Siirry sisältöön

Anna ääni lapselle maakuntavaaleissa!

Vuoden 2020 alusta alkaen maakunnat järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuuden alueellaan. Kunnat hoitavat edelleen myös monia lasten oikeuksien toteutumisen kannalta olennaisia tehtäviä, kuten koulua ja varhaiskasvatusta.

Menestyvä maakunta

1. Sijoittaa tulevaisuuteensa toteuttamalla lapsivaikutusten arvioinnin kaikessa päätöksenteossaan.
Lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi ovat mukana maakuntastrategiassa ja maakunnan palvelulupauksessa. Niiden avulla maakunta ennakoi tulevia palvelutarpeita, varmistaa lapsen oikeuksien toteutumisen, seuraa päätösten vaikutuksia lapsiin ja välttää virhearviointeja lapsipolitiikassa. Vain katsomalla pidemmälle tulevaisuuteen maakunta voi taata sen hyvän tulevaisuuden, jonka jokainen lapsi ansaitsee.

 1. 2. Huolehtii sekä ennaltaehkäisevien että korjaavien lastensuojelupalveluiden laadusta ja resursseista. Lasten ja nuorten palveluiden resursseista ja laadusta ei nipistetä.
  Maakunnassa on laadukkaita palveluita, jotka sekä ehkäisevät lasten ja perheiden ongelmia että antavat apua ja tukea tiukan paikan tullen. Maakunta hankkii ostopalvelunsa laatu edellä, ei koskaan lasten hyvinvoinnista leikaten, sekä varmistaa myös järjestöjen tarjoaman tuen jatkuvuuden.

 2. 3.Kokoaa lasten ja perheiden palvelut, tuen ja toiminnan perhekeskukseen yhden luukun taakse.

  Perhekeskus tuo yhteen maakunnan, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien palvelut siten, että jokainen lapsi ja perhe saa sieltä helposti tarvitsemansa tuen ja avun läheltä. Se tarjoaa myös avoimen kohtaamispaikan, joka tukee yhteisöllisyyttä ja vahvistaa perheiden hyvinvointia.

 3. 4. Perustaa maakunnallisen lapsiasiavaltuutetun toimen
  .
  Maakunnallinen lapsiasiavaltuutettu huolehtii, että lapset ja nuoret saavat maakunnassa ja sen päätöksenteossa äänensä kuuluviin ja heidän oikeutensa toteutuvat. Hän edistää lapsivaikutusten arviointia ja välittää lasten ja nuorten näkemyksiä mukaan päätöksentekoon.

 4. Ääni lapselle -agentiksi?

  Lapsi- ja perhejärjestöt aloittivat kuntavaalikampanjassaan 2017 aivan uudenlaisen vaikuttamisen tavan yhdessä vapaaehtoisten kansalaisten kanssa. Tarjosimme kenelle tahansa lapsen edusta ja oikeuksista välittävälle mahdollisuutta osallistua vaikuttamistyöhömme Ääni lapselle -agenttina. Toiminta oli huikean suosittua ja lähes 600 agenttia vaikutti lopulta kuntavaaleissa Suomen lasten puolesta. Lasten asiat nousivat vaaleissa puheenaiheeksi ja lapsiystävälliseksi julistautuneita ehdokkaita meni myös hyvin vaaleissa läpi.Olemme päättäneet jatkaa Ääni lapselle -agenttien toimintaa myös maakuntavaaleissa 2018 sekä eduskuntavaaleissa 2019! Agentiksi voit ilmoittautua tästä linkistä. Ääni lapselle -agenttina saat sähköpostitse käyttöösi tietoa ja materiaalia, jonka avulla voit omalla tavallasi edistää lapsen äänen kuulumista maakunta- ja eduskuntavaaleissa. Materiaalia voit jakaa sosiaalisessa mediassa, lähikaupan ilmoitustaululla tai vaalitorilla – tai käyttää vaikka omassa vaalityössäsikin, jos haluat edistää lasten asiaa. Et kuitenkaan sitoudu materiaalin jakamiseen ja voit lopettaa agenttina toimimisen koska tahansa.Infopaketit julkaistaan osittain myös Lastensuojelun Keskusliiton verkkosivuilla, mutta Ääni lapselle -agenttina saat kaiken materiaalin aina käyttöösi reilusti ennen muita ja suoraan omaan sähköpostiisi.

 5. Maakuntavaaliohjelma>>

  Valprogram i ladskapsvalet>>

  Lapsivaikutusten arviointi aloittelijoille (infografiikka) >>


 6. Lisätiedot
  :
  Viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen, p. 050-3533480, juuli.hurskainen@lskl.fi
 7. Seuraa Anna ääni lapselle -kampanjaa tunnisteella @AaniLapselle Twitterissä