Hyppää sisältöön

Anna ääni lapselle!

Muistilista hallitusvalmistelijoille

Tarvitsemme päättäjiltä pitkäjänteisiä päätöksiä lasten ja nuorten hyväksi. Lue muistilistat!

Anna ääni lapselle -tietovisa

Testaa tietosi lasten asioista Anna ääni lapselle −tietovisassa!

Vaaliohjelma 2023

Tutustu Anna ääni lapselle -kampanjan vaaliohjelmaan eduskuntavaaleissa 2023.

Löydät aiempien vaalien ja kampanjavuosien materiaalit täältä: Aluevaalit 2022 | Kuntavaalit 2021 | Eduskuntavaalit 2019

Anna ääni lapselle -logo.

Anna ääni lapselle on järjestöjen ja kansalaisten vaikuttamiskampanja, joka tavoittelee sitä, että päättäjät eri päätöksenteon tasoilla huolehtivat lapsen oikeuksien toteutumisesta ja tietävät, miten lapsen etu tulee päätöksenteossa huomioida. Kampanjassa on mukana nelisenkymmentä järjestöä.

Tältä sivulta löydät presidentinvaaleihin 2024 ja eduskuntavaaleihin 2023 liittyvää materiaalia ja tietoa Anna ääni lapselle −kampanjasta. Voit tutustua presidentinvaaliehdokkaiden Lapset kysyvät −videoihin ja lasten kommentteihin 15.1.2024 alkaen. Julkaisemme yhden ehdokkaan videon päivässä. Eduskuntavaalien osalta tarjoamme tietoa ja työkaluja jokaiselle kansalaiselle tai kansanedustajalle, joka haluaa vaikuttaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta. Yllä olevasta valikosta löydät myös aiempien vaalikampanjoiden tiedot ja materiaalit.

Kuvassa teksti: Lapset kysyvät Presidentinvaalit 2024. Eri ikäisiä lapsia vierekkäin editoituna kuvaan. Tausta vaaleansininen, jossa on piirrettyjä lapsihahmoja.

Lue Anna ääni lapselle -blogi!

”Kiltti presidentti, anna ääni lapsille!”

Anna ääni lapselle -kampanja tarjosi lapsille eri puolilla Suomea mahdollisuuden kysyä presidenttiehdokkailta kinkkisiä kysymyksiä sekä kommentoida vastauksia. Lue blogistamme, miksi videot tehtiin. Katso myös valmiit ehdokkaiden videot tältä sivulta!

Lue blogi!

Presidentinvaalit 2024:

Lapset kysyvät -videot

Presidentinvaalien alla päästimme lapset ja nuoret ääneen ja he saivat kysyä ehdokkailta kysymyksiä. Voit tutustua kysymyksiin, ehdokkaiden vastauksiin ja lasten kommentteihin tarkemmin 15.1.2024 alkaen. Julkaisemme yhden ehdokkaan videon päivässä. Videot löytyvät myös sosiaalisen median kanavistamme.

Varmistathan, että olet hyväksynyt evästeasetuksistamme toiminnalliset evästeet, jotta näet videoupotukset. 

Testaa tietosi lasten asioissa Anna ääni lapselle −tietovisassa!

Kokeile Anna ääni lapselle -tietovisaa, joka samalla opettaa! Tietovisa on erityisesti suunnattu ehdokkaille ja jo valituille kansanedustajille, mutta omaa tietotasoaan voivat testata myös kaikki aiheesta kiinnostuneet. Testaa tietosi ja jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa. Haasta myös muut mukaan!

Anna ääni lapselle -tietovisaan

Kuvitettu lapsihahmo kunä ja paperi kädessään ihmettyneen näköisenä.

Eduskuntavaalit 2023:

Hei kansanedustaja tai kansalainen:

Tahdotko vaikuttaa lasten hyvinvoinnin puolesta?

Lapsi- ja perhejärjestöt tekevät yhdessä työtä sen eteen, että lapset muistetaan myös vaalikaudella 2023–2027. Anna ääni lapselle -kampanja tarjoaa asiantuntijatietoon sekä tutkimukseen ja tilastoihin perustuvaa helppokäyttöistä materiaalia lapsen oikeuksien huomioimiseen. Tarjoamaamme tietoa saa vapaasti hyödyntää, Jakamalla tietoa voit parantaa lasten asemaa Suomessa.

Ääni lapselle -kampanjaan mukaan ilmoittautuneet ehdokkaat löydät Ehdokkaat-sivulta. Kaikki ehdokkaat ja valituiksi tulleet 26 kansanedustajaa ovat sitoutuneet Anna ääni lapselle -ehdokkaan teeseihin.

Anna ääni lapselle -kampanjassa on mukana yli 40 lapsi- ja perhejärjestöä. Kampanja on poliittisesti sitoutumaton ja tarjoaa työkaluja jokaiselle, joka haluaa vaikuttaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta.

Ehdokkaan teesit

Anna ääni lapselle -materiaalit 2023

Juuri sinä voit toimia äänenä lapselle! Materiaaleistamme löydät mm. tiiviitä infopaketteja ja valmiita kuvia jaettavaksi vaikkapa sosiaalisessa mediassa, sekä tietoa lapsen edun toteutumisesta ja lapsen oikeuksien turvaamisesta poliittisella päätöksenteolla.

Yksikin lapsen oikeuksia ajava ja niistä muistuttava kansanedustaja tai kansalainen voi tehdä paljon. Tutustu materiaaleihimme!

Ääni lapselle -materiaalit

Kuvitettu poninhäntäinen lapsen pää violetilla taustalla.

Tutustu kampanjaan sitoutuneisiin ehdokkaisiin!

Ehdokkaat-sivulta voit tarkistaa, onko sinun äänesi saanut kansanedustaja tai vaikkapa puoluetoverisi sitoutunut ääneksi lapselle. Mukana olevat ehdokkaat ovat sitoutuneet ehdokkaan teeseihin. Voit hakea ehdokkaita sivulta nimen, puolueen ja vaalipiirin mukaan. Voit lukea lisää valituiksi tulleista ehdokkaista blogistamme. Tutustu kaikkiin ehdokkaisiin!

Ääni lapselle -ehdokkaat 2023

Anna ääni lapselle -vaaliohjelma 2023

Tutustu Anna ääni lapselle -vaaliohjelmaan eduskuntavaaleissa 2023.

Lataa vaaliohjelma suomeksi (pdf)

Lataa vaaliohjelma ruotsiksi (pdf)

Muistilista päättäjille

Tarvitsemme päättäjiltä pitkäjänteisiä päätöksiä lasten ja nuorten hyväksi. Lue muistilistat!

Muistilistat päättäjille (pdf)

Lasten vaalipaneelin mainos, jossa kuvitettu lapsi seisoo mikrofonin kanssa.

Katso tallenne Lasten vaalipaneelista!

Anna ääni lapselle -kampanja järjesti ystävänpäivänä 14.2.2023 yhdessä Helsingin Sanomien Lasten uutisten kanssa Lasten vaalipaneelin. Paneelissa lapset ja nuoret pääsivät keskustelemaan suoraan puolueiden puheenjohtajiston kanssa itselleen tärkeistä teemoista, kuten ilmastosta, mielenterveydestä ja osallisuudesta. Mukana paneelissa nähtiin puoluejohtajistoa pääpuolueista.

Lue lisää vaalipaneelista ja katso tallenne

Anna ääni lapselle -kampanjan tavoitteet eduskuntavaaleissa 2023:

  1. Jokaisen lapsen ja nuoren hyvinvointi turvataan
    Lasten, nuorten ja perheiden palveluista ja hyvinvoinnista on pidettävä jatkuvasti ja aktiivisesti huolta. Työn ja perheen yhteensovittamisen on oltava kaikille mahdollista, ja lapsiin ja nuoriin kohdistuvat paineet ja odotukset eivät saa olla liiallisia. Jokaiselle lapselle on taattava tulevaisuutta turvaava opinpolku.
  2. Lapsen oikeudet huomioidaan päätöksenteon rakenteissa
    Lapsen oikeuksien toteutuminen vaatii sitoutumista lapset huomioivan päätöksenteon työkaluihin, kuten lapsivaikutusten arviointiin sekä lapsibudjetointiin. Lasten ja nuorten hyvinvointi on turvattava pitkäjänteisillä rakenteellisilla ratkaisuilla paikallisesti, alueellisesti ja kansallisestikin.
  3. Lasten nuorten ja perheiden uskoa tulevaisuuteen vahvistetaan
    Lapsiperheiden taloudellisesta kantokyvystä on huolehdittava ja on löydettävä tehokkaita keinoja ylisukupolvisen syrjäytymisen ja lapsiperheköyhyyden vähentämiseen. Lasten ja nuorten ääntä on kuultava päätöksenteossa ja heillä on oltava mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

Lyhythiuksinen kuvitettu hahmo violetilla taustalla.

Anna ääni lapselle -blogeja

Uutiset ja tiedotteet

Sulje