry sisältöön

Hälsningar från Stockholm

Nordiska barnavårdskongressen ordnades senaste vecka för 25:e gången, nu i Stockholm. De nordiska kongresserna äger rum vart tredje år och värdskapet cirkulerar mellan de nordiska länderna.

Syftet med detta nordiska samarbete är att lära av varandra, jämföra och ta tillvara varandras erfarenheter och erbjuda möjligheter till kunskapsutbyte.

Kongressen pågick i tre dagar och innehöll plenarföreläsningar från alla länder, flera workshopar och  kulturupplevelser. Finlands föreläsningar, inte minst Selviytyjät-gruppens plenarföreläsning, fick mycket beröm.

Programmet  var välplanerat, mångsidigt och väldigt intressant. För mig var det bästa i kongressen kanske ändå de informella mötena – under kaffe- eller lunchpauser, under kvällsevenemangen osv.

På en middag fick jag till exempel glädjen att få sitta bredvid Färöarnas representant och höra om kommunalt socialarbete på deras lilla ö. Var annars skulle jag ha en sådan möjlighet?

Och när man oundvikligen vid något skede blir trött på att försöka förstå det främmande språket – t.ex. danskan! – så är man bara så glad när man sitter bredvid en finne och får prata en stund om vad som är aktuellt i hemlandet.

Kongressens huvudspråk är svenska/skandinaviska som jag anser vara jätteviktigt. Med ett gemensamt språk kommer man väldigt mycket närmare varandra. Så att så manga som möjligt kan delta behövs förstås tolkning som kongressen också den här gången hade.

Nästa barnavårdskongress ordnas i Finland och platsen kommer att vara Åbo. Det fina och intressanta programmet, den välfungerande kongresslokalen och den varma stämningen som Stockholm erbjöd ställer höga förväntningar på oss–förväntningar som vi ska se till att leva upp till.

Ses alltså 2015 i Åbo!

Erityisasiantuntija Reetta Peltonen

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *