Siirry sisältöön

Tarkkana somessa!

Sosiaalinen media on nopea ja loistava mutta samalla vaarallinen väline. Nopeudessaan ja helppoudessaan sinne on kätevä kirjoittaa mitä mieleen pulpahtaa ja yhtä nopeasti tuohtua tai järkyttyä lukemastaan ja näkemästään.

Huhupuheet saavat siellä helposti vallan, faktoja ei aina tarkisteta eikä toista mieltä olevia aina haluta kuunnella.

Lastensuojelu on tunteita herättävä aihe, ja lapsiin kohdistuvat väärinkäytökset tai epäilyt niistä eivät jätä ketään kylmiksi. Tunnemyrskyn keskellä monelta tuntuu kuitenkin unohtuvan sekä alkeelliset käytöstavat että faktojen tarkistaminen.

Keskustelun perustuttava faktoille

Lastensuojelun epäkohdat on tärkeä nostaa esiin, niistä pitää pystyä keskustelemaan avoimesti ja epäkohtia on yhdessä pyrittävä myös korjaamaan. On myös muistettava, että lastensuojelu on inhimillistä toimintaa, ja siinä voi tapahtua virheitä niin kuin muissakin ihmisten tekemissä töissä.

Keskustelua lastensuojelusta ei saisi kuitenkaan leimata virheelliset ja puutteelliset tiedot lakipykälistä, lastensuojelun palveluista tai toimintakäytännöistä. Niiden levittäminen ja keskustelun perustaminen harhaanjohtaville tiedoille ei palvele kenenkään etua.

Riskinä on, että vääränlainen ja virheellisiin tietoihin perustuva tieto leimaa lastensuojelua ja erityisesti sen piirissä olevia lapsia ja nuoria entistä pahemmin ja estää muita hakemasta apua.

Perinteiset tiedotuskanavat eivät riitä

Sosiaalinen media on meille suhteellisen uusi väline ja sen käyttö tuntuu rantautuvan hitaasti julkishallintoon ja kuntatasolle. Julkishallinto ei voi kuitenkaan enää vältellä sosiaalista mediaa kuten Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on viisaasti muistuttanut.

Sauri on itse omalla toiminnallaan hyvä esimerkki siitä kuinka sosiaalisessa mediassa on myös viranomaisten nykyisin oltava läsnä. Perinteiset tiedotuskanavat ja palvelumuodot eivät enää riitä.

Myös lastensuojelun on tänä päivänä pystyttävä tarjoamaan tietoa, tukea ja apua siellä missä ihmisetkin ovat eli sosiaalisessa mediassa.

Tiedottaja Hanna-Mari Savolainen

Hanna-Mari Järvinen

Viestinnän asiantuntija

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *