On tärkeää saada jo lapsuudessa kokemus siitä, että on merkityksellinen ja kokee kuuluvansa yhteisöön. Osallisuus toteutuu, kun lapsi tai nuori saa riittävästi tietoa itseään koskevista suunnitelmista ja päätöksistä pystyy ilmaisemaan oman mielipiteensä niistä sekä tulee kuulluksi ja voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.
Yhteiskunnassamme on edelleen paljon lapsia, joiden ääni ei pääse kuuluviin, ja jotka tarvitsevat erityistä tukea toteuttaakseen osallisuuttaan. Haluamme edistää jokaisen lapsen yhdenvertaista osallistumista sekä lisätä tietoa ja ymmärrystä lasten ja nuorten osallisuuden toteutumiseksi. Lasten ja nuorten osallisuutta voi tukea monin eri tavoin ja meidän mielestämme sen edistäminen kuuluu kaikille.
Tähtäämme eettisesti vahvaan ja jokaiselle lapselle ja nuorelle mielekkääseen osallistumiseen. Haluamme, että lasten ja nuorten ääni kuuluu vahvasti keskusliiton vaikuttamistyössä. Tutustu myös Lasten ja nuorten ääni -sivuumme.
Lapsen osallisuus on aikuisen pieniä tekoja
Osallisuustyökalu on verkko-opas, joka tarjoaa ohjeita ja käytännön vinkkejä siihen, miten voit työssäsi lastensuojelun parissa edistää lasten osallisuutta helposti. Työkalu kannustaa työntekijöitä huomioimaan työssään pienet osallisuuden kokemukseen vaikuttavat teot ja tarkastelemaan omia toimintatapojaan uusista näkökulmista. Oppaan sisältö on kokemusasiantuntijoiden tuottamaa.
Osallisuusstrategian avulla keskusliitto haluaa olla mukana tukemassa lasten, nuorten ja perheiden sekä keskusliiton jäsenyhteisöjen osallistamista vaikuttamistyöhön. Lue osallisuusstrategiastamme, mihin tähtäämme!
Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen osallistumiseen. Eettisten ohjeiden avulla vahvistetaan eettisesti korkealaatuista toimintakulttuuria kaikissa Lastensuojelun Keskusliiton tapahtumissa, projekteissa, tempauksissa ja koulutuksissa, joissa on lapsia ja nuoria mukana.
Pienten lasten turvallinen osallisuus- julkaisu tarjoaa ammattilaisille ja muille lasten kanssa toimiville käytännön keinoja ja työkaluja oman työnsä tueksi. Tulosta myös huoneentaulu!
Miten lapset ja nuoret kokevat voivansa osallistua ja vaikuttaa yhteisiin asioihin? Lue oppaamme niin tiedät, mitä lapsilla ja nuorilla oli sanottavanaan. Katso myös Nuorten äänen pitää kuulua -julkaisun visuaalinen tiivistelmä.
Nuoret päättivät kirjoittaa kahdeksan kirjettä omista lastensuojelukokemuksistaan suoraan päättäjille. Muista myös Minä jaksan tämän päivän -kirjamme, jossa nuoret kertovat kokemuksiaan lastensuojelusta.
Mitä asioita nuoret pitivät itsenäisen asumisen edellytyksinä? Lue Ensiaskel tulevaisuuteen -selvityksemme, niin tiedät. Löydät myös Ensiaskel tulevaisuuteen -selvityksen visuaalisen tiivistelmän sivuiltamme.
Nuorten päivä on Lastensuojelun Keskusliiton järjestämä vuosittainen tapahtuma lastensuojelusta kokemusta omaaville nuorille. Nuorten päivän tarkoitus on tuoda nuorten omaa ääntä esiin heitä koskevissa päätöksissä. Nuorten päivä linkittyy vahvasti Valtakunnallisiin lastensuojelupäiviin.
Tärkeitä oikeuksia sijaishuollossa -verkkomateriaalissa kerrotaan nuorelle keskeisistä perus- ja ihmisoikeuksista erityisesti lastensuojelun sijoituksen aikana. Tärkeitä oikeuksia sijaishuollossa -verkkomateriaalia voidaan käyttää omatoimisesti nuorten oikeuksien käsittelyssä sijaishuollossa.
Oikeudetsijaisuhuollossa.fi -sivusto on julkaistu Lastensuojelun Keskusliiton ja Nuoren Oikeudet Ja Asema sijaishuollossa (NOJA) -hankkeen yhteisoppaan ”Kaikkein tärkeimmät asiat – nuoren oikeus oikeuksiaan koskevaan tietoon” yhteydessä.
Politiikka ja yhteistyöLastensuojeluLapsen oikeudet OsallisuusLapsen arki
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa päättäjille ja vaikutusvaltaisille henkilöille tietoa ja työkaluja.
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa ja oppaita lasten parissa työskenteleville.
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa perheille ja perheiden kanssa toimiville.