Siirry sisältöön

Lasten presidentti Niinistö?

Millaisen presidentin lapset saavat Sauli Niinistöstä? Saadaanko hänestä aktiivinen lasten ja nuorten asioiden esiin nostaja?

Niinistön edeltäjä Tarja Halonen oli aidosti lapsen oikeuksien puolestapuhuja. Halonen oli luonteva lasten seurassa ja hänellä oli useita tapaamisia lasten kanssa. Mieleeni on painunut hymyilevä Tarja Halonen lasten piirittämänä Seurasaaren joulupolulla. Lapset otettiin huomioon myös viestinnässä, mikä on varsin harvinaista valtion toiminnassa. Presidentin työstä kerrottiin Suomen tasavallan presidentin lastensivuilla. Tervehtisin ilolla jos myös eduskunta hieman tuulettaisi viestintäänsä suuntaamalla lapsille oman sivuston. Nuoret onkin jo otettu huomioon eduskunnan verkkoviestinnässä.

Mutta mitä voimmekaan odottaa juuri virkaan astuneelta tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä?

Helsingin Sanomien vaalikoneessa kysymykseen “Presidentti on tärkeä arvovaikuttaja. Mihin teemoihin uuden presidentin tulisi virkaan astumisensa jälkeen julkisissa kannanotoissaan ottaa ensimmäiseksi kantaa?” Vastaus oli lasten ja nuorten pahoinvointi, innovaatiopolitiikka ja Suomen asema muuttuvassa maailmassa.

Juristitaustansa vuoksi voisi olettaa, että Niinistöä kiinnostavat lapsen oikeudet. Vaalikamppailun aikana hän lupasi perustaa työryhmän selvittämään keinoja lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Niinistön kenties näkyvin puhe on koskenut syrjäytymistä. Lehti-ilmoituksessa hän ilmaisi, että presidentin teko on toimia “syrjäytymisen syrjäyttäjänä”. “Joskus on hyvin pienestä kiinni, miten nuoren elämä voi muuttua. Tällä hetkellä maassamme on jo liki 60 000 syrjäytynyttä lasta tai nuorta. Yksikin on liikaa. Siksi tämä huoli on presidentin huoli.” Niinistön mukaan jokainen meistä voi tehdä jotain asian eteen. Niinistö haluaakin kaikkien suomalaisten miettivän, mitä asiassa voitaisiin tehdä. Sama huoli toistui myös virkaanastujaispuheessa. Tuoreen presidentin toive näkynee myös järjestökentällä tulevissa kampanjoissa.

Lähitulevaisuus osoittaa mitkä ovat Niinistön niksit kasvavan eriarvoisuuden kitkemiseksi sekä lasten ja nuorten pahoinvoinnin poistamiseksi. Vaalipuheet olivat maalailevia, joten jää nähtäväksi tarttuuko Niinistö todella pensseliin ja tekee myös konkreettisia ehdotuksia.

***

Tässä vielä terveisiä lapsilta:

Jos olisin presidentti, niin…tapaisin kaikkia suomen lapsia.
Emilia, 8 vuotta

Jos olisin presidentti, niin rahoittaisin kehitysmaita, UNICEFia ja Mannerheimin Lastensuojeluliittoa. Toisin rauhaa maahamme ja olisin tasa-arvoinen miehillle ja naisille, tummille ja vaaleille, laihoille ja paksuille sekä supervalloille ja kehitysmaille. Pitäisin puheita lääketieteestä ja sen parantamisesta ja muista. Tekisin valtiovierailuja kehitysmaihin että super- ja hypervaltoihin. Olisin hyvä presidentti.
Lassi, 10 vuotta

Jos olisin presidentti, niin en tekisi ikinä sotaa ja Suomi olisi turvallinen maa asua. Lapsilla pitäisi olla enemmän oikeuksia ja aikuisilla vähemmän kuin nyt. Lapsien pitäisi elää niin kuin haluaisivat ja aikuiset eivät saisi pakottaa lapsia menemään harjoituksiin tai muualle jonne lapset eivät halua mennä. Ja lapset saisivat lemmikkejä jos haluaisivat.
Sini, 11 vuotta

 

Viestintäpäällikkö Päivi Tiittanen

Kommentit

  1. […] tultua valituksi kirjoitin blogissa odottavani Niinistön avauksia nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Se kun oli hänen yksi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *