Hyppää sisältöön

Kiitos sinulle sijaishuollon kokenut nuori!

Lastensuojelu
Osallisuus
Blogit
21.2.2020
Kiitos sinulle sijaishuollon kokenut nuori!

Tänään vietetään kansainvälistä Care Day -päivää, jonka tarkoituksena on juhlistaa sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia sekä heistä välittäviä henkilöitä. Me haluamme osaltamme kiittää kaikkia lapsia ja nuoria, jotka ovat rohkeasti halunneet kehittää lastensuojelua omien kokemustensa pohjalta. Kokemusasiantuntijoilla ja erilaisilla nuorten vaikuttajaryhmillä on ollut viime vuosikymmeninä keskeinen merkitys lastensuojelun kehittämisessä. Näihin ryhmiin osallistuneet nuoret ovat halunneet […]

Tänään vietetään kansainvälistä Care Day -päivää, jonka tarkoituksena on juhlistaa sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia sekä heistä välittäviä henkilöitä. Me haluamme osaltamme kiittää kaikkia lapsia ja nuoria, jotka ovat rohkeasti halunneet kehittää lastensuojelua omien kokemustensa pohjalta.

Kokemusasiantuntijoilla ja erilaisilla nuorten vaikuttajaryhmillä on ollut viime vuosikymmeninä keskeinen merkitys lastensuojelun kehittämisessä. Näihin ryhmiin osallistuneet nuoret ovat halunneet vähentää lastensuojeluun liittyviä ennakkoluuloja, ja nostaa julkisuuteen sijaishuoltoon liittyviä onnistumisia sekä epäkohtia, joita ovat oman kokemuksensa perusteella havainneet.

Olemme erityisesti viime aikoina kuunnelleet nuoria eduskunnassa kertomassa kansanedustajille kokemuksistaan toimivasta jälkihuollosta ja lukeneet nuorten koskettavia kirjeitä päättäjille. Meillä on ollut myös ilo olla järjestämässä Nuorten päiviä, joissa lastensuojelusta kokemusta omaavat nuoret ovat päässeet halutessaan osallistumaan yhteiseen vaikuttamistyöhön.

Tänään haluamme sanoa teille kaikille nuorille, riippumatta siitä oletteko antaneet äänenne vaikuttajaryhmien kautta, osallistumalla erilaisiin tapahtumiin, kertoneet huomionne omalle työntekijälle tai vaikuttaneet anonyymien viestintäkanavien kautta – kiitos!

Kiitos, että olemme saaneet oppia teiltä

Yhteinen työskentely kanssanne on kehittänyt meitä ammattilaisina. Erilaiset kohtaamiset, yhdessä tekemisen paikat ja keskustelut ovat vahvistaneet meille, että ilman teidän osallistumistanne ja ääntänne emme pystyisi tekemään työtämme. Olette opettaneet meille asioita, joita emme koskaan voi oppia kirjoista – ja näistä olemme teille kiitollisia. Olette samaan aikaan vahvoja ja haavoittuvaisia. Onnellisia, mutta ajoittain elämän pyörteisiin väsyneitä. Tekeviä ja toisinaan lepoa tarvitsevia. Ihan niin kuin kuka tahansa meistä. Olemme oppineet, että oman haavoittuvuuden näyttäminen ei ole heikkoutta, vaan suurta vahvuutta. Avoimuutenne on merkki suuresta rohkeudesta.

Haluatte vaikuttaa asioihin, jotta sijaishuolto olisi yhä useammalle nuorelle hyvä paikka kasvaa. Jaksatte luottaa aikuisiin huolimatta siitä, että tätä luottamusta on ajoittain saatettu koetella. Uskotte ja tahdotte tehdä töitä sen eteen, että teille kuuluvat oikeudet toteutuvat. Toivomme, että ymmärrätte tämän työn arvon, kaikkien sijaishuollossa olevien nuorten puolesta.

Kiitollisina ja samalla, suuren vastuunsa tuntevina ammattilaisina

Annukka Paasivirta, erityisasiantuntija, annukka.paasivirta(a)lskl.fi, p. 040 647 2515
Mari Väistö, osallisuusasiantuntija, mari.vaisto(a)lskl.fi, p. 050 410 7896

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje