Siirry sisältöön

Muotoilu kuuluu kaikille – myös lapsille!

Kun joululahjaksi saadut lelut ovat jo menettäneet uutuudenviehätyksensä, ulkoilu ei onnistu räntäsateen vuoksi ja seinät kaatuvat päälle, tarvitaan varasuunnitelma.

Designmuseon Lapsen vuosisata – Pohjoismainen muotoilu ja lapset 1900‒2014 -näyttely toimii hyvin, kun pitää keksiä koko perheelle kivaa tekemistä mutta täpötäydet elokuvateatterit ja sisäleikkipuistot eivät jaksa innostaa.

Designmuseon näyttelyyn on koottu ensimmäistä kertaa pohjoismaista lapsille suunnattua muotoilua 1900-luvun alusta tähän päivään. Nimi on peräisin ruotsalaisen Ellen Keyn vuonna 1900 julkaisemasta pamfletista, joka nimeää 1900-luvun lapsen vuosisadaksi. Keyn teesi osoittautui siinä määrin oikeaksi, että 1900-luvulla aika oli vihdoin kypsä lasten ja lapsuuden erityisluonteen tunnistamiselle.

Päättynyt vuosisata toikin mukanaan ainakin lapsuutta käsittelevän puheen, instituutioiden ja asiantuntijoiden määrän valtavan lisääntymisen esimerkiksi yleisen oppivelvollisuuden, päivähoidon ja lapsipsykologian muodossa.

Nostalgiatrippi omaan lapsuuteen

Lasten ymmärtäminen erityisryhmäksi ja omien tuotteiden suunnitteleminen heille liittyy lasten asemaan ja toimintamahdollisuuksiin yhteiskunnassa.

Pohjoismaat ovat olleet uranuurtajia lasten elinympäristön suunnittelussa. Näyttelyssä esitellään muun muassa huonekaluja, leikkikaluja, kirjoja, vaatteita, koulurakennusten arkkitehtuuria, leikkipuistoja ja julkisia tiloja, julisteita, terveydenhuollon ja turvallisuuden tuotteita ja taideprojekteja. Näyttely tarjoaakin monelle kävijälle nostalgiatripin omaan lapsuuteen vaikkapa Brion, Legon ja Plaston tuttujen tuotteiden parissa.

Näyttelyn esineet kertoivat paitsi muotoilun historiasta, myös lapsuuden historiasta ja lasten asemasta yhteiskunnassa. Lapsille suunnatut tuotteet ja esineet ovat aina omaan aikaansa sidottuja ja heijastelevat syntyajankohtansa ihanteita, arvoja ja käsityksiä lapsuudesta.

Esimerkiksi monia leluja leimaa aikuisten maailman ja työnteon simulointi sekä tavoite valmentaa lapsia yhteiskunnassa tärkeinä pidettyihin arvoihin kuten työntekoon, ahkeruuteen ja säästäväisyyteen. Leluissa heijastuu myös ajatus lapsen kehittymättömyydestä ja kypsymättömyydestä suhteessa aikuisiin; lelujen tarkoituksena on kehittää lapsen ominaisuuksia, kuten vaikkapa hienomotoriikkaa tai silmän ja käden yhteistyötä paremmaksi.

Lelut ja elinympäristön suunnittelu kertovat myös vallitsevista sukupuolirooleista. Tytöille suunnatuissa leluissa korostuvat vanhemmuuteen ja kodinhoitoon valmentautuminen kun taas poikien leluissa painottuu enemmän aktiivinen toiminta, liike ja rakentaminen.

Suojelua ja kontrollointia

Toisaalta monet lapsille suunnitellut tuotteet ja ratkaisut ovat palvelleet myös laajempia yhteiskunnallisia pyrkimyksiä. Hyvänä esimerkkinä toimii maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen äitiyspakkaus, jonka taustalla oli huoli suomalaisnaisten syntyvyyden vähenemisestä ja lapsikuolleisuudesta.

Leikkipuistojen suunnittelun taustalla oli puolestaan tarve organisoida lapsille turvallinen hoitopaikka vanhempien työssäkäynnin ajaksi. Lapsille suunnatut turvallisuustuotteet, kuten turvaistuimet ja -portit sekä monet arkkitehtoniset ratkaisut puolestaan kertovat tarpeesta paitsi suojella, myös kontrolloida lapsia.

Suurin osa näyttelyn esineistä on aikuisten suunnittelemia. Näyttelyssä on kuitenkin pyritty huomioimaan myös lasten osallisuuteen liittyvät teemat, sillä esillä on esimerkiksi lasten itsensä suunnittelemia yöasuja. Näyttelyssä on myös panostettu lapsikävijöiden viihtyvyyteen muun muassa pystyttämällä iso kiipeilyteline näyttelytilan keskelle.

Joulu on mielikuvituksen juhlaa

Aikuisille näyttely tarjosi kiinnostavan katsauksen lapsuuden historiaan. 5-vuotiaat näyttelyvieraat innostuivat erityisesti isoista vaahtomuovipalikoista, jotka muuntautuivat milloin pöydiksi, milloin paahtoleiviksi.

Jännittävin ”esine” oli kuitenkin museon vanha kakluuni, jonka luukkua avattiin ja suljettiin innokkaasti. 5-vuotiaiden touhuamista katsellessa aikuista hämmästytti jälleen kerran se, miten lapset pystyvät yksinkertaisistakin aineksista koostamaan monipuolisen leikkihetken – mielikuvituksensa avulla.

Joulu on lasten, leikin ja mielikuvituksen juhlaa parhaimmillaan. Tämän blogin myötä koko Lastensuojelun Keskusliiton väki toivottaa oikein riemukasta ja ilontäyteistä joulua kaikille!

Lapsen vuosisata – Pohjoismainen muotoilu ja lapset 1900‒2014 Designmuseossa 13.3.2016 saakka.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *