Mikä ihmeen Lapset ja nuoret SIB?
Lapset ja nuoret SIB –ohjelma koostuu kahdeksasta eri hankkeesta, jotka tuottavat edistävää ja ennakoivaa, varhaisen vaiheen tukea lapsille, nuorille ja perheille. (Sivua päivitetään)
Ohjelman kumppanit ja hankkeet
Tutustu Lapset ja nuoret SIB -ohjelman toimijoihin (Sivua päivitetään)
Tapahtumat ja materiaalit
Tutustu Lapset ja nuoret SIB -ohjelman ajankohtaisiin tapahtumiin ja materiaaleihin! (Sivua päivitetään)
Lapset ja nuoret SIB -ohjelman tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä vaikuttavasti, kahdeksassa eri hankkeessa. SIB (Social Impact Bond) on vaikuttavuusinvestoimisen muoto ja uudenlainen keino tuottaa lasten ja nuorten ehkäiseviä palveluita, kasvattaa hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä.
Vaikuttavuusperusteinen Lapset ja nuoret SIB yhdistää hyvinvointialueet, kunnat, palveluntuottajat sekä sijoittajat rakentamaan lapsille ja nuorille parempaa tulevaisuutta.
Lapset ja nuoret SIB -ohjelman toiminta on alkanut vuonna 2018. Vaikutuksia ja vaikuttavuutta arvioidaan vuoteen 2031 saakka.
(Sivua päivitetään kesän 2025 aikana)
Visio:
Lapset ja Nuoret SIB ehkäisee vaikuttavasti
lasten ja nuorten syrjäytymistä
– 100 % riskissä olevista asiakkaista ei syrjäydy
Lapset ja nuoret SIB investoi tulevaisuuteen – yksikään lapsi ja nuori ei syrjäydy
SIB-mallin hyödyt
Vaikuttavuusperusteinen hankinta pakottaa tiedolla johtamiseen
Lapset ja nuoret SIB -ohjelmassa kunnat ja hyvinvointialueet hankkivat hankkeilta vaikuttavuutta, ei suoritteita. Ne maksavat tulospalkkioita, mikäli sovittu vaikuttavuus toteutuu. Tämä edellyttää datan hyödyntämistä kaikilla tasoilla ja pakottaa hankkeita jatkuvasti pohtimaan eri tukimuotojen vaikutuksia ja vaikuttavuutta. Se myös mahdollistaa tuen räätälöimisen asiakkaan tarpeisiin sopivaksi, jolloin intervention aikana tehdään jatkuvaa palvelumuotoilua kohti vaikuttavuutta. Tämä tuottaa laajemminkin yhteiskunnalle tärkeää vaikuttavuustietoa. Vaikuttavuusperusteinen hankinta johtaa palveluiden kokonaisvaltaiseen pohdintaan kriittisestikin.
Kohti systeemistä muutosta
Vaikuttavuusperusteisuus lasten, nuorten ja perheiden palvelutuotannossa on uudenlainen yhteistyömalli (kunnat, hyvinvointialueet, palveluntuottajat ja asiakkaat). Sen avulla voidaan tehdä näkyväksi palveluaukot ja palvelujärjestelmän heikot kohdat ja korjata niitä. Lisäksi ymmärrys lisääntyy siitä mikä auttaa tiettyä kohderyhmää. Toimintakulttuurin muutos kohti vaikuttavuusajattelua sekä aitoa ennakoivaa, ehkäisevää ja oikea-aikaista tukea on mahdollinen.
Asiakasmäärä:
- Ohjelma koostuu 8:sta hankkeesta
- Ohjelmaan ohjattu yli 700 lasta ja nuorta
- Perheissä ja tuen piirissä yli 1000 lasta ja nuorta
Talous:
- Investoinnit yhteensä: 9,94 milj. euroa (kevät 2025), n. 25 000€ per lapsi/nuori/perhe
- Hyväksytyt tulospalkkiot: 5,9 milj. euroa (kevät 2025)
- Arvioitu säästö yhteiskunnalle koko ohjelman aikana: Kustannusvaikuttavuus 2-5 kertainen verrattuna maksettuihin tulospalkkioihin
Tulokset:
Päivittyy kesän 2025 aikana
SIB-sanasto
SIB = Social Impact Bond
Social Impact Bond eli tulosperusteinen rahoitussopimus on yksi vaikuttavuusinvestoimisen muoto. Yhdistetään julkinen sektori (kunta tai valtio), yksityiset sijoittajat, mitattavissa oleva yhteiskunnallinen haaste sekä ratkaisun tarjoavat palveluntuottajat. Sijoittajan tuotto on sidottu toimenpiteiden tuloksellisuuteen.
Interventiokokonaisuus
Palvelukokonaisuus, joka tarjotaan kunnan kohderyhmän lapsille tai nuorille räätälöidysti.
Vaikuttavuus
Yhteiskunnassa tavoiteltu laaja muutos ja yhteiskunnallinen hyöty pitkällä aikajänteellä. Vaikuttavuus syntyy tyypillisesti useiden eri toimijoiden ja tekemisen tuloksena. Vaikuttavuusajattelu perustuu logiikkaketjuun, joka tunnetaan englanninkielisellä akronyymillä IOOI: Input, Output, Outcome, Impact – Panos, Tuotos, Vaikutus, Vaikuttavuus.
Vaikuttavuusinvestoiminen
Investoimisen muoto, jossa tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi myönteistä ja mitattavaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta. (engl. Impact investing)