Hyppää sisältöön

Annetaan kaikille nuorille mahdollisuus

Lapsen oikeudet
Blogit
8.03.2018

Viime aikoina eri tahot ovat nostaneet esiin nuorten koulutukseen, tai tarkemmin sanottuna kouluttamattomuuteen liittyviä seikkoja. Tutkimusten mukaan niin matala kuin korkeakin koulutustaso on periytyvää.

Vuonna 1987 syntyneistä tehty tutkimus kertoo, että vailla peruskoulun jälkeistä jatkotutkintoa olevista yli puolet oli saanut toimeentulotukea, kun vastaavasti ylioppilastutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneille vain joka kymmenennelle oli tilastoitu toimeentulotuen käyttöä. Koulutuksella on siis väliä. Toisen asteen opiskelu ei ole ilmaista ja kaikilla ei ole mahdollisuutta valita.

Lastensuojelun Keskusliiton teetti syksyllä 2017 asennekyselyn, millä selvitettiin, kuinka kansanedustajat, poliittiset taustavaikuttajat sekä lasten ja perheiden asioita hoitavat virkamiehet suhtautuvat perheitä koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin. Yksi kyselyn aihe oli juuri toiselle asteelle siirtyminen ja koulutuksen kustannusten kattaminen. Ongelmaa lähestyttiin kahdesta näkökulmasta: toisen asteen oppimateriaalien maksuttomuudella ja lapsilisien maksamisen jatkamisella 18 ikävuoteen saakka.

78 % kyselyyn vastanneista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä sitä, että oppimateriaalin pitäisi olla maksutonta ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden opiskelijoille. Poliitikoilta ja virkamiehiltä kysyttiin myös, pitäisikö lapsilisää maksaa kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Nyt lisää maksetaan sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta. Ajatus saa varovaista kannatusta: 58 % katsoo, että pitäisi, 32 % vastustaa, 10 % ei osaa sanoa. Lastensuojelun Keskusliitossa tehdyn laskelman mukaan lapsilisän maksaminen 18 ikävuoteen asti kasvattaisi julkisia menoja runsaat 84 miljoonaa euroa vuodessa.

Toivoisin, että pohdittaisiin vakavasti myös rahaan liittyviä tekijöitä, kun pohditaan nuorten syrjäytymistä koulutuksesta ja yhteiskunnasta yleensä. Jos lukion suorittamisen kokonaiskustannukset ovat noin 2 600 euroa, mahdollistaisi oppimateriaalin maksuttomuus ja lapsilisien maksaminen 18 ikävuoteen asti kaikille nuorille todellisen vaihtoehdon toisen asteen opintoihin. Olisiko aika tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat?

Päätöksentekijöihin on mahdollisuus vaikuttaa. Allekirjoita Pelastakaa Lapset ry:n Maksuton toisen asteen koulutus -kansalaisaloite.

Allekirjoita, jos olet sitä mieltä, että kaikilla nuorilla pitää olla mahdollisuus!

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje