Siirry sisältöön

Syyssatoa

Tänä syksynä pääkaupunkimme rautatieasemalla käveli vanhusiän ylittänyt tummahipiäinen nainen nyytteineen.

Häntä vastaan kävellyt nuori mies kääntyi tivaisemaan vanhukselle ”Mitä sä täällä teet mee takas kotimaahas, ette te kuulu tänne Suomeen!” Että mitä? Todistin avointa rasismia kadulla. En osannut omalta hämmennykseltä tehdä, saatikka sanoa mitään.

Tänä syksynä nuorta ystävääni, joka on juuriltaan aivan ja täysin umpisuomalainen, oli metrossa lähestytty aggressiivisesti vain koska hipiä ja hiukset ovat ehkäpä vaaleaa suomalaista keskivertoa tummemmat. Tuttavani, jolla on lapsi kahden kulttuurin välisestä avioliitosta, kertoo, miten hän toistuvasti saa vastata tuntemattomien syytöksiin lapsen taustasta tai kuulla häneen itseensä kohdistuvaa arvostelua. Että mitä?

Millaista ilmapiiriä haluamme?

Täytyy myöntää, minua aikuista on alkanut pelottamaan, että mihin suuntaan olemme yhteiskuntaamme kääntämässä ja millaisessa kasvuilmapiirissä lapsemme varttuvat. Tai pikemmin, millaisessa ilmapiirissä me aikuiset haluamme lapsemme kasvavan? Millaisia ihmisyyden arvoja kunnioitamme ja välitämme seuraavalla kasvavalle sukupolvelle.

Malli tulee aikuisilta

Viime sunnuntaina vietetyn Lapsen Oikeuksien päivän tämän vuoden teemana on Lapsen oikeus myönteiseen kasvatukseen. Kasvatus on, paitsi vanhemman ja lapsen välisessä vuorovaikutuksessa tapahtuvaa, niin vahvasti myös lasta ympäröivän sosiaalisen todellisuuden tuottamaan.

Lapsen kasvuympäristö on paitsi koti, päiväkoti ja koulu, myös me muut lasten ympärillä olevat aikuiset. Lapset oppivat meiltä mallin, miten muita ihmisiä tulee ja voi kohdella. Meidän aikuisen vastuulla on turvata lapsille myönteinen kasvuympäristö, jossa ihmisen arvoa ei mitata rahassa tai eikä yhteiskunnallista asemaa arvioida ihonvärin mukaan.

Tämän syksyn lapset ovat huomispäivän lasten vanhempia. Millaista syyssatoa haluamme korjata tulevien vuosien aikana?

Neuvokeskuksen kansalaistoiminnan koordinaattori Päivi Hietanen

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *