Siirry sisältöön

Lastensuojeluilmoitus ja puuttumisen paino

Lastensuojeluilmoitusten, lastensuojeluasiakkuuksien ja kiireellisten sijoitusten määrät ovat kasvaneet. Näitä kaavioita olemme saaneet katsella useiden eri puheenvuorojen ja uutisten yhteydessä. Näillä tilastoilla perustellaan ehkäisevän tuen tarvetta samaan aikaan kun kunnat karsivat peruspalvelujaan. Ja koko ajan korjaavan lastensuojelun tarpeessa olevien lasten määrä kasvaa.

Lastensuojelu näyttäytyy julkisesti usein yksittäisen virheen tai epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen kautta sen sijaan että pohdittaisiin miksi lastensuojeluilmoitukset lisääntyvät ja miksi sosiaalityöntekijäpulasta ei kunnissa oteta vastuuta kuin uhkasakon alla.

Monesti keskustelussa unohdetaan se, että suurimmassa osassa lastensuojeluasiakkuuksia perhe etsii yhteistyössä sosiaalityöntekijän kanssa ratkaisuja ongelmiin. Myös se unohdetaan kritiikissä helposti, että yksittäinen työntekijä ei voi tehdä lasta koskevaa huostaanottopäätöstä, vaan se edellyttää huolellista valmistelua parityönä ja esimiehen tai hallinto-oikeuden päätöstä asiassa.

Korjaavan lastensuojelun puutteita on osoitettu tuoreessa Valtiontalouden tarkastusraportissa lapsen edun toteutumisesta lastensuojelussa.

Sosiaalityöntekijöiden on kerrottava työstään

Tärkeimpänä asiana tulisi muistaa, että ne lapset, joita tässä yhteiskunnassa kiusataan, nöyryytetään, pahoinpidellään ja kaltoinkohdellaan eivät jäisi yksin tai näkymättömiksi.

Palveluja ja rakenteita uudelleen järjestettäessä täytyy muistaa konkreettisia tilanteita ja pitää työssä kohdatut lapset mielessä. Siksi on tärkeää, että sosiaalityöntekijät kertovat työstään.

Heidän täytyy kertoa miltä se tuntuu kun hakee pienen vauvan huumekämpästä jossa hädin tuskin mahtuu kulkemaan, kuuntelee kuusivuotiaan kertomusta siitä kuinka veri roiskuu kun isä hakkaa äitiä tai kun ruokkii rappukäytävässä nukkunutta alkoholisoitunutta viisitoistavuotiasta.

Toivoisin, että keskustelussa erotettaisiin se, että näiden ongelmien perimmäiset syyt ovat muualla kuin lastensuojelussa sinällään. Lastensuojelu ei myöskään kykene näitä ongelmia yksin ratkaisemaan.

Perheiden ongelmia ehkäisevät palvelut kuten kotipalvelu, neuvolan perhetyö, aikuisten päihde ja -mielenterveyspalvelut, jne. tulisi taata kaikille, jotka kokevat niitä tarvitsevansa ja joilla ei ole mahdollisuutta muunlaiseen apuun. Kuitenkaan peruspalveluja ei voi vahvistaa korjaavan lastensuojelun kustannuksella.

Puuttuminen on tehtävä kunnioittavasti

Monesti lasta ja perhettä autetaan kohtaamalla, kuuntelemalla, keskustelemalla ja ideoimalla yhdessä vaihtoehtoisia tapoja toimia, herättämällä toivoa toisenlaisesta tiestä. Monesti lastensuojeluilmoituksen ja lastensuojelutarpeen selvityksen jälkeen on lapsi, nuori ja vanhemmat kokeneet saaneensa riittävästi apua puheeksioton, ongelmanmäärittelyn ja ohjauksen avulla.

Lastensuojelutarpeen selvittäminen on kuitenkin aina puuttuminen perheen elämään. Se täytyy tehdä ammatillisesti ja kunnioittavasti, erityisen tärkeä on sosiaalityöntekijän ensimmäinen yhteydenotto perheeseen ja lastensuojeluilmoituksen puheeksiotto.

Vaikka lastensuojelun asiakkuus ei jatkuisikaan, palvelujärjestelmän tulisi huolehtia puuttumisen kohteena olevalle perheelle riittävää tukea esimerkiksi vanhempien omien hoitotahojen, konkreettisen taloudellisen tai muun tarvittavan tuen muodossa. Lastensuojelutarpeen selvittäminen tulisi säilyttää viranomaistoimintana.

Puuttumisen kynnyksen tai rajan määrittely ei aina ole ilmoitusvelvolliselle helppo tai yksinkertainen tehtävä. Sosiaalityöntekijät ovat konsultointivelvollisia ilmoittajavelvollisiin nähden.

Myös jokainen kansalainen voi tehdä lastensuojeluilmoituksen vaikka varsinaista velvollisuutta ei ole. Kukin joutuu silloin omalta kohdaltaan miettimään missä menee puuttumisen ja yksityisyyden välinen raja. Minkälaisiin asioihin ehdottomasti puuttuisit ja miten? Minkälaisen puuttumisen kynnyksen me haluamme?

Erityisasiantuntija Tiia Hipp

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *