Hyppää sisältöön

Lapsen oikeusturva sijaishuollossa vaatii valvontaan ja oikeusturvakeinoihin liittyvien toimintakäytäntöjen kehittämistä laajasti

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen oikeudet
Lausunnot ja kuulemiset
19.02.2020

Lastensuojelun Keskusliitto lausuu ulkoministeriölle etenkin lasten näkökulmasta huomioitaan ja huolenaiheitaan teemoista, joita YK:n kidutuksen vastainen komitea tuo esille List of Issues Prior to Reporting (LOIPR) -dokumentissaan.

Lastensuojelun Keskusliitto esittää lausunnossaan ulkoministeriölle etenkin lasten näkökulmasta huomioitaan ja huolenaiheitaan teemoista, joita YK:n kidutuksen vastainen komitea tuo esille List of Issues Prior to Reporting (LOIPR) -dokumentissaan ja toivoo, että niitä otetaan huomioon, kun kirjoitetaan Suomen 8. määräaikaisraporttia.

Keskusliitto kiinnittää huomiota muun muassa seuraaviin asioihin:

  • Alaikäisten määrä vankiloissa on merkittävä, kun mukaan lasketaan tutkintavankeudessa olevat. Tilastoinnin täsmentämisen lisäksi nuorten rikoksentekijöiden asemaa tulisi kehittää monialaisella yhteistyöllä paremmin lapsen edun ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.
  • Nykyhallitus pyrkii purkamaan lakimuutoksia, jotka ovat johtaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvan heikentymiseen – ja mahdollisesti myös palautuskiellon rikkomiseen. On vielä epäselvää, tulevatko muutokset takaamaan oikeusturvan riittävän tason. On huolehdittava, että oikeusavustajat ovat riittävän perehtyneitä turvapaikka-asioihin, ja että hakijat saavat myös oikeudellista neuvontaa ajoissa – huomioiden lapsen oikeus saada tietoa tavalla, jonka hän ymmärtää.
  • Suomi ei edelleenkään ole kieltänyt ilman huoltajaa tulleiden turvapaikanhakijalasten säilöönottoa kokonaan. Myös säilöönoton vaihtoehtojen kehittäminen on jäänyt kesken.
  • Lapsen oikeusturva sijaishuollossa vaatii sijaishuollon valvontaan ja lapsen oikeusturvakeinoihin liittyvien toimintakäytäntöjen kehittämistä laajasti koko valtakunnan tasolla, tutkittuun tietoon pohjautuen. Kasvatuksen ja rajoitusten välistä suhdetta ja eroa tulisi linjata vielä tarkemmin. Lasten sijaishuoltopaikoista karkaamisten ehkäisemistä tulee kehittää ja laatia karkaamistilanteisiin valtakunnallinen ohje viranomaisyhteistyöstä.

Lue koko lausunto: Lastensuojelun Keskusliiton lausunto ulkoministeriölle liittyen YK:n kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaisen kansainvälisen yleissopimuksen (CAT) Suomen 8. määräaikaisraportin laatimiseen (pdf).

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje