Hyppää sisältöön
Ensiaskel tulevaisuuteen – 16-vuotiaiden nuorten ajatuksia itsenäisestä asumisesta
Maksuttomat julkaisut

Ensiaskel tulevaisuuteen – 16-vuotiaiden nuorten ajatuksia itsenäisestä asumisesta

Ira Custódio. Ensiaskel tulevaisuuteen – 16-vuotiaiden nuorten ajatuksia itsenäisestä asumisesta. Lastensuojelun Keskusliiton verkkojulkaisu 3/2020. ISBN: 978-952-7002-43-8 (pdf).
Kuvaus

Lapsen oikeudet koskevat myös 16–17-vuotiaita, täysi-ikäisyyttä lähestyviä nuoria. Siksi myös nuoret ja nuoruus on huomioitava, kun laaditaan lapsipolitiikan suuntaviivoja. Lastensuojelun Keskusliitto haluaa vahvistaa nuorten oman äänen kuulumista heitä koskevassa päätöksenteossa. Ensiaskel tulevaisuuteen -selvityksellä haluttiin valottaa sitä, mitä nuoret ajattelevat itsenäisestä asumisesta ja missä määrin he saavat kotoa tukea itsenäistymiseen liittyvien taitojen oppimiseen.

Nuorten mielestä sopiva ikä muuttaa vanhempien luota on 18 vuotta. Kyselyyn vastanneita nuoria huolettaa itsenäisessä asumisessa erityisesti rahaan liittyvät asiat. Nuoret oppivat järkevää rahankäyttöä kotona harvemmin kuin esimerkiksi ruoanlaittoa ja siivousta. Suurin osa nuorista oppii kotona itsenäiseen asumiseen liittyviä taitoja ja saa tukea omaa elämäänsä koskevien valintojen tekemiseen. On kuitenkin syytä kiinnittää huomiota erityisesti niihin nuoriin, jotka eivät saa kotoa tukea tai joille kotoa saatu tuki ei yksin riitä.

Kyselyn toteutti Feelback Group puhelinhaastatteluina joulukuun 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana. Kyselyssä haastateltiin 1 005 nuorta, jotka olivat täyttäneet 16 vuotta vuoden 2019 aikana. Vastaajat valikoituivat satunnaispoiminnalla väestötietojärjestelmästä, ja haastattelut kiintiöitiin sukupuolen, äidinkielen ja asuinalueen mukaan.

 

Ostoskori

0
Välisumma 0 €
Sulje