Siirry sisältöön

Yhdessä #ilmanikärajaa

LEIKI MUN KANSSA!

Järjestä sukupolvia yhdistävä tuokio Vanhustenviikolla 41!

Yhdessä tekeminen lisää erilaisuuden ymmärtämistä ja asuinalueen viihtyvyyttä. Järjestöt, koulut, päiväkodit, nuorisotoimet ja palvelutalot haastetaan järjestämään Yhdessä ilman ikärajaa –tapahtumia vaikka ympäri vuoden.

Mikä on sinun ideasi saattaa eri sukupolvet yhteisen toiminnan ääreen? Sukupolvia yhdistävää toimintaa voi toteuttaa järjestämällä esimerkiksi koululaisille ja ikäihmisille yhteiset bänditreenit tai kutsua isovanhempia päiväkotiin leikkikavereiksi. Koulun kotitalousluokka soveltuu hyvin sukupolvien yhteiseen kokkailuhetkeen. Palvelutalot ottavat mielellään vastaan nuoria ulkoiluavustajia.

Vuonna 2017 toteutettiin mm. seuraavanlaisia tuokioita:

LEIKKIEN:

Avoimet pihat ja perinneleikit

Päiväkodin piha on avoinna kaikenikäisille leikkijöille vauvasta vaariin. Ajatuksena on viettää mukava aamupäivä yhdessä leikkien perinteisiä pihaleikkejä.

LIIKKUEN JA ULKOILLEN:

Olympialaiset Isovanhempien kanssa

iltapäiväkerholaiset ovat kutsuneet toimintaan osallistuvien lasten isovanhempia liikkumaan iltapäiväksi.  Ohjelmassa on Olympialaiset isovanhempien kanssa. Olympialajit ovat tasapainoon ja tarkkuuteen liittyvät lajit.

Meän Ämmit ja Äijät

Yläkoulun oppilaat ulkoilevat vanhusten kanssa, vetävät taukoliikuntaa, viettävät aikaa vanhusten kanssa esim. lukien päivänlehtiä, jutellen ja laulattamalla. Osa oppilaista kerää aineistoa perinneleikeistä kyselemällä vanhuksilta heidän lapsuudessaan leikityistä leikeistä ja peleistä.

Pyörätuolikulkue

Järjestetään hyvän mielen syksyinen kulkue, johon askarrellaan yhdessä kyltit edeltävällä viikolla esiopetusryhmän kanssa. Keskiössä mukana noin 20 lasta ja 20 tehostetun palveluasumisen ikäihmistä.

TAITEILLEN:

Tanssii tuolien kanssa

Tuolitanssia yhdessä päiväkodin esikoululaisten ja palvelutalon asukkaiden kesken.

Yhteislaulutilaisuus

Tilaisuudessa lauletaan ja kuunnellaan rakkaimpia suomalaisia lauluja lastenlauluista kansanlauluihin ja hengellisestä viihteellisempään musiikkiin. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille vauvasta vaariin. Eri ikäisiä löytyy myös tilaisuuden esiintyjistä.

TOIMIEN:

Perinneleivontaa porukalla

Senioriasumisyksikön asukkaat vierailevat koululla 9-luokkalaisten kotitaloustunnilla, tunnilla leivotaan yhdessä pullaa ja karjalanpiirakoita sekä herkutellaan ja turinoidaan lopuksi yhdessä!

Toiminnallinen iltapäivä – Yhdessä #ilmanikärajaa

Tapahtumassa lapsista ja ikäihmisistä koostuvat ryhmät pelaavat ja pohtivat hauskoja tehtäviä. Kyläkeskuksen piha-alueelle ja sisätiloihin sirotellaan 8 rastitehtävää, jotka jokainen ryhmä ratkoo saaden leiman passiinsa. Ei juoksua, ei hyppimistä eikä viskaamista. Rasteilla on opastajat, jotka ovat lasten vanhempia, päiväkodin ja koulun henkilökuntaa. Nonstop makkaranpaistoa.

Viitotaan yhdessä

Viittomakieliset koulun oppilaat ja viittomakieliset ikäihmiset kohtaavat koulussa koulumuistelojen merkeissä.  Vertaillaan koulunkäyntiä ennen ja nyt. Syödään yhdessä lounas ja lähdetään iltapäiväksi retkelle lähitienoolle ja kahvitellaan päivän päätteeksi.

Ikäpolvet yhdessä

Teemalla Ikäpolvet yhdessä kutsumme ikäihmiset ja varhaiskasvatuksen väen kirjastolle mukavan kohtaamisen merkeissä. Kirjastossa on mukavaa yhteistä puuhaa kuten Wanhan ajan Photobooth, yhteinen satujooga sekä Kylli-tädin vierailu. Kirjastoauto on pihalla ja siellä saa piipahtaa halutessaan. Lopuksi kahvi- ja mehutarjoilut.

JUHLIEN:

Yhdessä Ilman Ikärajaa Elämänkaarijuhla

Elämänkaarijuhlan ohjelmassa on mm. lasten laululeikkejä, runoja ja teatteria, senioritanssia ja seurakunnan tervehdys. Lisäksi musiikkiesitys ja laulamme yhdessä yhteislauluja. Tilaisuuden lopuksi juomme yhdessä juhlakahvit.

Yhdessä #ilmanikärajaa -toimintamalli on kehitetty yhteistyössä Emma & Elias, Eloisa ikä, Liikkuva koulu ja Voimaa vanhuuteen -ohjelmien kanssa.