Hyppää sisältöön
Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä
Maksuttomat julkaisut

Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä

Annukka Paasivirta, Miia Pitkänen: Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä. Lastensuojelun Keskusliiton verkkojulkaisu 5/2021. ISBN: 978-952-7002-48-3 (pdf), ISSN: 2489-4885.
Kuvaus

Lastensuojelun Keskusliiton selvitys Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä avaa lähijohtamisen merkitystä ja sisältöä lastensuojelutyössä. Selvityksestä käy ilmi, ettei lastensuojelun johtamisen erityisyyttä ole tunnistettu ja tunnustettu riittävästi. Lähijohtajien rooli on keskeinen, jotta lastensuojelua tekevät ammattilaiset jaksavat omassa työssään. Hyvä johtajuus näkyi aineistossa monipuolisena johtamisosaamisena, joka vaikuttaa suuresti lastensuojelutyön laatuun.

Selvitys perustuu yhdeksään teemahaastatteluun lastensuojelun lähijohtajien kanssa. Aineistossa hahmottui kolme johtamistyyppiä: asiakastyön tukija ja mahdollistaja, vaikuttaja ja kehittäjä sekä ilmiöiden tarkastelija.

Johtotehtävässä onnistumista voitaisiin tukea lastensuojeluun erikoistuvalla johtamiskoulutuksella. Selvityksen perusteella lastensuojelun lähijohtajien saama koulutus tehtäväänsä ei ole tällä hetkellä systemaattista. Tehtävässä aloitetaan usein ilman johtamiskokemusta tai -koulutusta, joskin haastateltavat olivat itse hakeneet koulutusta lähijohtamiseen. Lastensuojelun johtamiseen tarvitaan selkeä kansallinen visio ja siihen liittyvä osaamis- ja koulutusohjelma.

Ostoskori

0
Välisumma 0 €
Sulje