Siirry sisältöön

Tärkeintä on rakastaa

Olen usein miettinyt, miksi ihmeessä lastentarhanopettajat ja sosionomit (amk) sekä heidän ammattijärjestönsä törmäävät vastakkain aina kun julkisuudessa puhutaan varhaiskasvatuksesta.
Ymmärrän ja hyväksyn tietysti ammattijärjestöjen tehtävän ajaa jäsenistönsä etua ja ammattien arvostusta. Mutta onko tämä jatkuva kiistely lapsen etu?

Muistan miten osallistuessani vuonna 1989 ensimmäisen kerran varhaiskasvatuksen maailmanlaajuiseen kongressiin olin ylpeä voidessani kertoa, että meillä Suomessa lasten päivähoidossa eri alojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä. Ja että koko henkilökuntamme on koulutettua. Molemmat asiat olivat lähestulkoon tuntemattomia hyveitä maailmalla. Alle kolmevuotiaita hoitivat kouluttamattomat tai lyhyen koulutuksen saaneet lastenhoitajat ja esikoulussa lapset kohtasivat vain lastentarhanopettajia. Suomen koulutusta arvostettiin maailmalla ja monen erilaisen osaamisen tuoma ammattitaito nähtiin rikkautena. Muistelen, että niin Suomessakin ajateltiin.

Mutta silloin meillä olikin vahvat ammattinimikkeet niihin johtavine koulutuksineen. Ja päiväkodeissa joka lapsiryhmässä kaksi lastentarhanopettajaa ja yksi lastenhoitaja, jos oikein muistan. Taloudellinen lama, kelpoisuusvaatimusten muuttaminen sekä koulutuksen uudistaminen 1990-luvulla taisivat olla ne keskeiset tekijät, jotka ”romuttivat” päivähoitoamme ja synnyttivät ammattien välisen ristiriidan? Maailmalla kyllä edelleen arvostetaan koulutettua henkilöstöämme ja EDUCARE -malliamme varhaiskasvatuksessa.

Uskon monen erilaisen osaamisen tuovan rikkautta. Pienet lapset tarvitsevat hoidon, kasvatuksen ja opetuksen monipuolista ja tasapainoista yhteensovittamista. Kasvatustyöhön on mielestäni hyvä ottaa motoksi lause, joka oli aikanaan eräässä Lastensuojelun Keskusliiton tietoiskussa:

On monta tapaa kasvattaa,
mutt´ tärkeintä on rakastaa.

Erityisasiantuntija Pirjo Honkavaara

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *