Siirry sisältöön

Nämä 5 seikkaa opit Mediataitoviikolla

Kirjoitukseni otsikko hakee esikuvansa hyvin yleisestä verkkojournalismin nykyilmiöstä, klikkausjournalismista. Klikkausjournalisti muotoilee kirjoituksensa otsikon mahdollisimman informaatioköyhäksi ja yrittää räväkällä muotoilulla saada käyttäjän klikkaamaan eli lukemaan jutun sisällön.

Miksi? Muun muassa tähän kysymykseen pureudutaan tällä viikolla pidettävään Mediataitoviikkoon. Mediataitoviikolla voit oppia enemmän tai vähemmän kuin viisi asiaa, mutta tutustu edes seuraaviin:

1) Mediataitoviikko on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin koordinoima teemaviikko, jolla pyritään parantamaan niin lasten ja nuorten, mutta myös aikuisten mediataitoja. Viikko tarjoaa opastusta ja luettavaa ikähaitarin koko skaalalle.

2) Pienille lapsille ja heidän kanssaan toimiville mediataitokoulu tarjoaa tänä vuonna toimintamallin videoiden tuottamiseksi esimerkiksi omasta päivähoito- tai koulupäivästä. Meidän juttu tarjoaa apua ja vinkkejä käytännönjärjestelyihin.

3) Omia taitojaan pääsee testaamaan myös oman klikkiuutisen kirjoittamisessa. Taustamateriaali käsittelee verkkojournalismissa varsin yleiseksi tulleet räväkät otsikot ja nettijournalismin ansaintamallit niiden takana.

4) Keskusliitto osallistuu viikon teemaan leikkimielisellä infografiikalla, joka julkaistiin helmikuun Lapsen Maailmassa. Pelaa itsesi pelikasvattajaksi -infografiikka on kooste yksinkertaisista kasvatusvinkeistä, jotka on koottu EHYT ry:n Pelitaito-projektin materiaaleista, ja vieläpä teeman henkeen sopivasti lautapelin muotoon muokattuna. Peli sisältää neuvoja, miten pelaamista käsitellään perheen pienimpien (ja isompien) pelihirmujen kanssa ja mistä pelikasvatukseen voi saada apua. Peli-iloa!

lm2_infografiikka_pelikasvatus

5) Tutustu Mediataitoviikon verkkosivuihin ja päätä itse, miten kehität omia mediakasvatustaitojasi.

Tietoasiantuntija Erkka Rautio

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *