Siirry sisältöön

Kuuleeko aikuinen, täällä huutaa lapsi

Lastensuojelun kriisi, toimivan lastensuojelun edellytykset, ennaltaehkäisevät palvelut, sote-uudistus, resurssipula, henkilöstömitoitukset, sosiaalihuoltolain uudistus, asiakasprosessin johtaminen, päätöksentekotietoisuus, voimavarakeskeisyys, universaalit palvelut. Suuria sanoja, isoja asioita, isojen lastensuojelua koskevien muutosten edessä.

Kaikkia niitä käsiteltiin Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä Hämeenlinnassa 30.9.‒1.10.

Päivillä keskusteltiin myös muun muassa lastensuojelun hyvyydestä ja pahuudesta, tutustuttiin tulossa oleviin lakimuutoksiin, opittiin miten englannissa lastensuojelun kriisiä on lähdetty taltuttamaan ja pohdittiin nuorten syrjäytymisen ehkäisyn toimintamalleja.

Nuoret toivovat, että heidät huomioidaan

Asioiden ytimeen päästiin kuitenkin mielestäni vasta toisen koulutuspäivän loppupuolella kun Hämeenlinnan Verkatehtaan tunnelmallisessa salissa ääneen pääsivät Nuorten päivässä työskennelleet, jälkihuollon asiakkaana olevat nuoret.

Nuoret kertoivat, että hyvä lastensuojelun työntekijä kunnioittaa nuorta, välittää hänestä ja uskaltaa kohdata hänet. Nuoret kertoivat aikuisille, että he tarvitsevat enemmän aikaa ja tukea aikuistumiseen.

He kertoivat, että heille on tärkeää tavata omaa sosiaalityöntekijää myös silloin kun heillä menee hyvin, eikä vain silloin kun kaikki on päin mäntyä. He toivoivat, että oma sosiaalityöntekijä lähettäisi heille joulukortin. Tai laittaisi vaikka tekstarin ollessaan bussista matkalla kotiin ja kertoisi, että olen ajatellut sinua. Aikaa siihen ei menisi kuin viisi minuuttia, nuoret muistuttivat.

Asenteiden ja rakenteiden on muututtava

Pieniä asioita, joilla on kuitenkin valtava merkitys. Ja johon kiteytyy kaikkein oleellisin. Itä-Suomen yliopiston lapsi- ja koulutusoikeuden apulaisprofessori Suvianna Hakalehto muistuttikin omassa puheenvuorossaan, että lasten asiat ja sitä kautta myös lastensuojelun tila ei muutu, ennen kuin aikuisten asenteet ja yhteiskunnan rakenteet ovat valmiita kuuntelemaan lapsia.

Oletko sinä valmis kuuntelemaan mitä lapsilla ja nuorilla on meille sanottavaa?

Valtakunnallisten lastensuojelupäivien esitykset tulevat Lastensuojelun Keskusliiton nettisivuille ensi viikolla www.lskl.fi/hameenlinna2014 (sivu poistunut käytöstä)

Tiedottaja Hanna-Mari Savolainen

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *