Lapsilla ja nuorilla on oikeus tulla kuulluksi. Lastensuojelun Keskusliitto haluaa vahvistaa lasten ja nuorten äänen kuulumista heitä koskevassa päätöksenteossa ja raivata yhteiskunnallisessa keskustelussa tilaa lasten ja nuorten mielestä tärkeille asioille ja näkökulmille.
Lasten ja nuorten näkemysten kuuleminen ja kunnioittaminen viestii, että he ovat tärkeä osa yhteiskuntaa. Heillä on oikeus kertoa näkemyksensä itseään koskevissa asioissa, esimerkiksi silloin, kun tehdään päätöksiä tai suunnitellaan ja arvioidaan erilaisia palveluja. Tästä hyötyvät kaikki, sillä lasten ja nuorten ajatuksia selvittämällä päätöksenteon tietopohja vahvistuu. Lapsilla ja nuorilla pitää myös olla mahdollisuus nostaa tärkeinä pitämiään aiheita yhteiskunnalliseen keskusteluun – silloinkin, kun aikuiset eivät tule kysyneeksi.
Mitä useampia erilaisia keinoja, menetelmiä ja kanavia on tarjolla, sitä moninaisempi joukko lapsia ja nuoria voi löytää omanlaisensa tavan kertoa näkemyksensä. Laajoilla kyselyillä saadaan yhdenlaista tietoa, nuorten käyttämissä verkkopalveluissa keskustelemalla toisenlaista. Eri ammattilaisilla ja järjestöillä on runsaasti osaamista siitä, millaisin menetelmin voidaan kuulla esimerkiksi pieniä lapsia tai vammaisia lapsia.
Yksittäisen päättäjän tai ammattilaisen ei tarvitse osata kaikkea. Halu edistää lapsen oikeuksia, etsiä sopivat yhteistyökumppanit ja asettua vuorovaikutukseen lasten ja nuorten kanssa auttaa pitkälle.
Haluamme varmistaa, että lasten ja nuorten ääni kuuluu vaikuttamistyössämme ja että lasten ja nuorten mielestä merkitykselliset aiheet ja näkökulmat saavat tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Hyödynnämme lapsilta ja nuorilta kerättyä tietoa lausunnoissamme ja kannanotoissamme. Viemme myös lasten ja nuorten viestejä eteenpäin esimerkiksi tapahtumissamme, sosiaalisessa mediassa ja Lapsen Maailma -lehdessä. Lastensuojelun Keskusliitto haluaa olla sekä kanava että kaiutin lasten ja nuorten äänelle.
Asiantuntija, lastensuojelu ja osallisuus
045 231 6729