Hyppää sisältöön

Säilöönotto ei ole lapsen edun mukaista

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen oikeudet
Lausunnot ja kuulemiset
16.4.2020
Säilöönotto ei ole lapsen edun mukaista

Ulkoministeriö pyytää lausuntoja vastatessaan YK:n maahanmuuttajien ihmisoikeuksien erityisraportoijan esittämiin kysymyksiin säilöönotosta. Lastensuojelun Keskusliitto lähtee lausunnossaan ulkoministeriölle siitä, että lasten säilöönotto ei ole koskaan lapsen edun mukaista. Ilman huoltajaa tulleiden lasten säilöönotto pitäisi kieltää kokonaan, ja huoltajansa kanssa olevien lasten säilöönotto tulisi olla mahdollista vain poikkeuksellisessa tapauksessa. Moni EU-maa on jo kieltänyt lasten säilöönoton, vähintäänkin ilman […]

Ulkoministeriö pyytää lausuntoja vastatessaan YK:n maahanmuuttajien ihmisoikeuksien erityisraportoijan esittämiin kysymyksiin säilöönotosta. Lastensuojelun Keskusliitto lähtee lausunnossaan ulkoministeriölle siitä, että lasten säilöönotto ei ole koskaan lapsen edun mukaista. Ilman huoltajaa tulleiden lasten säilöönotto pitäisi kieltää kokonaan, ja huoltajansa kanssa olevien lasten säilöönotto tulisi olla mahdollista vain poikkeuksellisessa tapauksessa.

Moni EU-maa on jo kieltänyt lasten säilöönoton, vähintäänkin ilman huoltajaa tulleiden kohdalla. Suomessa ilman huoltajaa tulleiden lasten säilöönoton kieltämistä valmisteltiin vuosia. Esitys oli jo Kataisen hallituksen ohjelmassa, mutta sitä ei onnistuttu toteuttamaan.

Vuonna 2017 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä rajoituksia saatiin, mutta 15 vuotta täyttänyt ilman huoltajaa tullut alaikäinen voidaan kuitenkin edelleen ulkomaalaislain (122 §) mukaan ottaa säilöön maasta poistamisen yhteydessä kuudeksi vuorokaudeksi (ensin 72 tunniksi, sekä erityisistä syistä voidaan jatkaa vielä toiset 72 tuntia).

Vaihtoehtojen kehittäminen säilöönotolle on jäänyt Suomessa puolitiehen. Joutsenon vastaanottokeskus on suunniteltu lapsia ja perheitä varten, mutta se on silti suljettu yksikkö kaltereineen.

Lue koko lausunto: Lastensuojelun Keskusliiton lausunto ulkoministeriölle liittyen YK:n maahanmuuttajien ihmisoikeuksien erityisraportoijan kyselyyn Suomelle lasten ja perheiden säilöönotosta (pdf)

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje