Siirry sisältöön

Muutosta ilmassa

Elokuun alussa toteutui varhaiskasvatuslainsäädännön uudistuksen ensimmäinen vaihe. Uudistus rajaa merkittävällä tavalla päivähoito-oikeutta. Rajaukset kohdistuvat muun muassa työttömien vanhempien lapsiin. Merkitystä tulee olemaan myös päivähoidon ryhmäkokojen kasvattamisella.

Aiemmin on ymmärretty, että universaalit palvelut edistävät parhaalla mahdollisella tavalla yhdenvertaisuutta ja toimivat ehkäisevän työn kivijalkana. Ehkäisevän työn puolestaan tiedetään olevan kustannustehokasta ja vaikuttavaa. Ehkäisevään työhön investoinnin merkitys alkaa olla jo kaikkien tiedossa, mutta samalla se on ilmeisen kulunut hokema, jota ei edelleenkään oteta riittävän tosissaan. Toivottavasti hallitus seuraa ja arvioi huolella uuden varhaiskasvatuslain kokonaisvaikutuksia ja on valmis myös reagoimaan tämän arvioinnin perustella.

Elokuun alussa tulivat myös voimaan uudet opetussuunnitelmien perusteet. Muutos tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Kulttuurisen muutoksen aikaan saaminen ei ole helppoa, mutta se on välttämätöntä tilanteessa, jossa ympäröivä yhteiskunta muuttuu. Erityisen ilahduttavaa uusissa opetussuunnitelmissa on oppilaan aktiivisen roolin korostaminen ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteen korostaminen. Uusi opetussuunnitelma myös velvoittaa kouluja yhteisöllisen toimintakulttuurin luomiseen ja vahvempaan yhteistyöhön kodin kanssa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kiusaamisesta vapaaseen kouluarkeen.

Monessa perheessä iso murhe on koulurakennusten kunto. THL:n tutkimuksen mukaan koulujen huono sisäilma heikentää oppimistuloksia ja lisää poissaoloja. Toivottavasti kunnat tarttuvat aktiivisesti näiden epäkohtien poistamiseen!

Lasten ja perheiden arkeen vaikuttavia isoja muutoksia on tulossa niin ikään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä. Kokonaisuudistuksen konkretisoituminen syksyn kuluessa antanee entistä paremman ymmärryksen sen tarjoamista mahdollisuuksista. On huolehdittava siitä, että lapset ja perheet saavat palveluja riittävästi lähipalveluina ja siirtymät palveluista toiseen sujuvat joustavasti ja jonottamatta. Myös valinnanvapauteen liittyvien linjausten valmistuminen on lasten ja perheiden näkökulmasta keskeistä. Huomiota on kiinnitettävä siihen, miten huolehditaan ehkäisevän työn toteutumisesta riittävällä volyymilla, kun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuut ovat ainakin osittain toistaiseksi näyttäytyneet epäselvinä. Sote-uudistuksen kainalossa valmistellaan lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa, joka tarjoaa eväitä lapsi- ja perhelähtöisten palvelujen toteuttamiseen.

Lastensuojelun Keskusliiton syksy käynnistyy erityisesti lapsen oikeuksia vahvistavaa toimintakulttuuria kehittäen.  Tähän antaa hyvän mahdollisuuden työskentely, joka liittyy YK:n lapsen oikeuksien komitealle laadittavaan vaihtoehtoiseen raporttiin. Syksyn ja kevään aikana kootaan yhteistyössä muiden lapsi- ja perhetoimijoiden kanssa huomioita ja kehittämiskohteita siitä, miten lasten oikeudet Suomessa toteutuvat.

Hanna Heinonen

Toiminnanjohtaja, päätoimittaja

Hanna on Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *