Siirry sisältöön

Toiveita europarlamentaarikoille

Vaikka europarlamenttivaalit kolkuttelevat ovella, vaalitaistelun kiihkeimpään vaiheeseen on vielä tovi. Sillä aikaa kun puolueet asettelevat viimeisiä edustajaehdokkaitaan ja hiovat vaalistrategioitaan, äänestäjät voivat esittää toiveitaan tulevalle europolitiikalle.

Jokainen voi tykönään miettiä, millaista päätöksentekomenettelyä odottaa tai millaisia asioita soisi meppiemme edustavan.

Direktiiviuskollinen Suomi

Tein asiasta pikagallupin lähipiirissäni. Rajasin kysymykseni lapsia ja nuoria koskeviin asioihin, koska juuri niistä olen erityisen kiinnostunut – sattuneesta syystä.

Kahden henkilön miniotoksen nuorempi edustaja toivoi Europarlamentissa muistettavan peruskoulun jälkeisten erilaisten koulutusmahdollisuuksien lisäämisen, nuorten päihteidenkäyttöön vaikuttamisen ja matalan kynnyksen vapaa-ajanviettomahdollisuuksien turvaamisen.

Toinen kyselyyn osallistuneista peräänkuulutti sellaisia lapsi- ja nuorisodirektiivejä, joilla voitaisiin turvata kaikille Euroopan alueella oleville tasapuolinen oikeus lapsuuteen, turvalliseen kasvuympäristöön ja aikuistumiseen nykyistä paremmin.

Hänen näkemyksensä mukaan Suomi voisi toimia tässä hyvänä esimerkkimaana ”direktiiviuskollisuudestamme” johtuen.

Lasten ääni esiin vahvemmin

Mitä sitten itse toivoisin? Toki odotan eurokriisin ratkaisua sekä parempaa, suvaitsevampaa ja oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta meille kaikille.

Meppiehdokkaaltani toivon erityisesti visionäärisiä ja ponnekkaita näkemyksiä lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointikysymysten ratkomisessa. En toivo pelkästään lapset-ovat-Euroopan-tulevaisuus-diskurssin ajamista, vaan lasten ja nuorten näkemistä tässä-ja-nyt olemassa olevina itsellisinä kansalaisina.

Heidän äänensä ja näkemyksensä pitäisi saada vahvemmin kuuluviin eurooppalaisessa politiikassa. Tälle toivoisin suomalaismeppienkin herkistyvän ja ottavan heidät vakavasti, niin kuin aikuisten oikeesti.

Päätösten vaikutukset on arvioitava lapsen oikeuksien näkökulmasta

Lapset ja nuoret toivon otettavan huomioon myös päätöksentekojärjestelmissä ja päätösten toimeenpanossa. Ajoivatpa mepit ja poliittiset ryhmittymät mitä asioita tahansa, jokaisen pöytään nuijittavan asian kohdalla olisi syytä miettiä sen vaikutuksia yksittäisten kansalaisten arkeen ja elämään.

Nuorimman väestönosan näkökulmasta se tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikessa toiminnassa huomioitaisiin lapsen oikeudet. Muun muassa tätä asiaa ajan eteenpäin yhdessä monien muiden suomalaisten ja eurooppalaisten kanssa haastaessani eurovaaliehdokkaat Lapsen oikeuksien puolustajiksi Eurochildin vaalikampanjassa.

Tule keskustelemaan ehdokkaiden kanssa!

Mutta millaisia odotuksia sinulla on eurovaalien ja tulevan europolitiikan suhteen? Olemme järjestäneet tilaisuuden, johon sinulla on mahdollista ottaa osaa. Tule ja kysy, haasta ja utele.

Europarlamentaarikon keskeisin tehtävä on toimia kansalaisten äänitorvena Euroopan unionissa, joten heiltä on lupa odottaa tärkeänä pitämiemme asioiden ajamista.

EU ja lapsen oikeudet vaali-paneeli 14.2.2014 klo 15‒17 Pelastakaa Lapset ry:n Tiukula-talossa (Koskelantie 38, Helsinki). Tilaisuus on kaikille avoin eikä sinne tarvitse ilmoittautua etukäteen. Lue lisää: www.lskl.fi/EU-vaalit2014

Tilaisuus Facebookissa: https://www.facebook.com/events/209850079212445/

Erityisasiantuntija Susanna Hoikkala

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *