Hyppää sisältöön

Lapsistrategian jatko on turvattava

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen oikeudet
Kannanotot
1.04.2022
Lapsistrategian jatko on turvattava

Kansallinen lapsistrategia julkaistiin helmikuussa 2021 ja sen toimeenpanosuunnitelma lokakuussa 2021. Kansallisen lapsistrategian seurantatyöryhmän jäseninä vuosina 2020–2021 toimineet vaativat 31.3.2022 Marinin hallitukselle toimitetulla vetoomuksellaan, että lapsistrategian jatkuvuus turvataan ja sen rahoitus varmistetaan hallituksen kehysriihessä.

Lapsistrategian (lapsistrategia.fi) tavoitteena on luoda aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi. Yli hallituskausien tehtävä kansallinen lapsistrategia mahdollistaa kestävän, pitkäjänteisen ja johdonmukaisen lapsi- ja perhepolitiikan toteuttamisen Suomessa.

Kansallista lapsistrategiaa odotettiin pitkään, sillä jo vuonna 2011 YK:n lapsen oikeuksien komitea kiinnitti huomiota siihen, että Suomesta puuttui kattava lapsipolitiikan koordinaatio. Komitea kehotti Suomea luomaan järjestelmän lapsen oikeuksia koskevien toimintapolitiikkojen koordinoimiseksi sekä varmistamaan tälle järjestelmälle riittävät resurssit. Vuonna 2018 käynnistettiin hallituksen kehysriihessä lapsistrategiaa pohjustava työ, vuonna 2019 kirjattiin hallitusohjelmaan lapsistrategiatyön käynnistäminen, ja helmikuussa 2021 julkaistiin kansallinen lapsistrategia.

Lapsistrategia on lapsioikeusperustainen toimintapolitiikka, joka läpäisee koko valtionhallinnon eri tasoineen. Se ohjaa lainsäädäntöä, kehittämistyötä ja osaamisen vahvistamista ja niiden kautta edesauttaa lapsen oikeuksien toteutumista koko yhteiskunnassa. Lapsistrategian tavoitteet voivat toteutua vain, jos sen jatkuvuus turvataan.

On ratkaisevan tärkeää, että Suomeen perustetaan kansallisen lapsistrategian yksikkö, joka jatkaa lapsistrategiatyön toteutusta, koordinaatiota, seurantaa ja arviointia. Tätä ovat edellyttäneet niin lapsistrategian luonut parlamentaarinen komitea kuin sen seurantaryhmäkin. Tämän avulla voidaan varmistaa kaikkien hallinnonalojen ja hallinnon tasojen sitoutuminen lapsistrategian toimeenpanoon.

Kansallisen lapsistrategian valmisteluun ja toimeenpanoon on varattu vuosittain kaksi miljoonaa euroa vuosille 2020–2022 eli yhteensä 6 miljoonaa euroa, joka on luonteeltaan siirtyvää määrärahaa vuoteen 2023 asti. Rahoitus tulee varmistaa seuraavalle hallituskaudelle parlamentaarisen komitean linjauksen mukaisesti sekä YK:n lapsen oikeuksien komitean vuonna 2011 antaman suosituksen mukaisesti. Marinin hallituksen on siis varmistettava riittävä rahoitus tulevissa julkisen talouden suunnitelmissa sekä budjettivalmistelussa, jotta kansallisen lapsistrategian työ jatkuu katkeamatta.

Kansallisen lapsistrategian seurantatyöryhmässä vuosina 2020–2021 toimineet ovat toimittaneet 31.3.2022 Marinin hallituksen ministereille vetoomuksen kansallisen lapsistrategian jatkuvuuden turvaamiseksi perustamalla kansallisen lapsistrategian yksikkö sekä varmistamalla sen rahoitus hallituksen kehysneuvotteluissa. Lapsistrategialle tulee turvata pysyvät ja riittävät resurssit, jotta lasten hyväksi tehty työ ei valu hukkaan, vaan jatkuu saumattomasti seuraavalla hallituskaudella. Lapsen oikeuksien edistäminen vaatii kykyä katsoa kauas ja toimia yhdessä.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Ulla Siimes
Lastensuojelun Keskusliitto
ulla.siimes@lskl.fi
p. 040 553 0981

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje