Siirry sisältöön

Kohti raikkaampaa asenneilmastoa

On taas se aika vuodesta, kun tulevien ekaluokkalaisten vanhemmat saavat kurkistaa nykypäivän koulumaailmaan Tervetuloa kouluun -oppaan muodossa. Kuulun näihin ylpeisiin, sillä esikoiseni on yksi niistä koulukkaista, jotka tulevan kesän päätteeksi aloittavat oman koulutiensä. Kolmekymmentä vuotta sitten oma, itsesolmittujen kenkien edessä avautunut opinpolku oli taatusti erilainen, mutta millä tavoin?

Ihmisoikeuskasvatus keskiössä

Tulevan syksyn koulustartissa odotuksia herättää erityisesti uusi perusopetuksen opetussuunnitelma. Se lupaa ilmiöpohjaista opiskelua, laaja-alaisten taitojen oppimista, kokeilemista ja keksimistä. Mutta ennen kaikkea se korostaa myös yhdessä tekemistä ja osallisuutta. Opetussuunnitelman perusteissa todetaan, että lasten ja nuorten hyvinvointi rakentuu vuorovaikutuksessa, ja täten perusopetuksen merkitys myös sosiaalisten taitojen ja pääoman kartuttamisen näkökulmasta on keskeinen.

Lastensuojelun Keskusliitto toi joulukuisessa lausunnossaan esiin, että yleinen asenneilmapiiri vaikuttaa muun muassa erityisryhmien, kuten maahanmuuttajalasten tai vammaisten lasten asemaan yhteiskunnassa. Kouluissa voidaan tehdä paljon syrjinnän ehkäisemiseksi. Tämä vaatii opettajilta paitsi tiedollisia, myös asenteellisia valmiuksia – myönteistä asennoitumista ihmisoikeuksien edistämiseen. Keskusliitto pitääkin ihmisoikeuskasvatusta keskeisenä keinona lisätä yhdenvertaisuutta.

Kuluvana vuonna lapsen oikeuksien sopimus täyttää Suomessa 25 vuotta. Silti sen tunnettuudessa riittää parannettavaa. Laadukas kasvatus ja opetus perustuvat YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja sen keskeisiin periaatteisiin. Kaikkien lasten kanssa työskentelevien tulisikin tuntea lapsen oikeuksien sopimuksen sisältö ja velvoitteet, jotta lapsen oikeudet voivat toteutua riittävällä tavalla.

Teemoina yhdenvertaisuus ja osallisuus

Lapsen oikeuksien viestinnän teemoja vuonna 2016 ovat yhdenvertaisuus ja osallisuus lapsen näkökulmasta. Yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja oikeus tulla kuulluksi ovat lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteita, jotka on tärkeää nostaa esiin.

Lapsen oikeuksien viestinnän yhteistyöverkosto haluaakin aktivoida eri-ikäiset lapset ja nuoret mukaan suunnittelemaan sitä, kuinka yhdenvertaisuutta ja osallisuutta voitaisiin edistää. Sitä, mitä tulemme yhdessä toteuttamaan voi vuoden edetessä seurata Lapsenoikeudet.fi-sivustoltamme.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *