Siirry sisältöön

Tilanne uhkasi karata käsistä, mutta eipäs karannutkaan

Kuten tiedetään, kassajono on paikka, jossa näytellään elämää suurempia draamoja. Tämä ei ole yksi niistä.

Edessäni kassajonossa oli viisi kuusi ihmistä, yksi kassalla, yksi odottamassa pääsyä kassalle ja yksi latomassa ostoksiaan hihnalle ja muutama edessäni jonottamassa.

Jonon liepeille ilmestyi pariskunta, mies työntäen ostoskärryjä, nainen kantaen muutaman vuoden ikäistä poikaa sylissään. Pojalla oli kädessään pakkaus värikkäitä muovileluja. Hän olisi halunnut avata paketin ja äiti kielsi, koska ostoksia ei ollut maksettu.

Poika kävi kärsimättömäksi ja näytti uhkaavasti siltä, että tilanne karkaa käsistä ja seuraa parkumista.

Mutta ei.

Äiti alkoi selittää pojalle jonotusperiaatetta ja sitä miten kukin maksaa tavarat ennen kuin pakkaus voidaan avata. Vaikea sanoa, minkä kaiken lapsi tästä käsitti. Poika kuitenkin kiinnostui silmin nähden ostosten maksamisen logiikasta. Luullakseni hän käsitti ainakin osan äidin selostuksesta, sillä maksaminen, jonottaminen ja tavaroiden latominen hihnalle tapahtuivat hänen silmiensä edessä samaan aikaan kun äiti selitti kunkin vaiheen perusteellisesti. Vuorollaan hän sai itse auttaa ostosten latomisessa hihnalle, vaikka tuskin ylsi nostamaan niitä.

Lopuksi äiti ja lapsi jonottivat ostoksia kassan toisella puolella ja äiti antoi luvan avata lelupakkaus, koska se on maksettu ja pojan oma.

Kaikessa tässähän ei ole mitään kovin ihmeellistä. Suuntaamalla lapsen huomio toisaalle selvitään monesta pienestä kriisi- ja konfliktitilanteesta helposti.

Hienoa tässä on kuitenkin se, että äiti käytti tilanteen samalla jäsentääkseen ympäristön toimintaa pikkulapselleen. Kauppa ei ole kaoottinen sekamelska vieraita ihmisiä, vaan siinä tapahtuu säännönmukainen asia, jonka mielekkyys selviää lapselle. Samalla lapsi sai juuri ikäänsä nähden sopivan pituisen itsehillintä- ja odotuskokemuksen, näki ostostapahtuman eri vaiheet ja sai lopuksi lelunsa ikään kuin ansaittuna.

Tämän jälkeen on taas vähän helpompi käydä hänen kanssaan kaupassa, sillä nyt hän tietää kaupan toiminnasta yhtä sun toista.

Erityisasiantuntija Heikki Sariola

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *