Hyppää sisältöön
Lasten osallistumisen etiikka
Maksuttomat julkaisut

Lasten osallistumisen etiikka

Tiia Hipp ja Kati Palsanen. Lasten osallistumisen etiikka - Lapset ja nuoret palveluiden kehittäjinä. 2014. ISBN 978-952-7002-05-6 (PDF)
Kuvaus

Lasten osallistuminen palveluiden kehittämiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on vaillinaisesti käytetty voimavara. Lapsissa oleva potentiaali ei nykyisellään tule hyödynnetyksi lasten omaksi eikä yhteiskunnan eduksi erilaisten esteiden vuoksi. Näiden esteiden ja asenteiden ylittämiseen on tähän oppaaseen koottu etiikan näkökulmasta kymmenen tärkeää periaatetta avuksi ammattilaisille, jotka suunnittelevat ja kehittävät toimintaansa lasten ja nuorten kanssa. Eettisten periaatteiden tarkoitus on palvella tilanteita, joissa lasten on tarkoituksenmukaista osallistua toiminnan kehittämiseen ja vaikuttamistyöhön tai ammattilainen tarvitsee lapsia mukaan palveluiden kehittämiseen.

Oppaan sisältö on tuotettu työryhmän kanssa, joka  kokoontui kahdessa työpajassa kevään 2014 aikana. Työpajaan osallistui osallistumisen asiantuntijoita niin ammattilaisia kuin nuoria. Työpajoissa pohdittiin lasten osallistumisen esteitä, hyviä käytäntöjä sekä erityisesti sitä, mistä eettiset periaatteet rakentuvat. Oppaan toimittajat ovat työpajojen välissä ja jälkeen muokanneet työryhmän tuottamaa materiaalia periaatteiden muotoon.

Tämän oppaan tavoitteena on edistää keskustelua lapsen osallistumisen oikeudesta ja siihen liittyvistä näkökulmista. Parhaimmillaan nämä näkökulmat toimivat keskustelun herättäjänä arjen työssä tai innostavat vielä pidemmälle tutkimusmatkalle äärimmäisen tärkeän mutta samalla haastavan teeman parissa.

Ostoskori

0
Välisumma 0 €
Sulje