Me haluamme, että jokainen lapsi kasvaa turvassa ja saa hyvää huolenpitoa. Tämä edellyttää sitä, että rakenteet ja palvelut lapsen arjessa ovat kunnossa ja erilaiset perheet tulevat kohdatuksi ja saavat tarvitsemaansa tukea.
Teemme töitä lapsen turvallisten kasvuolosuhteiden toteutumiseksi. Vaikutamme sen puolesta, että jokaisen lapsen oikeus hyvään kohteluun ja suojeluun toteutuu, kasvupaikasta riippumatta. Seuraamme suomalaisten kasvatusasenteiden kehitystä ja tarjoamme tietoa kannustavista kasvatusmenetelmistä.
Koordinoimme järjestöjen palveluiden kiinnittymistä perhekeskustoimintaan ja tarjoamme koulutusta lapsiperheiden parissa toimiville ammattilaisille.
Julkaisemme myös journalistista Lapsen Maailma -lehteä, joka tarjoilee helposti lähestyttäviä artikkeleita lapsen kasvusta ja kehityksestä.
Tilaa Lapsen Maailma vaikka lahjaksi!
Edullinen lehden kestotilaus vain 69€/vuosi. Voit tilata myös digilehden 12 kuukauden määräaikaistilauksena hintaan 55€. Tutustu myös muihin tilausvaihtoehtoihin!
Lastensuojelun Keskusliitto on seurannut kuritusväkivallan käyttöä ja siihen liittyviä asenteita pitkäjänteisesti. Suomalaisten tietoisuus kuritusväkivallan lainvastaisuudesta on viime vuosina hieman heikentynyt ja asenteet vaikuttavat koventuneen. Kovemmin käsin – Suomalaisten kasvatusasenteet ja kuritusväkivallan käyttö 2021 -selvityksen mukaan tarvitaan nykyistä enemmän keskustelua lapsen hyvinvointia vahvistavista kasvatuskeinoista, kuten kannustavasta kasvatuksesta.
Tutustu myös Kovemmin käsin – visuaaliseen tiivistelmään ja lue Kuritusväkivalta ei ole kadonnut Suomesta -tiedote.
Anna hyvän kasvaa. Kasvata kannustamalla.
Toteutimme yhdessä Väestöliiton ja Ensi- ja turvakotien liiton kanssa kannustavan kasvatuksen kyselyn. Sillä haettiin erityisesti vanhempien kokemuksia kuritusväkivallasta sekä ajatuksia siitä, miten ja milloin ne vaikuttavat omiin kasvatuskäytäntöihin. Lisäksi tarkasteltiin, millaisilla keinoilla kielteisistä kasvatuskeinoista on päästy eroon ja millaisia positiivisia kasvatuskeinoja vanhemmat ovat onnistuneesti ottaneet tilalle.
Mediataidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja myös lapsille ja nuorille. Ne suojaavat ja auttavat toimimaan turvallisesti ja fiksusti digitaalisissa ympäristöissä. Vanhempi on tärkeä tuki lapsen kasvussa toimijaksi, joka tuntee omat oikeutensa ja vastuunsa ja kunnioittaa muiden oikeuksia myös verkossa. Miten vanhempi voi tukea lapsen mediakasvatusta?
Perhekeskukset ovat laajoja, monialaisia ja hallinnonalojen rajat ylittäviä palvelukokonaisuuksia. Myös kohtaamispaikkatoiminta on keskeinen osa perhekeskusta. Kyseessä on siis yhteensovitettu lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja avuntarpeisiin vastaava palveluverkosto, jota myös johdetaan yhtenä kokonaisuutena. Tarkoituksena on, että jokainen lapsi, nuori ja perhe saa tarvitsemansa avun ja tuen oikea-aikaisesti ja viiveettä.
Perheet keskiöön! -toiminnan tavoitteena on tuoda järjestöjen osaaminen perhekeskuksien käyttöön ympäri Suomen. Koordinoimme järjestöjen perhekeskusverkostoa ja rakennamme toimijoiden välistä yhteistyötä osaamisen vahvistamisen sekä viestinnän keinoin.
Toiminnassa hyödynnetään Perheet keskiöön! -hankkeessa (2018-2021) kehitettyjä hyviä toimintamalleja ja käytäntöjä. Toimimme Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella.
Politiikka ja yhteistyöLastensuojeluLapsen oikeudet OsallisuusLapsen arki
Asiantuntija, lastensuojelu ja osallisuus
045 231 6729
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa päättäjille ja vaikutusvaltaisille henkilöille tietoa ja työkaluja.
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa ja oppaita lasten parissa työskenteleville.
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa perheille ja perheiden kanssa toimiville.