Hyppää sisältöön

Lapsi vai kala?

Lapsen oikeudet
Blogit
15.08.2019
Lapsi vai kala?

Lapsen oikeuksien sopimus on ratifioitu jokaisessa Euroopan maassa, mutta EU:ssa riittää vielä paljon tehtävää siinä, että lasten oikeudet todella toteutuisivat kaikkialla. Yksi neljästä eurooppalaislapsesta elää köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa. Eurochild kampanjoi parhaillaan sen puolesta, että Euroopan komissioon saataisiin kaudelle 2019- 2024 oma lasten komissaari, jonka tehtävänä olisi edistää lasten oikeuksia ja etsiä ratkaisuja lapsia koskeviin haasteisiin, kuten vaikkapa turvapaikanhakijalasten tilanteeseen.

Eurochildin kampanjasivuston etusivu kysyy: kumpi on tärkeämpi, lapsi vai kala? Ne, jotka pitävät kalaa tärkeämpänä, ovat onnekkaita, sillä kaloilla on toden totta oma komissaari, Maritime Affairs and Fisheries Commissioner. Lapsilla ei ole. (*

Euroopassa elää tällä hetkellä noin 100 miljoonaa lasta. Heistä lähes 25 miljoonaa elää perheissä, joissa kärsitään köyhyydestä, puutteesta tai työttömyydestä. Monissa maissa sosiaalituet eivät alkuunkaan riitä takaamaan näiden perheiden hyvinvointia. Yksi maailman varakkaimmista maanosista ei voi sallia sitä, että lapset kulkevat nälässä, elävät kodittomina tai ilman kunnollista terveydenhoitoa. Puhumattakaan EU:ssa liikkeellä olevista turvapaikanhakijalapsista, joiden riski joutua ihmiskaupan tai väkivallan uhriksi on suuri.

Sinä voit auttaa allekirjoittamalla Eurochildin aloitteen. Eurochild tavoittelee 5000 allekirjoitusta saadakseen asialle näkyvyyttä. Toistaiseksi allekirjoituksia on tullut erityisesti Etelä-Euroopan maista, mutta näytetään, että myös Suomessa halutaan vaikuttaa lapsen oikeuksien puolesta. Aloitteen voi allekirjoittaa kuka tahansa, jolla on oma sähköpostiosoite – myös lapset itse, mikäli heillä on vanhemmiltaan lupa.

Jos haluat tehdä vielä vähän enemmän, voit jakaa aloitetta itsekin tai haastaa siihen näkyviä tahoja, kuten poliitikkoja, julkkiksia tai keskeisiä virkamiehiä. Eurochildin kampanjasivulla on myös kirjepohja, jolla voit lähestyä Euroopan komission puheenjohtajaa tai muita olennaisia päättäjiä.

Miksi lasten komissaari?

Lasten komissaarin tehtävänä olisi pitää lapsista ääntä. Hän huolehtisi, että lapset huomioidaan kaikessa EU:n päätöksenteossa ja tekisi aloitteita lasten aseman parantamiseksi ja lapsen oikeuksien toteutumiseksi. Jos lapset unohdetaan, unohdetaan tulevaisuus.

Sodanjälkeinen Suomi on ollut hyvä esimerkki siitä, että kriisien runtelema maa voi nousta köyhyydestä ja hajaannuksesta ja tulla vakaaksi, koulutetuksi ja vauraaksi yhteiskunnaksi. Se tehtiin investoimalla lapsiin, vaikka siihen ei ollut edes varaa. Äitiyspakkaus, neuvolajärjestelmä, koulujärjestelmä ja kouluruokailu, lapsilisät ja vanhempainvapaat ovat kaikki olleet luomassa menestystä koko kansakunnalle.

Toivottavasti osaamme jatkaa samalla linjalla jatkossakin. Samalla voimme myös vaikuttaa siihen, että lapsiin investoitaisiin koko EU:n tasolla.

Lue lisää: https://www.eurochild.org/

*) Totta puhuen kalakomissaarilla on muitakin velvollisuuksia: hän huolehtii myös ympäristöasioista, jotka ovat lastenkin näkökulmasta yksi tärkeimmistä yhteisistä haasteistamme. Mutta sallittakoon tämä kärjistys.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje