Siirry sisältöön

Vapaus – Marskin silmien alla

Keväällä sen haistaa kaikkialla Euroopassa. Helsingissä Marskin ratsastajapatsaan vieressä, Tallinnassa vapaudenaukiolla…

Talvella Suomessa siihen törmää minkä vaan jätemään rinteessä.

Kyse on poikien ja nuorten miesten vapaudesta skeittailun ja lumilautailun parissa.  Kahlitsematon sosiaalisuus, sinnikäs harjoittelu, toisten arvostaminen, kuvaaminen, tilan haltuun otto, kipu ja olosuhteista piittaamattomuus ovat näille lajeille tyypillisiä piirteitä.

Kaikkea tätä ympäröi vahva kaupallisuus, välinetuotanto ja vaatemerkit. Mutta poikia ei saada perinteisiin muotoihin.  Organisaatiot ovat toisenlaisia, jäsenmaksuja tai kokouksia ei harrasteta.  Me vaan tavataan ja vedetään.

Lajit ovat niin taitoa ja herkkyyttä vaativia että päihteet eivät toimi. Oppiminen näissä lajeissa vaatii myös tiettyä kasvun herkkyysvaiheiden tajua – kuten uiminen ja pyöräily. Ne pitää oppia lapsena.

Minusta näiden lajien keksijöille ja tuotemerkkien hallitsijoille kuuluisi lastensuojelumitali. Menkää Kiasman kahvilaan ja seuratkaa sitä touhua Marsalkan silmien alla, minä olen vakuuttunut.

Ohjelmapäällikkö Seppo Sauro

Kommentit

Tällä artikkelilla ei ole yhtään kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *