Hyppää sisältöön

Oleskelulupien pätkiminen uhkaa pakolaistaustaisten lasten ja nuorten hyvinvointia

Lapsen oikeudet
Lausunnot ja kuulemiset
13.3.2024
Oleskelulupien pätkiminen uhkaa pakolaistaustaisten lasten ja nuorten hyvinvointia

Lastensuojelun Keskusliitto kommentoi ulkomaalaislain muutosesitystä, jossa ehdotetaan kansainvälisen suojelun muuttamista väliaikaiseksi.

Ensimmäisen oleskeluluvan pituus lyhenisi neljästä vuodesta turvapaikan saaneen kohdalla kolmeen ja toissijaista suojelua saaneen kohdalla yhteen vuoteen, ja myös jatkoluvan pituus lyhenisi. Tekeillä on myös toinen muutosesitys, jossa pysyvän oleskeluluvan edellytyksenä olevaa asumisaikaa pidennettäisiin neljästä kuuteen vuoteen. Näiden yhteisvaikutuksena suojelua hakemaan tulleet joutuisivat käymään läpi kolme tai peräti viisi lupaprosessia, ennen kuin saisivat pysyvän oleskeluluvan.

Lupien pätkittäminen tällä tavalla tekisi pakolaistaustaisten lasten, nuorten ja perheiden elämästä epävarmaa ja hidastaisi kotoutumista. Tämä aiheuttaisi yhteiskunnalle ylimääräisiä kustannuksia niin lupahallinnon kasvamisen kuin pitkissä lupaprosesseissa olevien ihmisten mahdollisen sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeen lisääntymisen johdosta. Lisäksi kansainvälistä suojelua ja toissijaista suojelua saavat henkilöt asetetaan eriarvoiseen asemaan oleskelulupien pituuksien eroista johtuen.

Esityksen ehdottamalla politiikalla viestitään, että Suomi näkee pakolaiset taakkana eikä voimavarana. Torjumisen sijaan keskusliitto kannustaa kotouttamisen tehostamiseen, jotta Suomi näyttäytyisi mahdollisena ja jopa houkuttelevana maana ulkomaalaisille.

Lue koko lausunto: Lastensuojelun Keskusliiton lausunto sisäministeriölle hallituksen esityksen luonnoksesta ulkomaalaislain muuttamisesta

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje