Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Ne taataan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa, jonka Suomi on saattanut voimaan jo vuonna 1991. Lapsen oikeuksien sopimuksen neljä kulmakiveä ovat syrjinnän kielto, oikeus hyvään elämään, oikeus osallisuuteen ja kuulluksi tulemiseen sekä lapsen edun ensisijaisuus.
Lue lapsen oikeuksien sopimus kokonaisuudessaan (lapsenoikeudet.fi)
Me teemme töitä sen eteen, että lapsen oikeudet tunnetaan ja ne toteutuvat yhteiskunnassamme. Vähemmistöjen, maahanmuuttajien ja vammaisten lasten oikeudet ovat tärkeässä roolissa työssämme. Vaikutamme lapsen oikeuksien toteutumiseen lausunnoillamme, kannanotoillamme, kampanjoillamme ja muulla vaikuttamistyöllämme.
Koordinoimme lapsen oikeuksien viestintää Suomessa ja järjestämme vuosittain Lapsen oikeuksien teemaviikon kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja harrastus- ja vapaa-ajan toiminnassa.
Teemme yhteistyötä lapsen oikeuksien asioissa myös kansainvälisellä tasolla ja kokoamme kansalaisjärjestöjen vaihtoehtoisen raportin YK:n lapsen oikeuksien komitealle.
Lapsen oikeuksien toteutumisesta huolehtivat monet viranomaiset. Lastensuojelun Keskusliitolla ei ole toimivaltaa ratkaista yksittäisiä tapauksia tai ottaa niihin kantaa, mutta tukea tarjoavien toimijoiden yhteystietoja löydät kootusti lapsiasiavaltuutetun sivuilta.
Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi kansallista lapsen oikeuksien viestintäverkostoa, johon kuuluu laaja joukko järjestöjä sekä valtion, kuntien ja seurakuntien toimijoita. Keskusliiton ylläpitämältä verkkosivustolta löydät tietoa lapsen oikeuksista.
Lapsen oikeuksien viikko on vuosittain marraskuussa järjestettävä toiminnallinen teemaviikko. Teemaviikon tavoitteena on edistää lasten ja nuorten tietoutta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta ja omista oikeuksistaan.
Kansallinen lapsistrategia julkaistiin 23.2.2021. Lapsistrategia perustuu perus- ja ihmisoikeussopimuksiin ja sen visiona on aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi.
Lapsi verkossa – Näkökulmia lasten oikeuksiin ja tietosuojaan digitaalisessa ympäristössä -oppaasta löydät tietoa ja käytännön suosituksia lasten oikeuksista ja tietosuojasta niin vanhemmille, yrityksille kuin kouluillekin. Oppaastamme löydät vastauksia siihen, mitä erityisesti kannattaa huomioida lapsen oikeuksista verkkomaailmassa.
Turvapaikanhakijoina tulleilla lapsilla on kotoutumisvaiheessa yhtäläiset oikeudet sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin valtaväestöllä. Heillä on kuitenkin erityisiä tarpeita, joihin palvelumme eivät aina pysty vastaamaan. Mistä ongelmat voivat johtua? Katso myös Kotoutumisen polku -selvityksen visuaalinen tiivistelmä.
Selvitimme kyselyn avulla vuonna 2017 lasten ja nuorten tietämystä ja mielipiteitä liittyen lapsen oikeuksiin ja YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, omaan toimintaympäristöönsä ja osallisuuteen. Mitä lapset ja nuoret meille tuolloin kertoivat? Lue selvityksemme!
Politiikka ja yhteistyöLastensuojeluLapsen oikeudet OsallisuusLapsen arki
Johtaja, viestintä ja vaikuttaminen
050 353 3480
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa päättäjille ja vaikutusvaltaisille henkilöille tietoa ja työkaluja.
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa ja oppaita lasten parissa työskenteleville.
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa perheille ja perheiden kanssa toimiville.