Hyppää sisältöön
LASTENSUOJELU

Lastensuojelu turvaa lapsen oikeuksia

Lastensuojelun tehtävänä on varmistaa lapsen oikeus turvalliseen lapsuuteen. Yhteiskunnan on järjestettävä lastensuojelulle riittävät resurssit ja toimintaedellytykset. Lastensuojelu onnistuu, kun lasten ja perheiden palvelut toimivat kokonaisuutena ja jokainen lapsi ja perhe saa tarvitsemansa tuen ja avun. Lasten suojeleminen on meidän kaikkien asia.

MITÄ TEEMME

Lastensuojelun Keskusliitto tekee asiantuntijatyötä lastensuojelun laadun kehittämiseksi. Toteutamme lastensuojelua koskevia selvityksiä, keräämme tietoa ja vaikutamme lainsäädäntöön. Järjestämme vuosittain koulutustilaisuuksia lastensuojelun ammattilaisille ja teemme kansallisen ja kansainvälisen tason yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa. Vaikutamme laadukkaan lastensuojelun toimintaedellytysten puolesta sekä lapsen oikeuksien ja lasten ja vanhempien osallisuuden toteutumiseksi lastensuojelussa.

  

Lastensuojelu on yhteiskunnan palvelutehtävä, jossa tavoitteena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Lastensuojelu jaetaan lapsi- ja perhekohtaiseen sekä ehkäisevään lastensuojeluun.

Ehkäisevällä lastensuojelulla tarkoitetaan laajasti kaikkia lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevia yhteiskunnan palveluita. Lapsi- ja perhekohtaista lastensuojelutyötä toteutetaan asiakassuunnitelmaan perustuen joko avo-, sijais- tai jälkihuoltona. 

Tutustu julkaisuihimme lastensuojelusta!

Lastensuojelun Keskusliitto julkaisee selvityksiä, politiikkasuosituksia ja oppaita lastensuojeluun liittyen. Suurin osa julkaisuistamme on ladattavissa käyttöön maksutta.

Tutustu julkaisuihimme

Tietoa ja tukea

Tutustu Lapset SIB -hankkeeseen

Lapset SIB -ohjelman tavoitteena on vähentää kuntien lastensuojelukustannuksia vaikuttavilla, varhaisilla ja ehkäisevillä interventiolla. Ehkäisevällä lastensuojelulla voidaan ennaltaehkäistä vakavimpia lasten ja perheiden ongelmia sekä samalla säästää kunnan kustannuksissa.

Lapset SIB -hanke

LSKL Tulevaisuuden lastensuojelu -hankeessa

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa kehitetään Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueella asuvien lastensuojelun asiakkaiden sekä heidän perheidensä palveluja. Lastensuojelun Keskusliitto on vahvasti mukana hankeessa erityisesti osallisuuden näkökulmasta.

Tulevaisuuden lastensuojelu Socca.fissä

Lastensuojelun käsikirja

Käsikirja on työväline lastensuojelun ammattilaisille ja tuki päivittäiseen lastensuojelutyöhön. Käsikirja toimii pohjana valtakunnallisessa lastensuojelutyössä ja se tarjoaa samalla yhteneväisen tiedon sekä työntekijöille että kansalaisille.

Lastensuojelun käsikirja Thl.fissä

Tuoreimpia julkaisujamme lastensuojelusta

Kasveja mullassa, joista versoaa kukka.

Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä

Lastensuojelun Keskusliiton selvitys Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä avaa lähijohtamisen merkitystä ja sisältöä lastensuojelutyössä. Selvityksestä käy ilmi, ettei lastensuojelun johtamisen erityisyyttä ole tunnistettu ja tunnustettu riittävästi.

Lue Lastensuojelun mahdollistajat -selvitys

Piirretty kuva, lapsen kädessä magneetti, joka vetää puoleensa rahaa, työsalkun, talon, kellon ja muita työelämään liittyviä kuvituselemnettejä.

Lapsen vuoksi – Lastensuojelun laitoshoidon vetovoimatekijät ja alalta työntävät tekijät

Lastensuojelun Keskusliiton ja Talentian tuoreessa yhteisjulkaisussa Lapsen vuoksi tarkastellaan lastensuojelun laitoshoidon työntekijöiden vaihtuvuutta ja rekrytointihaasteita sekä alan vetovoimaisuutta. Mitä asioita kyselyihin vastanneet nostivat esiin? Muista myös Lapsen vuoksi -selvityksen visuaalinen tiivistelmä.

Lue Lapsen vuoksi -selvitys

Tyttö nojaa käsiinsä ja katsoo kameraan. Reunoilla kuvituselementtejä, kuten pilviä ja sydämiä.

Kaikkein tärkeimmät asiat – Nuoren oikeus oikeuksiaan koskevaan tietoon sijaishuollossa

Lastensuojelun Keskusliiton ja NOJA-hankkeen yhteinen opas Kaikkein tärkeimmät asiat kertoo, millainen oikeuksia koskeva tieto on nuorelle sijoituksen aikana keskeistä ja tarjoaa vinkkejä ja keinoja siihen, miten oikeuksia voi käsitellä aikuisten ja nuorten kesken. Tutustu myös Oikeudetsijaishuollossa.fi -sivustoon.

Lue Kaikkein tärkeimmät asiat -opas

Lastensuojelu.infon mainos, jossa kuvitettu tietokoneen ruutu ja perhe sydämen sisällä.

Tietoa lastensuojelusta usealla kielellä

Uudistetusta Lastensuojelu.infosta löytyy tietoa lapsiperheiden palveluista Suomessa 10 kielellä ja selkosuomeksi. Sivusto on suunnattu erityisesti maahanmuuttajavanhemmille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille.

Lastensuojelu.info

 

Hinta sisältää postikulut!

Tilaa Minä jaksan tämän päivän -kirja hintaan 32€

Minä jaksan tämän päivän kertoo lastensuojelusta nuorten silmin. Kirjassa tarinansa kertovat nuoret, joilla on omakohtainen kokemus lastensuojelusta. Osta Minä jaksan tämän päivän – tarinoita lastensuojelusta -kirja verkkokaupastamme edulliseen hintaan 32€ (sis. postikulut) ja tutustu nuorten kokemuksiin lastensuojelusta.

Tilaa kirja verkkokaupastamme

Kuuntele Saniaisen tarina

Minä jaksan tämän päivän -kirjassa tarinansa kertoo viisitoista nuorta, joilla on omaa kokemusta lastensuojelusta. Saniainen on yksi heistä. Videolta kuulet pätkän Saniaisen tarinasta. Katso Saniainen-video YouTubessa.Lue blogisarja Lapsenmaailma.fissä

Tutustu politiikkasuosituksiimme lastensuojelusta

Lisätietoa

Anna Tiili (vapaalla)

Erityisasiantuntija

+358 45 8989 544

Annukka Paasivirta

Erityisasiantuntija

Johannes Jahnukainen

Asiantuntija, lastensuojelu ja osallisuus

Riikka Westman

Projektipäällikkö

040 575 9115

Kaisu Muuronen

Kehittämispäällikkö

050 569 6697

Kohderyhmät

Etsitkö vaikuttamisen keinoja?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa päättäjille ja vaikutusvaltaisille henkilöille tietoa ja työkaluja.

Päättäjille

Työskenteletkö lasten kanssa?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa ja oppaita lasten parissa työskenteleville.

Ammattilaisille

Etsitkö neuvoja perheen arkeen?

Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa perheille ja perheiden kanssa toimiville.

Perheille

Sulje