Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatus ja koulutus ovat kunnan käyntikortti

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen arki
Blogit
23.03.2021
Varhaiskasvatus ja koulutus ovat kunnan käyntikortti

Hyvän yhteiskunnan ja samalla myös kunnan mitta on siinä, kuinka hyvin se pitää huolta heikoimmistaan ja nuorimmistaan.

Tulevaisuuden kunta rakentuu lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ympärille. Laadukas ja hyvin järjestetty varhaiskasvatus ja perusopetus ovat kunnalle merkittävä kilpailuvaltti lapsiperheiden valitessa asuinkuntaansa. Perheille on tärkeää, että päiväkoti ja perusopetus ovat lähipalveluita. Perheet kaipaavat palveluilta ennakoitavuutta; esimerkiksi sillä, missä lapsen päiväkoti sijaitsee, on iso vaikutus arjen sujuvuuteen ja lapsen päiväkotipäivän pituuteen. Pienelle koululaiselle koulun tulee olla aidosti lähikoulu ja sijaita lähellä kotia.

Vaikka ikäluokat pienenevät, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen käytettyjä rahoja ei tule leikata. Viisas kunta käyttää ikäluokkien pienenemisestä jäävät rahat niiden laadun kehittämiseen: riittävän pieniin, ‘lasten kokoisiin’ ryhmiin, riittävään opettajien ja muun henkilökunnan määrään ja jokaisen lapsen oikeuteen saada aidosti oppimisen ja kasvun tukea sitä tarvitessaan.

Suomalaisen opetuksen vahvuus on tasalaatuisuudessa. Nyt on vaalittava sitä, että lähikoulu säilyy ja on paras koulu jatkossakin. Laadukas kasvatus ja koulutus koostuvat lapsen yksilöllisestä huomioimisesta, koulutetusta työhön sitoutuneesta henkilökunnasta sekä terveellisistä ja turvallisista tiloista. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa tunnistetaan myös vanhempien osallisuuden merkitys ja nähdään vanhemmat osana koulu- ja päiväkotiyhteisöjä.

Oppivelvollisuuden laajentuminen vahvistaa kuntien vastuuta nuorista. Toiselle asteelle siirtymistä, oppilaitokseen kiinnittymistä ja opintojen etenemistä tuetaan yhdessä. Kunnissa on nyt tärkeä rakentaa yhteistyötä oppilaitosten ja kotien kanssa niin, että jokainen nuori löytää opiskelupaikkansa ja saa tarvittavaa tukea opintojen etenemiseen.

Elämme parhaillaan poikkeusaikaa, jolla on suuret vaikutukset lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnille. Nyt ei ole oikea aika säästää, vaan tarvitaan kaikki mahdollinen tuki, että vaikeasta tilanteesta selvitään eteenpäin. Koronakriisin jälkihoitoa on suunniteltava kunnissa nyt.

Tutustu Vanhempainliiton kuntavaaliteemoihin (pdf).

Blogikirjoitus on osa lapsi- ja perhejärjestöjen yhteistä Anna ääni lapselle -kampanjaa. Tule mukaan varmistamaan, että tulevissa kuntavaaleissa 2021 valitaan päättäjiä, jotka huolehtivat lasten edusta!

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje