Hyppää sisältöön

Nuorten vahva viesti: autathan ajoissa!

Lapsen oikeudet
Osallisuus
Blogit
6.11.2019

”Autathan ajoissa äläkä jätä asioitamme kesken jaksatko kuunnella minua edes tämän pienen hetken autathan ajoissa äläkä jätä asioitamme kesken jaksatko kuunnella lapsiamme edes tämän pienen hetken”  Laulun sanat ovat voimakkaat, kantaa ottavat ja tärkeät jokaisen aikuisten kuunneltavaksi. Ne kertovat yli 30 lastensuojelusta kokemusta omaavan nuoren omakohtaisista kokemuksista, jotka on koottu yhdeksi kappaleeksi.   Tänä vuonna Nuorten päivän suunnitteluryhmän […]

”Autathan ajoissa
äläkä jätä asioitamme kesken
jaksatko kuunnella
minua edes tämän pienen hetken
autathan ajoissa
äläkä jätä asioitamme kesken
jaksatko kuunnella
lapsiamme edes tämän pienen hetken” 

Laulun sanat ovat voimakkaat, kantaa ottavat ja tärkeät jokaisen aikuisten kuunneltavaksi. Ne kertovat yli 30 lastensuojelusta kokemusta omaavan nuoren omakohtaisista kokemuksista, jotka on koottu yhdeksi kappaleeksi.  

Tänä vuonna Nuorten päivän suunnitteluryhmän jäsenillä oli alusta asti toive siitä, että musiikki tulisi jollain tavalla osaksi päivän ohjelmaa. Tämän idean pohjalta päivässä toteutettiin lyriikkapaja, jossa kaikki päivään osallistuneet nuoret saivat osallistua riimien kirjoittamiseen. Lyriikkapajan ohjasivat tamperelaiset rap-artistit Ville-Veikko Kuusimäki (6mäki) ja Hannu Stark (Hannibal), joilla oli aiempaa kokemusta nuorille suunnattujen rap-pajojen ohjaamisesta yhteistyössä Tampereen nuorisopalvelujen kanssa. 

Nuorten päivässä biisiä työstettiin kolmessa eri ryhmässä ja kullakin ryhmällä oli 45 minuuttia aikaa riimien kirjoittamiseen. Jokainen lyriikkapajaan osallistunut nuori voi kuulla biisissä oman kädenjälkensä, sillä kappaleen sanat on koottu nuorten itsensä kirjoittamista teksteistä. Lyriikkapa sai nuorilta paljon kiitosta ja se nousi päivän suosituimmaksi ohjelmaksi.  

Paras palaute on ollut se, kuinka innostuneita nuoret ovat olleet ja kuinka nopeassa ajassa on syntynyt ihan käsittämättömän hyvää tekstiä ja kuinka nuoret ovat uskaltaneet kertoa tosi rankkoja asioita heidän omasta elämästään.

Ville-Veikko Kuusimäki, rap-artisti
 

Biisi sai ensiesityksensä Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä, ja sen sanoma on vahva. Viesti on suunnattu erityisesti lastensuojelun ammattilaisille, mutta sopii monelle lasten ja nuoren parissa toimivalle ammattilaiselle. Myös lyriikkapajaa pitäneet artistit kuvailivat nuorten kirjoittamia tekstejä hienoiksi: Ensimmäisen ryhmän jälkeen tuli vähän pala kurkkuun, kun nuoret kirjoittivat samaan aikaan niin rajua, mutta kaunista tekstiä. Se osuu syvälletotesi Hannu Stark. Myös Kuusimäki kuvailee tekstejä vaikuttaviksi: ”Paljon on ollut puhetta, miten nykynuorten räpissä ei ole paljon sisältöä. Kun lukee näitä tekstejä, niin ei voi kuin miettiä, että mistä tällaiset sanat kumpuaa.” 

Lämmin kiitos nuorille, jotka osallistuivat Auttakaa ajoissa-biisin kirjoittamiseen. Kiitos myös artisteille 6mäki ja Hannibal sekä kappaleessa räppääville nuorille, Naapurirapun Apu sekä Oona T. Puhukoon laulun sanat puolestaan.

Kirjoittajat

  • Mari Väistö, osallisuusasiantuntija, mari.vaisto(a)lskl.fi, p. 050 410 7896
  • Annukka Paasivirta, erityisasiantuntija, annukka.paasivirta(a)lskl.fi, p. 040 647 2515

Lastensuojelun Keskusliitto järjesti Nuorten päivän 31.8.2019 yhdessä Pesäpuu ry:n, Icehearts ry:n, Tampereen kaupungin ja Osallisuuden aika ry:n kanssa osana Valtakunnallisia lastensuojelupäiviä. Kyseessä on vertaistuellinen päivä lastensuojelusta kokemusta omaaville, noin 13-21 vuotiaille nuorille. Päivän aikana nuoret voivat halutessaan osallistua vaikuttamistyöhön. Nuorten päiviä on järjestetty vuodesta 2011 lähtien. 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje