Hyppää sisältöön
LAPSEN ARKI

Hyvä arki on lapsen turva

Me haluamme, että jokainen lapsi kasvaa turvassa ja saa hyvää huolenpitoa. Tämä edellyttää sitä, että rakenteet ja palvelut lapsen arjessa ovat kunnossa ja erilaiset perheet tulevat kohdatuksi ja saavat tarvitsemaansa tukea.

MITÄ TEEMME

Teemme töitä lapsen turvallisten kasvuolosuhteiden toteutumiseksi. Vaikutamme sen puolesta, että jokaisen lapsen oikeus hyvään kohteluun ja suojeluun toteutuu, kasvupaikasta riippumatta. Seuraamme suomalaisten kasvatusasenteiden kehitystä ja tarjoamme tietoa kannustavista kasvatusmenetelmistä.

Koordinoimme järjestöjen palveluiden kiinnittymistä perhekeskustoimintaan ja tarjoamme koulutusta lapsiperheiden parissa toimiville ammattilaisille. 

Julkaisemme myös journalistista Lapsen Maailma -lehteä, joka tarjoilee helposti lähestyttäviä artikkeleita lapsen kasvusta ja kehityksestä. 

Tilaa Lapsen Maailma vaikka lahjaksi!

Tilaa Lapsen Maailma -lehti ja tue Lastensuojelun Keskusliiton toimintaa!

Edullinen lehden kestotilaus vain 69€/vuosi. Voit tilata myös digilehden 12 kuukauden määräaikaistilauksena hintaan 55€. Tutustu myös muihin tilausvaihtoehtoihin!

Tilaa lehti Lapsenmaailma.fissä

Vaalea tyttö virnistää kameralle kimaltava ja pinkki naamio kasvoillaan.

Tyttö halaa valkoista hevosta ratsastuskypärä päässään.

 

Tutustu selvitykseen harrastamisen kustannuksista

Kuljeta, kannusta ja konkurssi – Lasten harrastamisen kustannukset ja Hopen harrastustuki

Mitä perheet ja Hope ry:n vapaaehtoiset vastasivat, kun kysyimme heiltä lasten harrastusten kustannuksista? Lue tuore selvitys. Tutustu myös Kuljeta, kannusta ja konkurssi -selvityksen visuaaliseen tiivistelmään

Kuljeta, kannusta, konkurssi -selvitys

Lue tuore Kovemmin käsin – kuritusväkivaltaselvitys

Kuritusväkivalta ei ole kadonnut Suomesta – vanhemmat tarvitsevat tietoa kannustavista kasvatuskeinoista

Lastensuojelun Keskusliitto on seurannut kuritusväkivallan käyttöä ja siihen liittyviä asenteita pitkäjänteisesti. Suomalaisten tietoisuus kuritusväkivallan lainvastaisuudesta on viime vuosina hieman heikentynyt ja asenteet vaikuttavat koventuneen. Kovemmin käsin – Suomalaisten kasvatusasenteet ja kuritusväkivallan käyttö 2021 -selvityksen mukaan tarvitaan nykyistä enemmän keskustelua lapsen hyvinvointia vahvistavista kasvatuskeinoista, kuten kannustavasta kasvatuksesta.

Tutustu myös Kovemmin käsin – visuaaliseen tiivistelmään ja lue Kuritusväkivalta ei ole kadonnut Suomesta -tiedote.

Kovemmin käsin -selvitykseen

Kovemmin käsin -julkaisun kansilehti. Pieni, lettipäinen tyttö kuvattuna takaapäin omat kädet kiedottuna vartalon ympärille.

Hyvä kasvaa – vanhempien kokemuksia kannustavasta kasvatuksesta

Anna hyvän kasvaa. Kasvata kannustamalla.

Miten vanhempien kokemukset vaikuttavat omiin kasvatuskäytäntöihin?

Toteutimme yhdessä Väestöliiton ja Ensi- ja turvakotien liiton kanssa kannustavan kasvatuksen kyselyn. Sillä haettiin erityisesti vanhempien kokemuksia kuritusväkivallasta sekä ajatuksia siitä, miten ja milloin ne vaikuttavat omiin kasvatuskäytäntöihin. Lisäksi tarkasteltiin, millaisilla keinoilla kielteisistä kasvatuskeinoista on päästy eroon ja millaisia positiivisia kasvatuskeinoja vanhemmat ovat onnistuneesti ottaneet tilalle.

Tutustu julkaisuun

 

Lapsi verkossa: Vanhempi lapsen tietosuojan ja mediataitojen tukena

Mediataidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja myös lapsille ja nuorille. Ne suojaavat ja auttavat toimimaan turvallisesti ja fiksusti digitaalisissa ympäristöissä. Vanhempi on tärkeä tuki lapsen kasvussa toimijaksi, joka tuntee omat oikeutensa ja vastuunsa ja kunnioittaa muiden oikeuksia myös verkossa. Miten vanhempi voi tukea lapsen mediakasvatusta?

Vinkkejä vanhemmille: Tutustu julkaisuun!

Sarjakuva, jossa nuori kysyy vanhemmaltaan apua puhelimensa kanssa. Isä torjuu nuoren ja viimeisessä ruudussa vanhempien chat-ikkuna puhelimen näytöllä.Vanhemman on tärkeää tukea lasta mediakasvatuksessa.

Perhekeskus edistää lasten ja perheiden hyvinvointia

Mikä on perhekeskus?

Perhekeskukset ovat laajoja, monialaisia ja hallinnonalojen rajat ylittäviä palvelukokonaisuuksia. Myös kohtaamispaikkatoiminta on keskeinen osa perhekeskusta. Kyseessä on siis yhteensovitettu lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja avuntarpeisiin vastaava palveluverkosto, jota myös johdetaan yhtenä kokonaisuutena. Tarkoituksena on, että jokainen lapsi, nuori ja perhe saa tarvitsemansa avun ja tuen oikea-aikaisesti ja viiveettä.

Mikä on Perheet keskiöön! -toiminta?

Perheet keskiöön! -toiminnan tavoitteena on tuoda järjestöjen osaaminen perhekeskuksien käyttöön ympäri Suomen. Koordinoimme järjestöjen perhekeskusverkostoa ja rakennamme toimijoiden välistä yhteistyötä osaamisen vahvistamisen sekä viestinnän keinoin.

Toiminnassa hyödynnetään Perheet keskiöön! -hankkeessa (2018-2021) kehitettyjä hyviä toimintamalleja ja käytäntöjä. Toimimme Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella.

Tutustu Perheet keskiöön! -toimintaan

Piirretty ihmishahmoja vauvasta vaariin. Perheet keskiöön! -perhekeskushankkeen kuvituskuva

Lisätietoa

Kaisu Muuronen

Kehittämispäällikkö

050 569 6697

Annukka Paasivirta

Erityisasiantuntija

Johannes Jahnukainen

Asiantuntija, lastensuojelu ja osallisuus

Kohderyhmät

Etsitkö vaikuttamisen keinoja?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa päättäjille ja vaikutusvaltaisille henkilöille tietoa ja työkaluja.

Päättäjille

Työskenteletkö lasten kanssa?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa ja oppaita lasten parissa työskenteleville.

Ammattilaisille

Etsitkö neuvoja perheen arkeen?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa perheille ja perheiden kanssa toimiville.

Perheille

Sulje