Hyppää sisältöön
OSALLISUUS

Osallisuus kuuluu kaikille

On tärkeää saada jo lapsuudessa kokemus siitä, että on merkityksellinen ja kokee kuuluvansa yhteisöön. Osallisuus toteutuu, kun lapsi tai nuori saa riittävästi tietoa itseään koskevista suunnitelmista ja päätöksistä pystyy ilmaisemaan oman mielipiteensä niistä sekä tulee kuulluksi ja voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

Mitä teemme

Yhteiskunnassamme on edelleen paljon lapsia, joiden ääni ei pääse kuuluviin, ja jotka tarvitsevat erityistä tukea toteuttaakseen osallisuuttaan. Haluamme edistää jokaisen lapsen yhdenvertaista osallistumista sekä lisätä tietoa ja ymmärrystä lasten ja nuorten osallisuuden toteutumiseksi. Lasten ja nuorten osallisuutta voi tukea monin eri tavoin ja meidän mielestämme sen edistäminen kuuluu kaikille.

Tähtäämme eettisesti vahvaan ja jokaiselle lapselle ja nuorelle mielekkääseen osallistumiseen. Haluamme, että lasten ja nuorten ääni kuuluu vahvasti keskusliiton vaikuttamistyössä. Tutustu myös Lasten ja nuorten ääni -sivuumme.

Pienten lasten turvallinen osallisuus- julkaisu tuo esiin työn ja arjen kokemuksia osallisuudesta

Pienten lasten turvallinen osallisuus- julkaisussa 12 ammattilaiskirjoittajaa tarkastelevat pienten lasten osallisuutta eri näkökulmista. Kirjoitukset on koottu kevään 2020 ja kevään 2021 välisenä aikana  keskusliiton blogista. Julkaisu tarjoaa ammattilaisille ja muille lasten kanssa toimiville käytännön keinoja ja työkaluja oman työnsä tueksi.

Tutustu Pienten lasten turvallinen osallisuus -julkaisuun

Lastensuojelun Keskusliiton osallisuusstrategia

Osallisuus kuuluu kaikille -video

Katso Osallisuus kuuluu kaikille -video YouTubessa.

Osallisuus toteutuu yhdessä – Lastensuojelun Keskusliiton osallisuusstrategia

Osallisuusstrategian avulla keskusliitto haluaa olla mukana tukemassa lasten, nuorten ja perheiden sekä keskusliiton jäsenyhteisöjen osallistamista vaikuttamistyöhön. Lue osallisuusstrategiastamme, mihin tähtäämme!

Tutustu keskusliiton osallisuusstrategiaan

Eettiset ohjeemme lasten ja nuorten parissa toimimiseen

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen osallistumiseen. Eettisten ohjeiden avulla vahvistetaan eettisesti korkealaatuista toimintakulttuuria kaikissa Lastensuojelun Keskusliiton tapahtumissa, projekteissa, tempauksissa ja koulutuksissa, joissa on lapsia ja nuoria mukana.

Lataa eettiset ohjeet pdf:nä

Tutustu osallisuusjulkaisuihimme

Nuorten äänen pitää kuulua!

Miten lapset ja nuoret kokevat voivansa osallistua ja vaikuttaa yhteisiin asioihin? Lue oppaamme niin tiedät, mitä lapsilla ja nuorilla oli sanottavanaan. Katso myös Nuorten äänen pitää kuulua -julkaisun visuaalinen tiivistelmä.

Lue Nuorten äänen pitää kuulua -julkaisu

Nuorten kirjeitä lastensuojelun päättäjille

Nuoret haluavat osallistua lastensuojelun kehittämiseen. Niinpä he päättivät kirjoittaa kahdeksan kirjettä omista lastensuojelukokemuksistaan suoraan päättäjille. Lue nuorten kokemuksista julkaisussamme. Muista myös Minä jaksan tämän päivän -kirjamme, jossa nuoret kertovat kokemuksiaan lastensuojelusta.

Lue Kahdeksan kirjettä lastensuojelun päättäjille -julkaisu

 

Ensiaskel tulevaisuuteen – 16-vuotiaiden nuorten ajatuksia itsenäisestä asumisesta

Nuoret ovat sitä mieltä, että sopiva ikä muuttaa kotoa on 18 vuotta. Mitä asioita nuoret pitivät itsenäisen asumisen edellytyksinä? Lue Ensiaskel tulevaisuuteen -selvityksemme, niin tiedät.  Löydät myös Ensiaskel tulevaisuuteen -selvityksen visuaalisen tiivistelmän sivuiltamme.

Lue Ensiaskel tulevaisuuteen -selvitys

Nuorten päivä on nuorten väylä vaikuttaa

Nuorten päivä on Lastensuojelun Keskusliiton järjestämä vuosittainen tapahtuma lastensuojelusta kokemusta omaaville nuorille. Nuorten päivän tarkoitus on tuoda nuorten omaa ääntä esiin heitä koskevissa päätöksissä. Nuorten päivä linkittyy vahvasti Valtakunnallisiin lastensuojelupäiviin.

Nuorten päivä Lastensuojelupaivat.fi:ssä

Tärkeitä oikeuksia sijaishuollossa -verkkosivusto tukee nuorten osallisuutta

Tärkeitä oikeuksia sijaishuollossa -verkkomateriaalissa kerrotaan nuorelle keskeisistä perus- ja ihmisoikeuksista erityisesti lastensuojelun sijoituksen aikana. Tärkeitä oikeuksia sijaishuollossa -verkkomateriaalia voidaan käyttää omatoimisesti nuorten oikeuksien käsittelyssä sijaishuollossa.

Oikeudetsijaisuhuollossa.fi -sivusto on julkaistu Lastensuojelun Keskusliiton ja Nuoren Oikeudet Ja Asema sijaishuollossa (NOJA) -hankkeen yhteisoppaan ”Kaikkein tärkeimmät asiat – nuoren oikeus oikeuksiaan koskevaan tietoon” yhteydessä.

Oikeudetsijaishuollossa.fi

Katso Lapsen osallisuus -video

Katso Lapsen osallisuus -video YouTubessa

Lisätietoa

Johannes Jahnukainen

Asiantuntija, lastensuojelu ja osallisuus

Annukka Paasivirta

Erityisasiantuntija

Ira Custódio

Erityisasiantuntija

050 591 8525

Kohderyhmät

Etsitkö vaikuttamisen keinoja?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa päättäjille ja vaikutusvaltaisille henkilöille tietoa ja työkaluja.

Päättäjille

Työskenteletkö lasten kanssa?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa ja oppaita lasten parissa työskenteleville.

Ammattilaisille

Etsitkö neuvoja perheen arkeen?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa perheille ja perheiden kanssa toimiville.

Perheille

Sulje