Hyppää sisältöön
LASTENSUOJELU

Lastensuojelu turvaa lapsen oikeuksia

Lastensuojelun tehtävänä on varmistaa lapsen oikeus turvalliseen lapsuuteen. Yhteiskunnan on järjestettävä lastensuojelulle riittävät resurssit ja toimintaedellytykset. Lastensuojelu onnistuu, kun lasten ja perheiden palvelut toimivat kokonaisuutena ja jokainen lapsi ja perhe saa tarvitsemansa tuen ja avun. Lasten suojeleminen on meidän kaikkien asia.

MITÄ TEEMME

Lastensuojelun Keskusliitto tekee asiantuntijatyötä lastensuojelun laadun kehittämiseksi. Toteutamme lastensuojelua koskevia selvityksiä, keräämme tietoa ja vaikutamme lainsäädäntöön. Järjestämme vuosittain koulutustilaisuuksia lastensuojelun ammattilaisille ja teemme kansallisen ja kansainvälisen tason yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa. Vaikutamme laadukkaan lastensuojelun toimintaedellytysten puolesta sekä lapsen oikeuksien ja lasten ja vanhempien osallisuuden toteutumiseksi lastensuojelussa.

  

Lastensuojelu on yhteiskunnan palvelutehtävä, jossa tavoitteena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Lastensuojelu jaetaan lapsi- ja perhekohtaiseen sekä ehkäisevään lastensuojeluun.

Ehkäisevällä lastensuojelulla tarkoitetaan laajasti kaikkia lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevia yhteiskunnan palveluita. Lapsi- ja perhekohtaista lastensuojelutyötä toteutetaan asiakassuunnitelmaan perustuen joko avo-, sijais- tai jälkihuoltona. 

Aikuis- ja lapsipiirroshahmoja kerääntyneenä kaukoputken ympärille

Tutustu selvitykseen!

Millainen on lasten suojelemisen nykytila ja tulevaisuus?

Lastensuojelun Keskusliitto ja Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia selvittivät lastensuojelun ja lasten ja perheiden sosiaalihuollon ammattilaisten näkemyksiä lastensuojelun ja lasten suojelemisen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Selvitys on jatkumoa aikaisemmille yhteistyössä laadituille lastensuojelun tilannekuvaselvityksille vuosilta 2013 ja 2018. Katso myös selvityksen visuaalinen tiivistelmä.

Lasten suojelemisen nykytila ja tulevaisuus -selvitykseen

Lapsen osallisuus on aikuisen pieniä tekoja

Uusi osallisuustyökalu antaa avaimet osallisuuden edistämiseen lastensuojelutyössä

Osallisuustyökalu on verkko-opas, joka tarjoaa ohjeita ja käytännön vinkkejä siihen, miten voit työssäsi lastensuojelun parissa edistää lasten osallisuutta helposti. Työkalu kannustaa työntekijöitä huomioimaan työssään pienet osallisuuden kokemukseen vaikuttavat teot ja tarkastelemaan omia toimintatapojaan uusista näkökulmista. Oppaan sisältö on kokemusasiantuntijoiden tuottamaa.

Tutustu osallisuustyökaluun!

""

Tutustu julkaisuihimme lastensuojelusta!

Lastensuojelun Keskusliitto julkaisee selvityksiä, politiikkasuosituksia ja oppaita lastensuojeluun liittyen. Suurin osa julkaisuistamme on ladattavissa käyttöön maksutta.

Tutustu julkaisuihimme

Tietoa ja tukea

SOILA-hanke

SOILA eli Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa −koordinaatiohanke tukee sosiaalisten innovaatioiden syntymistä sekä lastensuojelun palveluiden uudistamista koko Suomessa. Euroopan sosiaalirahasto rahoittaa hanketta. Toteuttajina toimivat THL, Lastensuojelun Keskusliitto ja Pesäpuu.

Soila-hanke

Lapset SIB -hanke

Lapset SIB -ohjelman tavoitteena on vähentää kuntien lastensuojelukustannuksia vaikuttavilla, varhaisilla ja ehkäisevillä interventiolla. Ehkäisevällä lastensuojelulla voidaan ennaltaehkäistä vakavimpia lasten ja perheiden ongelmia sekä samalla säästää kunnan kustannuksissa.

Lapset SIB -hanke

Lastensuojelu.info

Vuonna 2022 uudistetusta Lastensuojelu.infosta löytyy tietoa lapsiperheiden palveluista Suomessa 11 kielellä – myös ukrainaksi ja selkosuomeksi. Sivusto on suunnattu erityisesti maahanmuuttajavanhemmille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille.

Lastensuojelu.info

Lastensuojelun käsikirja

Käsikirja on työväline lastensuojelun ammattilaisille ja tuki päivittäiseen lastensuojelutyöhön. Käsikirja toimii pohjana valtakunnallisessa lastensuojelutyössä ja se tarjoaa samalla yhteneväisen tiedon sekä työntekijöille että kansalaisille.

Lastensuojelun käsikirja Thl.fissä

Tuoreimpia julkaisujamme lastensuojelusta

Kolme nuorta keskustelevat ulkona metsässä.

Ei taikatemppuja vaan tukea – Kokemusasiantuntijoiden suositukset lastensuojelun jälkihuollon kehittämiseksi

Ei taikatemppuja vaan tukea – Kokemusasiantuntijoiden suositukset lastensuojelun jälkihuollon kehittämiseksi -oppaassa kokemusasiantuntijat kertovat, mikä lastensuojelun jälkihuollossa on merkityksellistä, mikä jälkihuollossa tällä hetkellä toimii ja mitä pitäisi parantaa.

Ei taikatemppuja vaan tukea -opas

Kuvitettu lapsi maila kädessä.

Pienten lasten turvallinen osallisuus

Pienten lasten turvallinen osallisuus -verkkojulkaisu tuo esille ammattilaisten osallisuuden vahvistamiseksi tehdyn työn, arjen kokemukset sekä kehittämisen kautta tehdyt havainnot. Julkaisussa 12 ammattilaiskirjoittajaa tarkastelevat pienten lasten osallisuutta eri näkökulmista.

Pienten lasten turvallinen osallisuus -verkkojulkaisu

Kasveja mullassa, joista versoaa kukka.

Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä

Lastensuojelun Keskusliiton selvitys Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä avaa lähijohtamisen merkitystä ja sisältöä lastensuojelutyössä. Selvityksestä käy ilmi, ettei lastensuojelun johtamisen erityisyyttä ole tunnistettu ja tunnustettu riittävästi.

Lue Lastensuojelun mahdollistajat -selvitys

 

Hinta sisältää postikulut!

Tilaa Minä jaksan tämän päivän -kirja hintaan 32€

Minä jaksan tämän päivän kertoo lastensuojelusta nuorten silmin. Kirjassa tarinansa kertovat nuoret, joilla on omakohtainen kokemus lastensuojelusta. Osta Minä jaksan tämän päivän – tarinoita lastensuojelusta -kirja verkkokaupastamme edulliseen hintaan 32€ (sis. postikulut) ja tutustu nuorten kokemuksiin lastensuojelusta.

Tilaa kirja verkkokaupastamme

Kuuntele Saniaisen tarina

Minä jaksan tämän päivän -kirjassa tarinansa kertoo viisitoista nuorta, joilla on omaa kokemusta lastensuojelusta. Saniainen on yksi heistä. Videolta kuulet pätkän Saniaisen tarinasta. Katso Saniainen-video YouTubessa.Lue blogisarja Lapsenmaailma.fissä

Tutustu politiikkasuosituksiimme lastensuojelusta

Lisätietoa

Annukka Paasivirta

Erityisasiantuntija

Anna Tiili (vapaalla)

Erityisasiantuntija

+358 45 8989 544

Julia Kuokkanen

Erityisasiantuntija

Johannes Jahnukainen

Erityisasiantuntija

Riikka Westman

Hankepäällikkö

040 575 9115

Kaisu Muuronen

Kehittämispäällikkö

050 569 6697

Kohderyhmät

Etsitkö vaikuttamisen keinoja?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa päättäjille ja vaikutusvaltaisille henkilöille tietoa ja työkaluja.

Päättäjille

Työskenteletkö lasten kanssa?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa ja oppaita lasten parissa työskenteleville.

Ammattilaisille

Etsitkö neuvoja perheen arkeen?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa perheille ja perheiden kanssa toimiville.

Perheille

Sulje