Siirry sisältöön

Lapsi tarvitsee molempia vanhempiaan!

Mitä jos omalle kohdallesi sattuisi tilanne, jossa vanhempana tai isovanhempana sinulla ei olisi mahdollisuutta tavata lasta tai lapsenlasta niin usein kuin toivoisit? Jos tapaaminen olisi mahdollista kenties vain satunnaisesti tai pahimmassa tapauksessa ei koskaan?

Miten tilanteesta selviäisi? Miten saisi lapsen ymmärtämään, että rakkaus lapseen pysyy yhtä voimakkaana, vaikka tapaamiset ja yhteydenpito eivät onnistu?

Kun tilanteen käsittäminen ja ymmärtäminen omasta näkökulmasta, tilannetta järkeillen ja omaa ratkaisukykyä käyttäen, tuntuu lähes mahdottomalta tai epätoivoiselta, on avainkysymys kuitenkin se, mikä on lapsen asema riitaisissa tilanteissa, joissa joku lapsen läheisistä jätetään lapsen arjen ulkopuolelle.

Lapsen ja vanhemman välinen suhde on arvokas

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa taataan lapselle oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan (art.7). Lapsen oikeuksien sopimus sitouttaa jäsenvaltiot kunnioittamaan lapsen oikeutta perhe-elämään (art.8).

Sopimuksen mukaan sopimusvaltioiden on kunnioitettava vanhemmastaan tai vanhemmistaan erossa asuvan lapsen oikeutta ylläpitää henkilökohtaisia suhteita ja suoria yhteyksiä kumpaankin vanhempaansa (art 9). Lapsen oikeuksien sopimuksen kautta lapsen ja vanhemman välistä suhdetta suojataan huolellisesti ja suhteen nähdään olevan erityisen arvokas lapsen näkökulmasta.

Myös Ihmisoikeustuomioistuin on ratkaisuissaan katsonut, että perusteet lapsen ja vanhemman välisen yhteydenpidon katkaisemiselle pitää olla erittäin painavat.

Lapsen etu unohtuu

Tilanteissa, joissa yhteydenpito toiseen vanhempaan katkaistaan, unohtuu liian usein lapsen etu. Erotilanteissa lapsen etua arvioitaessa pitäisi huomiota kiinnittää siihen, miten eri ratkaisut turvaavat lapselle läheiset ja jatkuvat ihmissuhteet.

Totuus lienee kuitenkin se, että lapsi hyötyy siitä, että ympärillä on iso joukko turvallisia ja läheisiä aikuisia. Kuten asiaa tutkineet Helinä Häkkänen-Nyholm, Taina Laajasalo ja Tiina Tuuri toteavat: vieraannuttamistapausten suurimmat häviäjät ovat lapsi ja sen kohteeksi joutuva vanhempi.

He kantavat vieraannuttamiskokemustaan mukana koko elämänsä. Lapsen etu ei toteudu hänen menettäessään mahdollisuuden hyvään ja lämpimään suhteeseen yhden lähiaikuisensa kanssa.

Isät lasten asialla järjestö on nostanut asiaa esille ja voisi olla viisautta kuunnella tässä asiassa kaikkia osapuolia.

Tänään 25.4.2014 vietetään Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää.

Seppo Sauro ja Hanna Heinonen

Hanna Heinonen

Toiminnanjohtaja, päätoimittaja

Hanna on Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *