Hyppää sisältöön
Perheet keskiöön! -toimintasuositus: Lasten osallisuuden vahvistaminen perhekeskustoiminnan kehittämisessä
Maksuttomat julkaisut

Perheet keskiöön! -toimintasuositus: Lasten osallisuuden vahvistaminen perhekeskustoiminnan kehittämisessä

Perheet Keskiöön! -hankkeen toimintasuositus 2/2020: Lasten osallisuuden vahvistaminen perhekeskustoiminnan kehittämisessä. Lastensuojelun Keskusliitto 2020.
Kuvaus

Perheet keskiöön! -hankkeen koostaman toimintasuosituksen avulla ammattilaiset voivat vahvistaa lapsen mukanaoloa ja osallisuutta perhekeskustoiminnan kehittämisessä. Toimintasuosituksen tuella voi kehittää olemassa olevia perhekeskuspalveluita ja niiden toimintatapoja, tiloja tai työkaluja lapsiystävällisemmiksi sekä luoda kokonaan uusia.

Lasten ottaminen mukaan perhekeskustoiminnan kehittämiseen on kannattavaa niin lapsen kuin myös työntekijän näkökulmasta. Lapsia eri tavoin kuuntelemalla lapsille itselleen tärkeät, iloa ja hyvinvointia tuovat ja lapsen oloa helpottavat asiat tulevat näkyväksi. Työntekijän ei tarvitse keksiä tai arvailla, millainen toiminta olisi lapsen näkökulmasta mielekästä ja auttaisi lasta, vaan hän saa oman asiantuntemuksensa rinnalle lasten tiedon. Kehittämiseen osallistuminen lisää parhaimmillaan lapsen kokemusta osallisuudesta ja omien mielipiteiden arvosta.

Lapsen oikeuksien sopimus ja kansallinen lainsäädäntö velvoittavat lasten näkemysten kuulemiseen ja huomiointiin. Lapsilla on oikeus osallistua ja aikuisilla velvollisuus kuunnella kaikenikäisiä lapsia perhekeskuspalveluissa, on sitten kyse esimerkiksi avoimesta kohtaamispaikkatoiminnasta, neuvolatyöstä tai perheneuvolan kohtaamisista.

Ostoskori

0
Välisumma 0 €
Sulje