Siirry sisältöön

Kokemusasiantuntija Matti Rimpelä

Lastensuojelun Kesäpäivät pidettiin Porissa kesäkuussa. Mitä muistat sieltä? No, niin minäkin. Matti Rimpelä piti erinomaisen puheenvuoron. Päivien palautteen nähneenä tiedän, etten ole yksin näkemykseni kanssa.

Lainasin luennon innoittamana Kaari Utrion kirjankin, ulkoistin tosin sen lukemisen puolisolle. Rimpelän ajatus oli, että säätyjä muistuttava ammattikuntajako palautuu vuosisatojen taakse. Alkulähteille voi päästä esimerkiksi Utrion kirjojen avulla.

Pitkään asioita seuranneet todelliset kokemusasiantuntijat puhuvat ja kirjoittavat meitä projektimyllyssä pyöriviä osuvammin itse asiasta. Jorma Sipilän puheenvuorossa Lastensuojelun Keskusliiton kevätkokouksessa oli samoja piirteitä.

Matti Rimpelällä on tietenkin huomattava kokemus ja näkemys. Mutta se, miksi palaan puheenvuoroon vielä ei johdu siitä, että hän olisi kertonut jotain aivan uutta. Ei hän sellaista kai edes väittänyt.

Näyttää siltä, että ihmisen on päästävä eläkkeelle, ennen kuin hänellä on oikeasti tila ja paikka sanoa se, mitä lähes kaikki näyttävät ajattelevan; että sääty- ja heimojohtaminen estävät uudistukset. Organisaatiot ja ammattikunnat ovat välineitä, eivät itsetarkoitus.

Emerituksen ei tarvitse helliä hankeslangia eikä asetella sanojaan niin, että seuraava projektinsa tarttuu nosteessa oleviin teemoihin. Emerituksen ei tarvitse edes väittää, että seitsemäntenä päivänä Jumala loi Somen ja meidän kuvamme sinne.

Jokaisesta asiasta en ole kokemusasiantuntijan kanssa välttämättä edes samaa mieltä. Näiden puheenvuorojen tärkein on se, että ne terveellisesti osoittavat miten paljon oma ajattelu takertuu muotisanoihin ja päivänkohtaisiin termeihin, oman heimon totuttuihin kaavoihin. Emme puhu aina asiasta, vaan puhumme itseämme heimon hyväksymäksi.

Syyskauden aluksi toivon, että en ole ainoa, joka vielä palaa kesäpäivien teemoihin. Mikään ei viittaa siihen, että kokemusasiantuntijan viesti olisi kesän aikana jotenkin vanhentunut. Varsinkaan, kun seuraavan kerran tavataan jälleen heimotapaamisessa.

Pitkällä tähtäimellä olemme toivottavasti kaikki eläkeläisiä, mutta siihen asti tervetuloa kokemusasiantuntijat muistuttamaan välineiden ja päämäärien eroista.

Tutkija Petri Paju

Petri Paju

Hankepäällikkö

Petri on syntyperäinen ilvesläinen. Jos hänet tunnettaisiin ylipäänsä yhtään mistään, se tuskin olisi ainakaan hyvät jutut. Korkeasta iästään huolimatta pystyy juomaan kahvetta suuria määriä.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *