Siirry sisältöön

Kato just mua, just nyt!

Kato mua -hiiri

Oli lapsi minkä ikäinen tahansa, hän tarvitsee kokemuksen ja tunteen siitä, että hänet kohdataan sellaisena kuin hän on. Kato mua -vaatimus suuntaa aikuisen katseen lapseen. Lasta katsova aikuinen voi olla kuka vain: vanhempi, isovanhempi, opettaja, sosiaalityöntekijä, asiantuntija tai päättäjä. Tärkeintä on katsoa ja kuulla aidosti.

  1. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä suuntaamme kaikkien osallistujien ja puhujien katseet lapseen. Syyskuun 27.–28. päivä Jyväskylän Paviljongissa noin 1000 alan ammattilaista pohtii yhdessä niitä aineksia, joilla voimme mahdollistaa arvokkaan lapsuuden.

Paviljonki täyttyy sisusta ja sinnikkyydestä. Aidosta kohtaamisesta, katsomisesta ja kuulemisesta. Tarjoamme myös ajatuksia myötätunnosta, vertaistuesta ja vaikuttavuudesta. Tänä vuonna mukana on myös toiminnallisia työpajoja omien ennakkokäsitysten ja asenteiden tunnistamiseksi sekä muutosten aiheuttamien tunnetilojen jäsentämiseksi ja ymmärtämiseksi.

Lasten ja nuorten osallisuus on myös vahvasti läsnä Paviljongissa. Halusimme lisätä lasten ja nuorten näkyvyyttä päivillä. Toinen juontajistamme on nuori kokemusasiantuntija, ja elokuussa järjestettävän Nuorten päivän nuoret valmistelevat videotervehdyksiä erilaisista aiheista. Meillä on joukko nuoria mukana myös alaseminaareissa kommentaattoreina. Pienten lasten osallisuus näkyy näyttelyalueen taidenäyttelyssä, jonne lapset taiteilevat mm. lapsihahmoja osana syyskuun puolivälissä järjestettävää Lasten päivää. Paviljongin näyttelyalueelta voi lainata elävän kirjan, eli nuoren kokemusasiantuntijan, keskusteluja varten.

Me voimme kaikki yhdessä vaikuttaa siihen, miten lapset kohdataan nyt ja tulevaisuudessa. Elämme muutosten ja uudistusten aikaa. Nyt tehtyjen päätösten vaikutukset näkyvät myöhemmin. Kato mua! on yksinkertainen mutta välttämätön vaatimus. Se haastaa aikuisia näkemään tekojensa jäljet. Tehdään oikeita valintoja lasten parhaaksi!

Tervetuloa Jyväskylään syyskuussa!

Lastensuojelupaivat.fi

Eliisa Jämsén

Erityisasiantuntija, HR

Eliisa toimii Valtakunnallisten koulutuspäivien tuottajana. Toinen puoli työajasta kuluu lapsen oikeuksien parissa. Työpäivän jälkeen aika rientää kahden lapsen kanssa touhutessa.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Kommentointi on suljettu tälle artikkelille.