Siirry sisältöön

Pohjoismaisilla lastensuojelupäivillä painavaa asiaa rennossa ilmapiirissä

Lastensuojelun Keskusliiton kassakaapissa on talven yli säilytetty vanhaa nuijaa. Tarkoitan sitä historiallista puheenjohtajan puunuijaa, jonka Suomen sosiaalihallitus luovutti pohjoismaisen yhteistyön tarpeisiin joskus viime vuosisadan alussa.

Nuijassa on hopeiset laatat, joihin on kaiverrettu vuosien ja vuosikymmenten kuluessa pidettyjen pohjoismaisten lastensuojelukongressien pitopaikat: Helsinki, Åbo, Stockholm, København, Oslo, Reykjavik, Bergen, Trondheim, Helsingborg, kerta toisensa jälkeen.

Itse nuija on kyltin mukaan otettu käyttöön 1918, itsenäisen Suomen alussa ja se on sittemmin lähes sata vuotta kiertänyt kongressin kulloisenkin järjestäjämaan hallussa.

Tärkeää yhteistyötä

Suomi halusi aikanaan profiloitua pohjoismaaksi ja yhteistyö pohjoismaiden kanssa oli tärkeää. Ilmeisesti yhteistyö on koettu tärkeäksi suhdanteista riippumatta tuon jälkeenkin, koska traditio on jatkunut näin kauan.

Yhteistyö on edelleen tärkeätä. Siitä todistaa ensi kesänä Turussa 26.‒28.8 pidettävät 26. pohjoismaiset lastensuojelupäivät ja päivien monipuolinen ohjelma.

Vuosikymmenten aikana on kongressin puitteissa tapahtunut ainakin yksi merkittävä muutos. Se koskee kieltä.

Nykyään englanti on tullut pohjoismaisten kielten rinnalle helpottamaan paitsi suomalaisten osallistumista myös välillä muiden pohjoismaisten keskinäistä kommunikaatiota.

Tulevilla päivillä tulkkaus järjestetään täysistunnoissa pohjoismaisista kielistä ja englannista myös suomeen.

Painavaa asiaa rennossa ilmapiirissä

Nuijaan palatakseni. Sen hopeiset kyltit ovat tulleet täyteen eikä siihen enää mahdu uusia merkintöjä. Tästä syystä Turun Logomossa lähetetään ensi kesänä matkaan kohti Reykjavikia uusi hopeisilla laatoilla varustettu nuija vastamaan seuraavien sadan vuoden lastensuojelukongressien tarpeisiin.

Vanha nuija sijoitetaan ehkä Lastensuojelun Keskusliiton lasivitriiniin, ellei Kansallismuseo vaadi sitä omiin kokoelmiinsa.

Tämä meni nyt ehkä hieman korkealentoiseksi. Todellisuudessa elokuisessa Turussa on odotettavissa rennohko ilmapiiri, painavasta asiasisällöstä huolimatta.

Ja vielä pari asiaa. Muistakaa että aamulintu madon nappaa! Varhaisten ilmoittautujien halvempi early bird -hinta on voimassa vielä huhtikuun loppuun asti ja alaseminaarit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Erityisasiantuntija Heikki Sariola

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *