Siirry sisältöön

Keskusliiton kansainvälinen yhteistyö vahvistui

Lastensuojelun Keskusliiton kevätliittokokouksessa Linnanmäellä luotiin katsaus viime vuoden tapahtumiin.

Vuosi 2012 oli Lastensuojelun Keskusliitolle haastava vuosi. Toimintaa väritti 75-vuotisjuhla mutta varjosti lastensuojelun murheelliset tapahtumat, todettiin keskusliiton vuosikatsauksessa, joka esiteltiin keskusliiton liittokokoukselle Helsingissä 22.5.2013.

Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin historiakirja Ristiaallokosta lapsen oikeuksiinLastensuojelun yhteistoiminnan historia. Muita keskeisiä juhlavuoden tapahtumia olivat valtakunnallisten lastensuojelupäivien yhteydessä järjestetty iltajuhla, keskusliiton perustajajäsenten kokoontuminen, Erilaisuus mahdollisuutena -seminaarikiertue sekä osallistuminen Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Vastaanotto -projektiin.

– Juhlimme 75 vuotta täyttänyt liittoa useilla tapahtumilla. Vuosi oli kuitenkin myös erittäin haastava ja murheellinen useiden traagisten tapahtumien vuoksi. Mennyt vuosi onkin peiliin katsomisen paikka meille kaikille, niin valtiovallalle kuin meillä järjestöihmisille, sanoi Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro.

Keskustelua herätti erityisesti se, minkä vuoksi lastensuojelun palvelujärjestelmä petti juuri kriittisellä hetkellä. Lastensuojelun ohjelmajohtaja Hanna Heinonen korostikin, että uudenlainen ote lastensuojelun palvelujärjestelmän kehittämiseen löytyy ainoastaan yhteistyöstä.

– Jotta voimme parantaa lastensuojelua laatua, meidän on asetettava yhteisiä tavoitteita ja keskityttävä lastensuojelun ydintehtäviin, Heinonen painotti.

Kansainvälinen yhteistyö tiivistyi

Keskusliiton kansainvälinen työ tiivistyi entisestään vuonna 2012 kun toiminnanjohtaja Seppo Sauro valittiin IFCW:n (International Forum for Child Welfare) varapresidentiksi ja ohjelmajohtaja Hanna Heinonen Eurochildin hallituksen jäseneksi. Vuonna 2012 jatkettiin myös vuoden 2010 syksyllä käynnistettyä lähialueyhteistyöhanketta Menestyksen avaimet – ennalta ehkäisevän lastensuojelun kehittämisen tukeminen Karjalan tasavallassa. Euroopan neuvoston ja EU:n lapsityöhön vaikuttamisen osalta keskusliitto teki myös tiivistä yhteistyötä lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa.

Keskusliiton järjestämät koulutuspäivät kokosivat toimintavuoden aikana yhteen runsaan joukon lasten suojelun asiantuntijoita ja ammattilaisia. Uusia koulutustilaisuuksia käynnistettiin vuoden aikana perinteisten koulutustilaisuuksien rinnalle yhdessä jäsenyhteisöjen kanssa. Keskusliitto oli myös mukana järjestämässä Pohjoismaisia lastensuojelupäiviä.

Lapsen oikeuksien edistämistä jatkettiin muun muassa seuraamalla Lapsen oikeuksien komission Suomelle antamia suosituksia ja toimimalla kansallisen Lapsen oikeuksien sopimuksen viestintä -verkoston koordinaattoreina.

Tärkeää kehittämistyötä jatkettiin myös RAY:n rahoittamassa Emma & Elias -ohjelman koordinaatiohankkeessa. Keskusliiton lehti Lapsen Maailma on puolestaan entistä suositumpi ja lehti nosti levikkiään vuoden aikana yli kolmella prosentilla.

Kirjasto- ja tietopalvelussa puhaltavat edelleen muutosten tuulet. Kokoelmaa järjestettiin uudelleen vuoden 2012 aikana, resursseja vahvistettiin ja samalla pohdittiin mihin suuntaan lastensuojelun erikoiskirjastoa kehitetään.

Toimintavuoden aikana valmistui useita lastensuojelun ajankohtaisia aiheita käsitteleviä julkaisuja. Uutta tietoa julkaistiin muun muassa lastensuojelun kustannuksista, kuritusväkivallasta, lasten erityishuollosta sekä ilman huoltajaa Suomeen saapuneista turvapaikanhakijalapsista. Vaikuttamistyöhön panostettiin antamalla 20 lausuntoa ja osallistumalla yhdeksään eri ministeriön asettamaan työryhmään. Tulevaisuuden työn kehittämiseksi vuonna 2012 käynnistettiin myös liiton strategiatyö.

Talous edelleen vakaalla pohjalla

Lasten Päivän Säätiön avustus, Lapsen Maailma -lehden tulos yhdessä koulutuspäivien kanssa muodostavat keskusliiton tulojen perustan. RAY:n yleisavustus sekä avustukset Emma & Elias -ohjelmaan ovat olleet ennakoidut. Keskusliitto on pystynyt hoitamaan myös poikkeukselliset kulut kuten kiinteistönperuskorjaukseen ja menneeseen juhlavuoteen liittyvät asiat normaalin taloudenhoidon mukaisesti. Toiminnan rationalisointi on myös auttanut talouden hallinnassa. Varsinaisen toiminnan kulut vuonna 2012 olivat 3 774 615 euroa.

Keskusliiton palveluksessa oli vuonna 2012 keskimäärin 24 henkilöä. Toimintakauden aikana keskusliittoon liittyi kaksi uutta yhdistystä ja yksi uusi kunta sekä erosi kolme yhdistystä. Toimintavuoden 2012 päättyessä jäsenenä oli 37 kuntaa tai kuntayhtymää ja 94 rekisteröityä yhdistystä tai säätiötä.

Puheenjohtajana vuonna 2012 toimi professori Pentti Arajärvi ja varapuheenjohtajina pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta Pelastaa Lapset ry:stä ja kehityspäällikkö Markku Lehtinen Turun kaupungista.

Lastensuojelun Keskusliiton sääntömääräisen kevätliittokokoukseen Linnanmäellä osallistui 39 jäsenyhteisöjen edustajaa.

Ennen liittokokousasioiden käsittelyä kuultiin ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan ja emeritus professori Jorma Sipilän näkemyksiä lastensuojelun nykytilasta.

Tutustu Keskusliiton vuosikatsaukseen vuodelta 2012