Siirry sisältöön

Iisalmi-ilmiö

Joskus käy niin, että paatunut paperinpyörittäjä elää todeksi jotain mihin on törmännyt vain viisaitten kirjoissa. Kohdalleni kävi näin viime viikolla. Ilmiön nimi oli yhteisöllisyys ja kohtasin sen Iisalmessa.

Iisalmessa on jo kymmenen vuotta haettu mallia, jolla eri toimijat kumppanuudessa tukevat lapsiperheitä. Ja kuten siellä paikan päällä sain todeta, tavallisia kansalaisia unohtamatta (tätä ilmiötä nimetään yleisesti vapaaehtoistoiminnaksi).

Ovet ovat avoinna

Alusta alkaen Iisalmen Perheentalo -yhteistyössä ovet ovat olleet avoinna iisalmelaisille, jotka haluavat antaa panoksensa lasten ja perheiden tukemiseen. Ja se näkyi ja kuului Perheentalon kymmenvuotisjuhlassa!

Lapsille tarkoitettua juhlaa ryhdyttiin viimeistelemään jo edellisenä päivänä. Perheentalolle saapui pikku hiljaa nuorempaa ja vanhempaa talkoolaista. Oli entistä opiskelijaa, nuorisojäsentä, hallituslaista, marttaa ja ihan tavan tallaajaa.

Yhdessä siinä juotiin kahvia ja arvuuteltiin, että kuinkahan paljon juhlijoita löytää paikalle: 370, 459, 500 vai 530?  Kakku- ja mehulippuja oli painettu 500 kappaletta, se ohjasi jonkin verran arvuuttelua.

Kukin siinä sitten sai työtehtäviä ja niitä lähti toimittamaan, yksin, pareittain tai ryhmässä. Juhlapaikalle päästyäni havaitsin joukon nelinkertaistuneen ja kirjon laajenneen.

Yhdessä tehden

Mistä tämä kertoo? Minulle se kertoo siitä, että Iisalmessa on onnistuttu jossain mistä moni vielä haaveilee.

Erilaiset ihmiset on saatu yhteen tekemään lasten eteen töitä. Eikä se näyttänyt heistä kovin raskaalta työltä: höpöttivät, hössöttivät, nauroivat – yhdessä ihmettelivät iisalmelaiset, että tällaista me nyt tehdään.

Kaikki vaikutti niin luonnolliselta ja mukaan kutsuvalta, minäkin sain oman osani tehdä. Rakensin alpakka-aitausta ja muonitin talkooväkeä. Ei kukaan kysellyt titteleitä tai alkuperää.

Voisiko joskus tulevaisuudessa ollakin niin, että Perheentalot, perhekeskukset eivät ole vain lapsiperheille palveluja tarjoavia keskittymiä, vaan paikkoja jossa ihminen saa osallistua ja ottaa osaa, kukin omien voimiensa ja taitojensa mukaan, lasten ja perheiden elämään?

Ohjelmapäällikkö Ulla Lindqvist

Ulla Lindqvist

Hankepäällikkö

Ulla on kehittäjäihminen, jolle ihmisten hyvinvointi ja näkeminen niin bussissa kuin työpaikalla on tärkeää. Työssään Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohankkeen hankepäällikkönä hän voi edistää lasten, perheiden ja järjestöjen asiaa. Ulla työskentelee myös Lapset SIB -hankkeen hankepäällikkönä. Hänen mottonsa on ”rock´n roll”.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *