Hyppää sisältöön

Monikanavarahoituksen purkamisen valmistelu tarvitsee kokonaisuuden lapsi- ja perhevaikutusten arviointia

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen oikeudet
Lausunnot ja kuulemiset
1.9.2021
Monikanavarahoituksen purkamisen valmistelu tarvitsee kokonaisuuden lapsi- ja perhevaikutusten arviointia

Lastensuojelun Keskusliitto (LSKL) on antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä monikanavarahoituksen purkamista koskevaan virkamiesselvitykseen.

Lausunnossaan Lastensuojelun Keskusliitto toteaa, että monikanavarahoituksen purkamisen valmistelun jatkotyössä on toteutettava kokonaisuuden lapsi- ja perhevaikutusten arviointi, jossa toteutetaan lapsen, vanhemman ja perheen sairaskulujen huolellinen kokonaistarkastelu. Jatkotyössä tärkeää on lisäksi turvata keskeisten sidosryhmien asiantuntijaedustus parlamentaarisessa työryhmässä sekä järjestöjen laaja kuuleminen.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä lapsiperheille kohdentuvien majoitus- ja matkakorvausten korvaustasoon ja maksukattoihin. Erilliset maksukatot matkakuluissa ja sairaala- ja lääkehoidossa sekä jäljessä laahaava korvaustaso muodostavat sairastavan lapsiperheen näkökulmasta taloudellisesti erittäin raskaan kokonaisuuden. Valittavan vaihtoehdon tulisi tukea mahdollisuutta yhdistää erilliset maksukatot (matka- ja majoituskulut, asiakasmaksut ja lääkekulut) sekä myös perheenjäsenten erilliset maksukatot.

Keskusliiton mukaan järjestämisvastuun siirtäminen hyvinvointialueelle voi mahdollistaa palvelujen nykyistä paremman yhteensovittamisen ja palvelukokonaisuuksien räätälöinnin lapsen edun ja yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Valittavilla ratkaisuilla ei kuitenkaan saa heikentää alueellista eikä väestöryhmien välistä yhdenvertaisuutta. Vastuiden siirtäminen kansalliselta tasolta alueelliselle tasolle sisältää aina riskin alueiden eriytymisestä.

Lausunnoilla olleen virkamiesselvityksen ovat tehneet sosiaali- ja terveysministeriön asettamat monikanavarahoituksen purkamisen vaihtoehtoja pohjustavat valmisteluryhmät. Valmisteluryhmien tehtävänä on ollut koota ratkaisuvaihtoehtoja myöhemmin käynnistettävän parlamentaarisen valmistelun tueksi sekä selvittää vaihtoehtojen vaikutuksia.

Lue koko lausunto: Lastensuojelun Keskusliiton lausunto monikanavarahoituksen purkamisen valmistelun virkamiesselvityksestä (pdf)

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje