Siirry sisältöön

Tavallistakin tavallisempia asioita

Presidentti Sauli Niinistö julkisti viime viikolla ”Ihan tavallisia asioita” arkikeinot, joissa on yksinkertaisia ja konkreettisia vinkkejä nuorten elämän parantamiseksi.

Facebookissa nämä vinkit kirvoittivat nopeasti satiirisen tukiyhteisön ”Niksejä nuorten syrjäytymiseen”.

Sivustolla kritisioidaan selkeästi vinkkien arkisuutta, ohjeita jotka liittyvät etupäässä kasvatukseen ja hyvien tapojen merkitykseen. Niinistön asettamalta työryhmältä olisi ilmeisesti odotettu selkeitä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Kritiikkiä tutkaillessa tulee esiin vääjämäättä kysymys: Eivätkö asiantuntijat oppineet mitä seuraa 90-luvun laman leikkauksista? THL on tutkinut lapsuuden köyhyyttä ja todennut mm. näin: ”Tutkimuksessa on selvinnyt lisäksi, että vanhempien toimeentulotuen saaminen on yhteydessä lapsen ongelmiin. Lasten huostaanotot, mielenterveysongelmat, rikollisuus, kouluttamattomuus ja toimeentulo-ongelmat yleistyvät merkittävästi, jos vanhemmat ovat saaneet pitkäaikaisesti toimeentulotukea.”

Ja tämä on vain yksi taso laajasta ongelmasta. Eikö asiantuntijoista koostunut työryhmä tunne faktoja kun ehdotuksesta löytyy vain sangen arkisia keinoja ongelman ratkaisemiseksi? Nuorten yhteiskuntatakuu -työryhmän kaltaisia tuotoksiahan tähän kaivattaisiin.

Mutta palataan Niinistöön. Kun tarkastellaan presidentin vallankäytön välinearsenaalia, hänellä ei ole samaa toimivaltaoikeutta kuin ministereillä. Sen sijaan hänellä on käytössään arvovaltansa, sen tuoma julkisuus ja tätä kautta suora vaikuttaminen kansalaisiin. Tätä työkalua käytettiin kun työryhmän tulos julkistettiin Jakomäen koulussa. Jotta laajaan ongelmaan voidaan pureutua, vaatii se sekä poliittisia keinoja että keskustelun ylläpitämistä.

Jokainen voi toimia

Työryhmän ohjenuorana oli ”mitä sinä voisit tehdä?” Ajatus on hyvä, etenkin kun MTV3:n kyselyssä kävi ilmi, että 71 prosenttia on sitä mieltä, etteivät suomalaiset yleisesti ottaen puutu muun kuin oman lapsensa hätään – vaikka toivotaan, että myös sukulaiset ja ystävät uskaltaisivat toimia.

Niinistön työryhmän tulos on suunnattu aikuisille ajatuksena, että aivan tavallisetkin asiat voivat ehkäistä nuoren syrjäytymisen. Syrjäytymisen ehkäiseminen ei välttämättä vaadi erityistä ammattitaitoa, vaan kaikki voivat osallistua syrjäytymisen pysäyttämiseen. Jokaisella on vastuu ja mahdollisuus ja kaikki voivat tehdä jotain oman lähipiirinsä auttamiseksi.

Niinistön tultua valituksi kirjoitin blogissa odottavani Niinistön avauksia nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Se kun oli hänen yksi kantavista teemoistaan. Voin vain todeta, että ensimmäinen askel on otettu ja toivoa, että askelia lasten ja nuorten hyväksi tulee vielä monta lisää.

Viestintäpäällikkö Päivi Tiittanen

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *