Hyppää sisältöön

Riittääkö ikä?

Lapsen oikeudet
Blogit
13.01.2017
Riittääkö ikä?

Biologinen ikä määrittelee oikeuksia ja velvollisuuksia syntymästä vanhuusvuosiin. Ikärajoja on muuteltu vuosien aikana, eikä muutoksilta vältytä jatkossakaan.

Laissa ja asetuksissa määritellyt ikärajat ovat vuosikymmenien aikana muuttuneet usein ja nykysilmin katseltuna jotkin vanhat ikärajat tuntuvat jopa hassuilta. Miltä kuulostaisi, jos saisit ostaa tupakkaa vaikka 10-vuotiaana, mutta äänestää vasta täytettyäsi 24? Äänestysikäraja laskettiin kaikissa vaaleissa nykyiseen 18 vuoteen 1972, viisi vuotta aiemmin kuin tupakkatuotteiden myynnille asetettiin 16 vuoden ikäraja. ”Vasta” vuonna 1995 tupakan myynti kiellettiin alle 18-vuotiailta. Vähitellen ikärajat ovat keskittyneet täysi-ikäisyyden liepeille, mutta aikuisen oikeudet ja velvollisuudet saavutetaan vähitellen jo sitä ennen. Täysi-ikäisyyskään ei kuitenkaan ole lopullinen rajapyykki. Viimeinen itsemääräämisoikeutta koskeva ikäraja on 30 vuotta, jolloin iän perusteella voi saada sterilisaation.

Ikärajat eivät ole yhdentekeviä asioita, vaan ne herättävät ajoittain voimakastakin keskustelua. 2010-luvun alussa pohdittiin äänestysikärajan alentamista 16 vuoteen kunnallisvaalien osalta. Euroopan unionin tänä vuonna säätämä tietosuojadirektiivi edellyttää, että jatkossa alle 16-vuotiaalta vaaditaan vanhempien suostumus verkkopalveluiden käyttöön. Oikeusministeriö pohtii parhaillaan, alennetaanko tuo ikäraja direktiivin mukaisesti Suomessa 13 ikävuoteen (lue lausuntomme esitykseen). Sen sijaan yhtä tuore ampuma-asedirektiivi jättää suomalaisten aselupien ikärajat rauhaan. Alaikäisen on todennäköisesti vaivattomampaa ostaa energiajuomaa kuin simaa, ja vuodenvaihteen aikaan taas hämmästeltiin  tähtisädetikkujen luokittelua ilotulitteeksi. Onks järkee?

Lapsen Maailman tammikuun numeron infografiikassa on kuvattu nykyisen lainsäädännön biologisia ikärajoja. Niitä on yllättävän monia, emmekä kaikkia edes saaneet mahtumaan yhteen kuvaan. Lainsäätäjän asettamien rajojen lisäksi on lukematon määrä muita ikärajoja, kuten esimerkiksi grafiikassa esitetty sosiaalisen median palveluiden hyvin yleinen 13 vuoden alaikäraja. Ikärajoja asettaessa on hyvä pohtia, mihin ne perustuvat.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje