Siirry sisältöön

Synnytyslaitokselta Facebookin kautta kotiin

Näppärä lelu tuo Facebook. Se on toiminut jo vuosien ajan oivallisena välineenä pitää yhteyttä kavereihin. Sen avulla on pysynyt tietoisena myös niiden ystävien ja tuttujen tekemisistä, joita ei ole nähnyt vuosiin. Hiljalleen ystäväpiirissäni ollaan tultu vanhemmiksi, mistä joissakin tapauksissa olen tullut tietoiseksi näkemistäni Facebookiin ladatuista vauvakuvista. Nopeimmat otokset on otettu synnytyssairaalassa, ja on kuulemma ultraäänikuviakin jaettu kavereiden iloksi. Termi diginatiivi saa uusia ulottuvuuksia.

Tarkoitus vanhemmilla on varmasti hyvä. Kuvat saa jaettua näppärästi sukulaisille ja kavereille kerralla. Kuvien katseluoikeuttakin voi rajata miten haluaa, joten ulkopuoliset eivätkä välttämättä kaikki kaveripiiristäkään näe kuvia ikinä. Tällainen rajoitus ei kuitenkaan ole sataprosenttinen takuu kuvien hallitusta leviämisestä. Helmikuun sanomalehtiviikon aikana Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen projektipäällikkö Suvi Tuominen nosti esille ongelmia, jotka liittyvät kuvien ja muun materiaalin jakamiseen internetissä (HS 7.2.2013). Näistä tärkein on, että se mikä kerran on internetiin laitettu, on siellä (lähes) ainiaan.

Facebookin kanssa kuvien ja videoiden jakamisessa on harrastettava erityistä harkintaa. Kuvien yksityisyysoikeuksista riippumatta Facebook saa luvan niiden käyttöön. Kuvien poistaminenkaan ei välttämättä riitä tämän luvan päättämiseen. Ei myöskään ole varmuutta siitä, miten käyttäjien jakamaa sisältöä käytetään hamassa tulevaisuudessa. Tätäkin tärkeämpää on kunnioittaa lapsen oikeutta yksityisyyteensä. Se oikeus on sama riippumatta siitä, oletko lapsi vai aikuinen.

Oletettavaa on, että perheensisäisiä neuvotteluja kuvien jakamisen järkevyydestä käydään aikanaan, kun lapset muodostavat omia mielipiteitään asiasta. Sitä odotellessa suosittelen kokeilemaan ilmaisia tiedostonjakopalveluita kuten Dropboxia, jossa jaettavat tiedot saa suojattua salasanoin. Kuvien jakamisesta kavereille ja tutuille ei tarvitse luopua kokonaan, vaan muuttaa käytettäviä välineitä. Yleisemmin lapsen oikeuksiin mediamaailmassa kannattaa tutustua vaikka Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivuilla.

Tietoasiantuntija Erkka Rautio

Erkka Rautio

Tietoasiantuntija

Erkka toimii Keskusliiton tietopalvelussa tietoasiantuntijana ja seuraa mielenkiinnolla informaatioyhteiskunnan kehitystä eri ilmiöineen.

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *