Hyppää sisältöön

Kohtaamisia Varissuolla

Blogit
27.06.2018
Kohtaamisia Varissuolla

Vakkesiskot Turun Tyttöjen Talolta pääsevät ääneen Kaikille eväät elämään -vierailijablogisarjassa. Kirjoittajat Henna Koivunen ja Elina Sinivaara työskentelevät Varissuon lähiössä ja lähialueilla 5.-9.-luokkalaisten maahanmuuttajatyttöjen kanssa, jotka viettävät lähes kaiken vapaa-aikansa kotona. Vakkesiskot tekevät kotinuorisotyötä. He menevät sinne, missä tytöt ovat ja luovat kotikäynneillä luottamuksellisen suhteen koko perheeseen. Vakkesiskot tuovat tytöt kotoa harrastusten ja yhteisen tekemisen pariin sekä kannustavat tyttöjä itsenäisyyteen.

Helmikuisena pakkaspäivänä sää oli aurinkoinen ja kirpeän kylmä. Onneksi Varissuolla kaikki on lähekkäin ja edessämme oli vain lyhyt kävelymatka. Olimme matkalla ensimmäiselle kotikäynnille. Tapasimme äidin ja suloisen tyttären. Tyttö ujosteli hieman, sillä paikalla oli useita aikuisia; me Vakkesiskot, perhetyöntekijä, sosiaalityöntekijä ja tulkki. Juttelimme yhdessä perheen taustoista ja nykytilanteesta. Äiti kertoi olevansa surullinen ja uupunut. Hän toivoi tyttärelleen turvallista ja mukavaa vapaa-ajan tekemistä.

Kotikäynnin päätteeksi äiti hymyili. Löysimme tytölle hänen toiveidensa mukaisen harrastuksen, jota tyttö pääsisi kokeilemaan Vakkesiskon kanssa. Tyttö innostui harrastuksesta, ja tuli mukaan Tyttöjen Talon toimintaan. Seuraavissa tapaamisissa autoimme myös äitiä arjen järjestelyissä ja ohjasimme löytämään tarvittavia palveluita. Tämän perheen kohtaamisesta alkoivat Vakkesiskojen kotikäynnit Varissuolla ja lähialueilla.

Kevään 2018 aikana olemme tavanneet monenlaisia perheitä. Vastaanotto on ollut lämmin. Joissain perheissä yksi tapaamiskerta on riittänyt luottamuksen luomiseen ja tyttö on saanut uuden harrastuksen kodin ulkopuolelta. Joitain perheitä olemme tavanneet useammin. Mietimme aina yhdessä perheen kanssa juuri heidän tytölleen sopivaa tekemistä ja tuemme tyttöjä esimerkiksi koulunkäynnissä, kaverisuhteissa ja nuoreksi naiseksi kasvamisessa.

Toimintamme lähtökohta on aito kohtaaminen ja avoin dialogi. Utelias, mutta lempeä suhtautuminen puolin ja toisin kantaa mahtaviin kohtaamisiin ja uusiin tuttavuuksiin. Kodeissa olemme päässeet upeille makumatkoille ympäri maailmaa herkullisten ruokapöytien ympärillä. Olemme kuulleet uskomattomia elämäntarinoita teekupin äärellä.

Pakkaspäivät ovat lämmenneet helteisiksi kesäpäiviksi. Olemme tehneet tyttöjen kanssa retkiä Turun ympäristössä. Koimme alkukesän vaikuttavimman onnistumisen, kun erään yksinhuoltajaisän tytär tuli mukaan toimintaamme ja uskalsi viimein liikkua itsenäisesti kodin ulkopuolella.

Tytöt ovat olleet mukana suunnittelemassa kesätoimintaamme ja tutustuneet uusiin kavereihin ja kulttuureihin. He ovat vierailleet Varissuon ulkopuolella ja saaneet uusia kokemuksia. Tärkeintä on, että tytöt kokevat, että heitä kuunnellaan ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa toimintaan. Kuten eräs tyttö iloisesti totesi:

This is why I like Tyttöjen Talo, we get to choose.

Kaikille eväät elämään -avustusohjelma vähentää eriarvoisuutta. Ohjelmassa on mukana 23 lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevän järjestön kehittämishanketta ja Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi sen toteuttamista. Ohjelmaa rahoittaa STEA. Julkaisemme blogissamme ohjelmahankkeiden työntekijöiden kirjoituksia eriarvoisuudesta heidän työnsä näkökulmasta.

 

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje