Siirry sisältöön

Ole mukana lastensuojelun ytimessä – nähdään kesäpäivillä!

Vaikka tätä tekstiä kirjoittaessa taivaalta vihmoo rakeita, ollaan Keskusliitossa jo kesätunnelmissa. Kuudensien Lasten suojelun kesäpäivien järjestelyt ovat täydessä vauhdissa. Päivät vietetään Joensuussa 14.–15.6. teemalla ”Rajoilla ja ytimessä – Rohkeita avauksia lasten ja perheiden puolesta”. Otsikolla halutaan herättää osallistujissa pohdintaa rajojen merkityksestä omassa työssä ja rohkaista yhteistyöhön yli rajojen, oli kyse sitten maantieteellisistä tai eri viranomaisten ja ammattiryhmien välisistä rajoista.

Joensuussa ollaan konkreettisesti itärajan tuntumassa, joten kesäpäivät ovat mitä mainioin paikka tarkastella Venäjän kanssa tehtävää lähialueyhteistyötä. Lastensuojelun Keskusliitto on jo useiden vuosien ajan tehnyt tiivistä lähialueyhteistyötä Venäjän Karjalassa, ja kesäpäivillä on oiva tilaisuus kuulla tarkemmin yhteistyön hedelmistä ja käynnissä olevista hankkeista.

Kiusaaminen on ilmiö, johon puuttumisessa tarvitaan usein moniammatillista ja laaja-alaista yhteistyötä. Kiusaamisen ennaltaehkäisyn tulisi alkaa määrätietoisesti jo varhaiskasvatuksessa ja jatkua koulumaailmassa. Kesäpäivien alaseminaareissa tartutaan tähän vaikeaan ja monitahoiseen ilmiöön, ja pohditaan keinoja kiusaamisen estämiseksi ja siihen puuttumiseksi.

Osallisuus ja kuuluminen osaksi yhteisöä voidaan nähdä vastalääkkeenä kiusaamiselle ja ulossulkemiselle. Lasten osallisuuden tulisikin olla keskeisessä roolissa kaikessa lasten kanssa tehtävässä työssä, onhan oikeus osallisuuteen Lapsen oikeuksien sopimuksen keskeisimpiä säännöksiä. Kesäpäivillä osallisuutta pohditaan monesta eri näkökulmasta: sekä teoreettisella että työn käytäntöihin linkittyvällä tasolla. Lisäksi päivillä halutaan nostaa esiin asiakkaiden omaa ääntä ja kokemuksia auttamisjärjestelmästä. Asiakkaiden kokemusten ja näkemysten aito kuuleminen mahdollistaa yhteistyön asiakkaan parhaaksi ja voi madaltaa avun hakemisen kynnystä vaikeissa elämäntilanteissa.

Lasten osallisuuden tulisi olla kaiken lasten kanssa tehtävän työn keskiössä.

Muita kesäpäivillä käsiteltäviä teemoja ovat isyys sekä erityisen tuen tarve perheessä. Isyys on aina ainutlaatuista, eikä isyyteen ole yhtä ainoaa oikeaa mallia. Päivillä tuodaan myös esille monenlaisia keinoja, joilla isyyttä voidaan vahvistaa. Toiminnallisuus saattaa tässäkin tilanteessa olla hyvä vaihtoehto, kuten olemme saaneet nähdä vaikkapa Emma & Elias –ohjelmaan kuuluvassa Isät ja pojat puussa –hankkeessa.

Lisäksi kesäpäivillä tartutaan haastavaan perheväkivallan teemaan. Miten kohdata lapsi, joka on perheväkivallan uhri? Miten auttaa lasta, joka joutuu näkemään väkivaltaa omassa lähipiirissään? Kesäpäivillä pohditaan perheväkivaltaa sekä ilmiönä että siihen puuttumisen ja auttamisen menetelmien kautta.

Myöskään työntekijöitä ei näillä päivillä unohdeta. Jatkuvat muutokset, epävarmuus ja tuen puute saattavat syödä voimavaroja ja uuvuttaa työntekijän. Siksi kesäpäivien päätteeksi saamme kuulla työhyvinvoinnin asiantuntijan puheenvuoron työyhteisötaidoista. Mitä ne ovat ja miten saisimme taitomme valjastettua käyttöön? Tule Joensuuhun, niin saat vastauksen!

Ilmoittautuminen päiville on alkanut. Ilmoittautumaan pääset tästä.

Tutustu Lasten suojelun kesäpäivien ohjelmaan.

Lasten suojelun kesäpäivät ovat myös Facebookissa.

Tuuli Valo

Viestinnän suunnittelija

Tuuli toimii keskusliitossa sosiaalisesta mediasta vastaavana viestinnän suunnittelijana. Vapaa-ajalla Tuulin saattaa löytää juoksupoluilta, Kontulan skeittihallista tai pohtimasta, miten osaisi elää ekologisemmin. Tällä hetkellä somenörttiä koukuttaa eniten YouTube.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *