Hyppää sisältöön

Riittävän hyvä äiti

Lapsen arki
Blogit
12.05.2024
Riittävän hyvä äiti

Äitienpäivää vietetään 12.5. Me kysyimme eri-ikäisiltä lapsilta, mitä ajatuksia äitiys, äiti tai isoäiti heissä herättää. Useassa vastauksessa toistui sama viesti: äidille on helppo puhua, kun huoli painaa mieltä.

Kun tulin vajaa viisi vuotta sitten äidiksi, olin täynnä onnea ja rakkautta sekä samalla epävarma uudesta roolistani. Oli Kokeneet Äidit ja sitten olin minä – virallisesti äiti, mutta henkisesti vielä matkalla äidiksi. Jännitin muiden arvostelevia katseita, jos en onnistunutkaan saamaan itkevää vauvaani rauhoittumaan. Muiden juuri äidiksi tulleiden kanssa vietetty aika oli tärkeää vertaistukea, joka vahvisti myös omaa äitiyttäni.  

Nyt viisi vuotta ja toinen lapsi myöhemmin olen oppinut, että äitiyteen kuuluvat monenlaiset tunteet. Epävarmuuden ja riittämättömyyden lisäksi vanhemmuus on tuonut mukanaan iloa, haikeutta, pakahduttavaa rakkautta, uuvuttavia rutiineja ja ylpeyttä. Naurua ja merkityksellisyyttä. Ikävää ja jälleennäkemisen riemua. Huolta ja huolenpitoa.  

Tuoreen äidin epävarmuuden tunne on väistynyt ja uudesta roolistani on tullut osa minua. Tiedän nyt, että tärkeintä on olla rakastava ja turvallinen vanhempi. Se riittää.  

Äitiys on haastava tehtävä, jossa ei koskaan voi onnistua täydellisesti. Jo 1965 kehitettiin käsite (vaestoliitto.fi) ”riittävän hyvä äiti” (good-enough-mother). Riittävän hyvässä vuorovaikutuksessa äiti luo lapselleen kannattelevan ympäristön, jossa lapsi kokee tulevansa rakastetuksi ja ymmärretyksi. 

Olen itse vasta äitiyden polun alkupäässä, enkä vielä tiedä mitä tuleman pitää. Mutta sen tiedän, että lapsen ja vanhemman välinen suhde muuttuu ja kehittyy, kun lapset kasvavat ja tuovat vuorovaikutukseen uusia kierteitä.  

Me Lastensuojelun Keskusliitossa kysyimme eri-ikäisiltä lapsilta, mitä ajatuksia äiti ja äitiys heissä herättää.  

“Ragee, mutta on välillä myös kiva. Äiti on kiva silloin kun tehdään jotain yhdessä tai tuo vaikka sushia ruoaksi. Se ragee, jos mua ei huvita tehdä jotain tai ei jaksa… Äiti on tärkeä, koska ilman äitiä ei olisi mitään.” 12-vuotias 

“Äiti on kaikkein kivoin aikuinen. Ei tuu muuta mieleen.” 4-vuotias 

“Miksei ole kissojen päivä! Onhan kissoillakin äiti!” 6-vuotias
“Vois olla kissojen päivä, niin.” 2-vuotias 

“Niin no, isoäiti nauraa mun vitseille. Tää naurattaa kyl isoäitiä: Mitä yhteistä on housuilla ja lentokoneilla? Molemmat laskeutuvat hätätilanteessa.” 9-vuotias 

”Äidille on helppo kertoa mieltä painavista asioista. Äiti on yksi mun elämän kaikkein tärkeimmistä henkilöistä.” 12-vuotias 

”Sille voi helposti sanoa juttuja. Joskus äidit on ärsyttäviä. Ne on joskus noloja.” 11-vuotias  

”Äiti on huolehtivainen ja välittävä ja rakastava, ja on tukena kuuntelemassa, jos on jotain huolia.” 17-vuotias 

Vanhemmuus on pitkä matka, johon mahtuu myös haastavia vaiheita. Tiukoissa mutkissa tai alun epävarmuudessa rämpiville toivoisin lempeitä sanoja, ymmärtäviä katseita ja rohkaisevia lauseita. Tuen tarjoamista, vaikka sitä ei itse osaisi edes pyytää. Erityisen tärkeää tuki on silloin, kun perheessä on samaan aikaan muita haasteita ja turvaverkkojen puutetta.  

Lämpimiä ajatuksia ja hyvää äitienpäivää kaikille äideille. Ootte joskus noloja, mutta muistakaa, että ilman teitä ei olisi mitään! 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje