Siirry sisältöön

Paluuta entiseen ei ole

Poikien ympärileikkaukset ovat taas nousseet keskustelun kohteeksi.

Oikeuteen menneissä tapauksissa on leikatuille pojille aiheutunut vakavia terveyshaittoja. Mutta suunnitellustikin sujuneilla ympärileikkauksilla on pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Asia ilmenee viime vuonna ilmestyneessä Tanskan kansanterveystieteenlaitoksen laajassa väestötutkimuksessa. Ympärileikatuilla ja heidän partnereillaan oli enemmän vaikeuksia seksuaalielämässä kuin ympärileikkaamattomilla. Näitä olivat orgasmivaikeudet sekä miehillä että heidän partnereillaan, yhdynnän kivuliaisuus naisilla ja molemmilla sukupuolilla sukupuolielämän kokeminen vähemmän tyydyttäväksi kuin ympärileikkaamattomilla.

Haitat tunnettu jo ammoin

Ympärileikkausten kielteiset seuraukset on tunnettu vuosisatoja, ellei tuhansia. 1100-luvulla eli kaikkien aikojen suurimpana juutalaisena filosofina usein pidetty filosofi ja lääkäri Moses Maimonides (1135-1204). Maimonides kannatti leikkauksia ja esitti niille kaksi perustelua, joissa hän tuo nuo haitalliset seuraukset esiin.

Ensinnäkin ympärileikkaus vähentää Maimonideksen mukaansa seksuaalista halua ja toimintakykyä. Toiseksi ympärileikkaukselle testataan ryhmään sitoutuminen. Näin Maimonides kirjoitti leikkauksen vaikutuksesta seksuaaliseen haluun.

“On ajateltu, että ympärileikkaus täydellistää sen, mikä on vajavaista synnynnäisesti. Tämä antoi kenelle tahansa mahdollisuuden esittää vastaväite ja sanoa: kuinka luonnolliset asiat voivat olla vajavaisia, niin että niitä täytyy ulkopuolelta korjata, varsinkin kun tiedämme kuinka tarpeellinen esinahka on tuolle elimelle?

Itse asiassa tätä käskyä ei ole annettu silmällä pitäen synnynnäisen vajavuuden korjaamista, vaan silmälläpitäen moraalisen vajavaisuuden korjaaminen. Tuolle elimelle aiheutettu ruumiillinen kipu on ympärileikkauksen todellinen tarkoitus.

Mitkään yksilön suojaamiseksi välttämättömät toiminnot eivät vaurioidu sen vuoksi, myöskään lisääntyminen ei käy mahdottomaksi, mutta kiihkeä aistillisuus ja himo joka ylittää sen mikä on tarpeen, vähenevät.

Se tosiasia, että ympärileikkaus heikentää kykyä seksuaaliseen kiihottumiseen ja joskus ehkä vähentää nautintoa on epäilemätöntä. Sillä jos syntymässä tuo elin on saatu vuotamaan verta ja siltä on poistettu sen peite, täytyy sen epäilemättä heikentyä.”

Ympärileikkauksen merkityksestä ryhmään sitoutumiselle Maimonides kirjoitti näin:

”Käsitykseni mukaan ympärileikkauksella on toinen hyvin tärkeä merkitys, nimittäin että kaikilla, jotka tunnustavat tämän käsityksen – siis niillä jotka uskovat Jumalan ykseyteen – tulisi olla ruumiissaan merkki joka yhdistää heitä, niin ettei kukaan, joka ei kuulu heihin, voisi väittää olevansa yksi heistä, vaikka olisikin muukalainen. Sillä hän tekisi sen hyötyäkseen heistä tai pettääkseen ihmisiä, jotka tunnustavat tätä uskontoa. Mieshän ei teetä leikkausta itselleen tai pojalleen muuta kuin aidon uskon seurauksena. Sillä se ei ole niin kuin viilto jalkaan tai polttomerkki käsivarteen, vaan se on erittäin ankara toimenpide.”

Tietoa on tarpeeksi – tarvitaan toimenpiteitä

Ympärileikkausta ei tehdä siksi, että se olisi pieni ja harmiton rituaali, kuten välillä väitetään. Päinvastoin, se tehdään juuri sen vuoksi, että se on erittäin paha asia. Sitoutumisen aitoutta testataan uhrauksen suuruudella. Tällaiset merkit tunnetaan evoluutiobiologiassa niin sanottuina kalliina signaaleina

Ympärileikkausten haitallisuudesta ja sen aiheuttamista kärsimyksistä ei jää järjellistä epäilystä. Kyse on siitä, uskalletaanko vihdoin tehdä poliittinen johtopäätös ja säätää leikkaukset yksiselitteisesti kriminalisoiva laki.

Ruotsi kielsi kuritusväkivallan ensimmäisenä maana maailmassa vuonna 1979. Suomi kielsi ruumiillisen kurittamisen 1984. Lasten pahoinpitely on tuon jälkeen kummassakin maassa vähentynyt dramaattisesti. Paljon hyvää on saatu aikaan.

Tällä hetkellä Euroopan neuvosto kamppailee saadakseen kuritusvallan kriminalisoitua kaikkialla alueelleen. Kymmenet maat ovat seuranneet esimerkkiä. Uskon, että poikien ympärileikkausten tulevaisuus on samantapainen. Suomen tulisi toimia tässä asiassa edelläkävijänä.

Kun karkea koskemattomuuden loukkaus on kerran tiedostettu, ei paluuta entiseen ole. Asia nousee esiin yhä uudelleen niin kauan kunnes lasten julma kohtelu kielletään.

Yhden maan esimerkki auttaa muitakin etenemään, aivan niin kuin Ruotsin esimerkki kuritusväkivallan kiellossa on vuosikymmenten kuluessa vetänyt mukaansa koko Euroopan.

Erityisasiantuntija Heikki Sariola

Lähteet:

Maimonideksen tekstikatkelmat olen kääntänyt teoksesta: Maimonides, Moses. The Guide of the Perplexed. Translated by Shlomo Pines. Chicago: The University of Chicago Press, 1963.

Tanskan kansanterveystieteen laitoksen tutkimus: Morten Frisch, Morten Lindholm and Morten Grønbæk. Male circumcision and sexual function in men and women: a survey-based, cross-sectional study in Denmark. International Journal of Epidemiology 2011;1–15.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *